Кимацеф пор. д/п ин. раствора 1,5 грамм фл.

82,00 ₴
В наличии
SKU
63826

Інструкція 
Склад
діюча речовина: cefuroxime;

1 флакон містить цефуроксиму натрієвої солі у перерахуванні на цефуроксим 0,75 г або 1,5 г.
Лікарська форма
Порошок для розчину для ін’єкцій.

Основні фізико-хімічні властивості: порошок білого або білого з жовтуватим відтінком кольору.
Фармакотерапевтична група
Протимікробні засоби для системного застосування. Цефалоспорини другого покоління.

Код АТС
J Засоби для лікування інфекцій

J01 Антибактеріальні засоби

J01D Інші бета-лактамні антибіотики

J01DC Цефалоспорини другого покоління

J01DC02 Цефуроксим
Фармакологічні властивості
Фармакодинаміка
Цефуроксим - це бактерицидний цефалоспориновий антибіотик, що володіє високою активністю щодо широкого спектра грампозитивних і грамнегативних бактерій, включаючи штами, які продукують β-лактамази. цефуроксим стійкий до дії β-лактамаз і тому, відповідно, виявляє активність щодо багатьох ампіціллін- або амоксіціллінрезістентних штамів. основний механізм бактерицидної дії - порушення синтезу стінки бактеріальної клітини.

Придбана резистентність до антибіотика відрізняється в різних регіонах і може змінюватися з часом, а для окремих штамів може відрізнятися істотно. Бажано звернутися до місцевих даними по чутливості до антибіотика, особливо при лікуванні тяжких інфекцій.

Препарат має високу активність проти Staphylococcus aureus, включаючи штами, резистентні до пеніциліну (але не до одиничним штамів, резистентним до метициліну), Staphylococcus epidermidis, Haemophilus influenza, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Streptococcus pyogenes, Escherichia coli, Streptococcus mitis (viridians group) , Clostridium spp., Proteus mitabilis, Proteus rettgeri, Salmonella typhi, Salmonella typhimurium та інших штамів Salmonella, Shigella spp., Neisseria spp. (Включаючи штами N. gonorrhea, які продукують β-лактамази), Bordetella pertussis. Препарат виявляє помірну чутливість проти Proteus vulgaris, Morganella morganii (Proteus morganii) і Bacterides fragilis.

Мікроорганізми, нечутливі до цефуроксиму: Clostridium difficile, Pseudomonas spp., Campylobacter spp., Acinetobacter calcoaceticus, Legionella spp., Метицилін штами Staphylococcus aureus і Staphylococcus epidermidis.

Штами, які також виявилися нечутливими до цефуроксиму: Streptococcus faecalis, Morganella morganii, Proteus vulgaris, Enterobacter spp., Citrobacter spp., Serratia spp. і Bacteroides fragilis.

In vitro цефуроксим в комбінації з аміноглікозидними антибіотиками надає щонайменше адитивна дія, іноді з ознаками синергізму.

Фармакокінетика
C max цефуроксиму у сироватці крові спостерігається через 30-45 хв після в / м введення. T ½ цефуроксима при в / в і в / м введенні становить близько 70 хв. Одночасне введення пробенециду сповільнює виведення цефуроксиму та спричинює підвищення його концентрації в плазмі крові.

Зв'язування з білками плазми крові коливається від 33 до 50%.

Протягом 24 годин з моменту введення препарат практично повністю (85-90%) виводиться в незміненому вигляді з сечею, більша частина препарату - в перші 6 год. Цефуроксим не метаболізується і виводиться шляхом клубочкової фільтрації і канальцевої секреції.

Рівень цефуроксиму в плазмі крові зменшується внаслідок діалізу.

Концентрація цефуроксиму, що перевищує мінімальну інгібуючу концентрацію для більшості поширених патогенних мікроорганізмів, досягається у кістковій тканині, синовіальній і внутрішньоочної рідинах. Цефуроксим проникає через гематоенцефалічний бар'єр при запаленні мозкових оболонок.
Показання
Лікування інфекцій, спричинених чутливими до цефуроксиму мікроорганізмами, або лікування інфекцій до визначення збудника інфекційного захворювання.

Інфекційні захворювання дихальних шляхів: гострі та хронічні бронхіти, інфіковані бронхоектази, бактеріальна пневмонія, абсцес легенів, післяопераційні інфекції органів грудної клітини.

Інфекційні захворювання горла, носа: синусит, тонзиліт, фарингіт.

Інфекційні захворювання сечовивідних шляхів: гострий та хронічний пієлонефрит, цистит, безсимптомні бактеріурії.

Інфекційні захворювання м'яких тканин: целюліт, еризипелоїду, ранові інфекції.

Інфекційні захворювання кісток і суглобів: остеомієліт, септичні артрити.

Інфекції в акушерстві та гінекології: інфекційно-запальні захворювання органів таза.

Гонорея, особливо в тих випадках, коли протипоказаний пеніцилін.

Інші інфекційні захворювання, включаючи септицемії і менінгіти.

Профілактика виникнення інфекційних ускладнень після операцій на грудній клітці та черевній порожнині, на органах таза, при васкулярних, серцево-судинних та ортопедичних хірургічних втручаннях.

У більшості випадків монотерапія Кімацеф ефективна, але при необхідності препарат можна застосовувати в комбінації з аміноглікозидними антибіотиками або з метронідазолом (перорально, в супозиторіях або ін'єкційно).

У разі наявної або очікуваної змішаної аеробного і анаеробної інфекції (наприклад перитоніту, аспіраційної пневмонії, абсцесу легенів, органів таза і мозку) і високу ймовірність такої інфекції (наприклад при операціях на товстому кишечнику і в гінекологічній хірургії) прийнятним є застосування Кімацеф в комбінації з метронідазолом .

При лікуванні пневмонії та загостренні хронічного бронхіту Кімацеф можна призначати перед пероральним застосуванням цефуроксиму аксетил, коли це необхідно.
Застосування
Перед початком терапії із застосуванням цефуроксиму необхідно виключити наявність у пацієнта непереносимості препарату, зробивши шкірну пробу. чутливість до Кімацеф відрізняється в різних регіонах і може змінюватися з часом. при необхідності слід звернутися до місцевих даними з приводу чутливості до антибіотика.

Ін'єкції Кімацеф призначені тільки для в / в або в / м введення.

Оскільки цефуроксим випускається також у формі цефуроксиму аксетил для перорального застосування, можна з парентеральної терапії Кімацеф послідовно перейти на пероральну в тих випадках, коли це клінічно доцільно.

загальні рекомендації

Дорослі. При багатьох інфекціях досить 750 мг 3 рази на добу в / м або в / в. При більш тяжких інфекціях дозу підвищують до 1,5 г 3 рази на добу в / в. У разі необхідності частоту введення може бути збільшена до 4 разів на добу (інтервал введення - 6 ч), загальна доза на добу підвищується до 3-6 м В разі необхідності при деяких інфекціях можна проводити лікування за такою схемою: 750 мг або 1,5 г 2 рази на добу (в / в або в / м) з подальшим пероральним прийомом цефуроксиму.

Діти. 30-100 мг/кг / добу, розділені на 3-4 ін'єкції. Для більшості інфекцій оптимальною дозою є 60 мг/кг/добу.

У новонароджених застосовують 30-100 мг/кг / добу, розділені на 2-3 ін'єкції. Необхідно враховувати, що T ½ цефуроксима в перші тижні життя може бути в 3-5 разів більше, ніж у дорослих.

Гонорея. 1,5 г шляхом 1 ін'єкції або по 750 мг у вигляді 2 ін'єкцій в / м в обидві сідниці.

Менінгіт. Кімацеф застосовують як засіб монотерапії при бактеріальному менінгіті, якщо він спричинений чутливими штамами.

Дорослі: 3 г в / в кожні 8 ч.

Діти: 200-240 мг/кг/добу в / в, розділені на 3 або 4 дози. Така доза може бути знижена до 100 мг/кг/добу в / в після 3 днів застосування або при клінічному поліпшенні.

Для новонароджених початкова доза повинна становити 100 мг/кг/добу в / в. Можливе зменшення дози до 50 мг/кг/добу в разі клінічного поліпшення.

Профілактика. Звичайна доза становить 1,5 г в / в в стадії індукції анестезії при абдомінальних, тазових та ортопедичних операціях. Цю дозу можна доповнити в / м введенням 750 мг препарату через 8 і 16 год.

При операціях на серці, легенях, стравоході та судинах звичайна доза становить 1,5 г в / в, яку вводять на стадії індукції анестезії і потім доповнюють в / м введенням 750 мг 3 рази на добу протягом наступних 24-48 год.

При повній заміні суглоба 1,5 г порошку цефуроксиму змішують з одним пакетом метилметакрилатного цементу-полімеру перед додаванням рідкого мономеру.

послідовна терапія

Пневмонія: 1,5 г Кімацеф 2-3 рази на добу (в / м або в / в) протягом 48-72 год, потім слід перейти на пероральний прийом 500 мг цефуроксиму 2 рази на добу протягом 7-10 днів.

Загострення хронічного бронхіту: 750 мг Кімацеф 2-3 рази на добу (в / м або в / в) протягом 48-72 год, потім слід перейти на пероральний прийом 500 мг цефуроксиму 2 рази на добу протягом 7 днів.

Тривалість як парентеральної, так і пероральної терапії визначається тяжкістю інфекції та клінічним станом пацієнта.

Порушення функції нирок. Цефуроксим виділяється нирками. Тому, як і при застосуванні інших подібних антибіотиків, пацієнтам з порушеною функцією нирок рекомендується знижувати дозу Кімацеф для компенсації більш повільної екскреції препарату. Немає необхідності знижувати стандартну дозу (750 мг-1,5 г 3 рази на добу), якщо рівень кліренсу креатиніну становить 20 мл/хв. Дорослим з вираженим порушенням функції нирок (кліренс креатиніну 10-20 мл/хв) рекомендується доза 750 мг 2 рази на добу, в більш важких випадках (кліренс креатиніну 10 мл/хв) - 750 мг 1 раз на добу.

При гемодіалізі необхідно вводити 750 мг в / в або в / м в кінці кожного сеансу діалізу. Додатково до парентерального введення цефуроксим можна додавати до перитонеальної діалізної рідини (звичайно 250 мг на кожні 2 л діалізної рідини). Для пацієнтів, які перебувають на програмному гемодіалізі або високопоточних гемофільтрації у відділеннях інтенсивної терапії, рекомендована доза становить 750 мг 2 рази на добу. Пацієнтам, у яких проводять низкопоточной гемофільтрацію, слід дотримуватися схеми дозування, як для лікування при порушеній функції нирок.

Особливості введення препарату. Для в / м введення слід додати 3 мл води для ін'єкцій до 750 мг Кімацеф. Обережно струсити до утворення непрозорої суспензії.

Для в / в введення розчинити 750 мг Кімацеф в не менше 6 мл води для ін'єкцій, 1,5 г - у 15 мл. Для інфузій, що тривають не більше 30 хв, 1,5 г цефуроксиму можна розчиняти в 50-100 мл води для ін'єкцій. Отримані розчини можуть бути введені безпосередньо у вену або в трубку крапельниці при інфузійній терапії.

Діти. Застосовують у дітей з перших днів життя.
Протипоказання
Підвищена чутливість до цефуроксиму або інших компонентів препарату. підвищена чутливість до цефалоспоринових антибіотиків. наявність в анамнезі важкої гіперчутливості (наприклад анафілактичніреакції) до інших β-лактамних антибіотиків (пеніциліни, монобактами та карбапенеми).
Побічні ефекти
Побічні ефекти поодинокі (1/10 000) і мають легкий і оборотний характер. частота їх виникнення, наведена нижче, є приблизною, оскільки для більшості реакцій немає достатніх даних для докладного підрахунку. крім того, частота випадків побічних ефектів варіює залежно від показань.

Критерії оцінки частоти виникнення побічних ефектів: дуже часто (≥1 / 10); часто (≥1 / 100 і 1/10); нечасто (≥1 / 1000 і 1/100); рідко (≥1 / 10 000 та 1/1000); дуже рідко (1/10 000).

Інфекції та інвазії: рідко - надмірний ріст нечутливих мікроорганізмів, наприклад Candida.

З боку системи крові та лімфатичної системи: часто - нейтропенія, еозинофілія; нечасто - лейкопенія, зниження рівня гемоглобіну, позитивний тест Кумбса; рідко - тромбоцитопенія; дуже рідко - гемолітична анемія.

Цефалоспорини мають властивість абсорбуватися на поверхні мембрани еритроцитів та взаємодіяти там з антитілами, обумовлюючи позитивний тест Кумбса, що може впливати на визначення групи крові та дуже рідко призводити до розвитку гемолітичної анемії.

З боку імунної системи: реакції гіперчутливості, що включають: нечасто - висипання на шкірі, кропив'янка і свербіж; рідко - медикаментозну лихоманку; дуже рідко - інтерстиціальний нефрит, анафілаксію, шкірний васкуліт.

З боку шлунково-кишкового тракту: нечасто - дискомфорт в шлунково-кишковому тракті; дуже рідко - псевдомембранозний коліт (див. Особливості застосування).

Гепатобіліарні реакції: часто - транзиторне підвищення рівня печінкових ферментів; нечасто - тимчасове підвищення рівня білірубіну.

Транзиторне підвищення рівня печінкових ензимів або білірубіну виникало головним чином у пацієнтів з існуючою патологією печінки, але немає даних про токсичний вплив препарату на печінку.

З боку шкіри та підшкірних тканин: дуже рідко - поліморфна еритема, синдром Стівенса - Джонсона і токсичний епідермальний некроліз.

З боку сечовидільної системи: дуже рідко - підвищення рівня креатиніну в плазмі крові, азоту сечовини в крові та зниження рівня кліренсу креатиніну.

Загальні порушення і реакції в місці введення: часто - реакції в місці введення, що включають біль і тромбофлебіт.

Виникнення болю в місці в / м введення більш імовірно при застосуванні препарату в більш високих дозах, однак це не повинно бути причиною припинення лікування.
Особливі вказівки
Як і при застосуванні інших β-лактамних антибіотиків, повідомлялося про тяжкі та іноді летальних реакціях гіперчутливості. в разі виникнення важких реакцій гіперчутливості лікування цефуроксимом слід негайно припинити та вжити відповідних невідкладних заходів.

Перед початком лікування слід визначити у пацієнта наявність в анамнезі тяжких реакцій гіперчутливості до цефуроксиму, цефалоспоринових антибіотиків або іншим β-лактамних антибіотиків. З обережністю призначають пацієнтам, у яких відзначали реакції гіперчутливості до інших β-лактамних антибіотиків.

Цефалоспоринові антибіотики у високих дозах слід з обережністю призначати хворим, які отримують лікування сильнодіючими діуретиками, такими як фуросемід, або аміноглікозидними антибіотиками, оскільки повідомлялося про випадки небажаного впливу на функцію нирок при такому поєднанні ліків. Функцію нирок необхідно моніторувати у цих пацієнтів, як у хворих похилого віку, а також у хворих з нирковою недостатністю (див. Спосіб застосування).

Як і при інших схемах лікування менінгіту, у кількох хворих дитячого віку, які отримували терапію цефуроксиму, зареєстровані випадки втрати слуху середнього та тяжкого ступеня.

Як і при лікуванні іншими антибіотиками, через 18-36 годин після ін'єкції цефуроксиму у спинномозковій рідині виявлялася культура Haemophilus influenzae. Однак клінічне значення цього явища невідоме.

Як і при застосуванні інших антибіотиків, тривале застосування цефуроксиму може призвести до надмірного росту нечутливих мікроорганізмів (таких як Candida, Enterococci, Clostridium difficile), що може вимагати припинення лікування.

При застосуванні антибіотиків повідомлялося про випадки псевдомембранозного коліту різного ступеня тяжкості: від легкої до загрозливою життя. Тому важливо врахувати встановлення цього діагнозу у пацієнтів, у яких виникла діарея під час або після застосування антибіотика. У разі тривалої і значної діареї або якщо у пацієнта виникають абдомінальні спазми, лікування слід негайно припинити та провести подальше обстеження.

При застосуванні Кімацеф в режимі послідовної терапії час переходу на пероральне застосування цефуроксиму визначається тяжкістю інфекції, клінічним станом пацієнта та чутливістю мікроорганізму. При відсутності клінічного поліпшення протягом 72 годин слід продовжити парентеральне введення препарату. Перед застосуванням перорального препарату слід ознайомитися з інструкцією із застосування цього препарату.

Застосування в період вагітності та годування груддю. Даних про ембріотоксичну та тератогенну дію цефуроксима ніхто не почув, однак, як і при застосуванні інших лікарських засобів, його слід з обережністю призначати в перші місяці вагітності.

Цефуроксим проникає в грудне молоко, тому слід припинити годування груддю під час застосування препарату.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Повідомлень про вплив препарату на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами немає.
Взаємодії
Як і інші антибіотики, цефуроксим може впливати на мікрофлору кишечника, що призводить до зменшення реабсорбції естрогенів та зниження ефективності комбінованих пероральних контрацептивів.

У хворих, які приймають Кімацеф, для визначення рівня глюкози в крові рекомендується використовувати глюкозооксидазну або гексокіназну методику. Цефуроксим не впливає на результати визначення глюкозурії ферментними методами.

Цефуроксим в незначній мірі може впливати на результати застосування методик, заснованих на відновленні міді (Бенедикта, Фелінга, Клінітест), однак це не призводить до хибнопозитивних результатів, як при застосуванні деяких інших цефалоспоринів.

Цефуроксим не впливає на результат визначення рівня креатиніну за допомогою лужного пікрату.

Несумісність. Не можна змішувати цефуроксим в одному шприці з аміноглікозидними антибіотиками. pH 2,74% р-ра бікарбонату натрію для ін'єкцій суттєво впливає на колір розчину, тому його не рекомендують застосовувати для розведення цефуроксиму. Однак в разі необхідності, якщо хворий отримує розчин бікарбонату натрію шляхом в / в інфузії, цефуроксим можна ввести безпосередньо в трубку крапельниці.

1,5 г цефуроксиму, розчиненого в 15 мл води для ін'єкцій, можна використовувати разом з ін'єкцією метронідазолу (500 мг / 100 мл), обидва препарати зберігають свою активність протягом 24 годин при температурі нижче 25 °C.

1,5 г цефуроксиму сумісні з 1 г (в 15 мл розчинника) або з 5 г (в 50 мл розчинника) азлоциліну протягом 24 год при температурі 4 °C і 6 ч - при температурі 25 °C.

Цефуроксим (5 мг/мл) можна зберігати протягом 24 годин при температурі 25 °C в 5% або 10% р-ре ксилітолу для ін'єкцій.

Цефуроксим сумісний з розчинами, що містять до 1% лідокаїну гідрохлориду.

Цефуроксим сумісний з більшістю общепріменяемих розчинів для в / в ін'єкцій. Він зберігає свої властивості протягом 24 годин при кімнатній температурі в таких розчинах: 0,9% розчин хлориду натрію для ін'єкцій; 5% р-р глюкози для ін'єкцій; 0,18% розчин хлориду натрію з 4% розчином глюкози для ін'єкцій; 5% р-р глюкози з 0,9% розчином хлориду натрію для ін'єкцій; 5% р-р глюкози з 0,45% розчином хлориду натрію для ін'єкцій; 5% р-р глюкози з 0,225% розчином хлориду натрію для ін'єкцій; 10% р-р глюкози для ін'єкцій; 10% р-р інвертованою глюкози у воді для ін'єкцій; розчин Рінгера; розчин Рінгера-лактату; М / 6 розчин натрію лактату; р-р Хартмана.

Стабільність цефуроксиму в 0,9% розчині хлориду натрію для ін'єкцій з 5% розчином глюкози не змінюється при наявності гідрокортизону натрію фосфату.

Цефуроксим також сумісний протягом 24 годин при кімнатній температурі при розведенні у розчині для інфузій:

з гепарином (10 або 50 ОД / мл) в 0,9% розчині хлориду натрію для ін'єкцій;
з розчином хлориду калію (10 або 40 мекв / л) в 0,9% розчині хлориду натрію для ін'єкцій.
Передозування
Передозування цефалоспоринових антибіотиків може призвести до розвитку симптомів подразнення головного мозку, наслідком чого можуть бути судоми. концентрація цефуроксиму у сироватці крові може бути знижена шляхом гемодіалізу або перитонеального діалізу.
Умови зберігання
В оригінальній упаковці при температурі не вище 25°C. після розведення для в / в або в / м ін'єкції препарат можна зберігати до 48 годин в холодильнику (4°C) або до 5 ч - при температурі не вище 25°C.

Упаковка
По 0,75 г або 1,5 г у флаконах, 1 флакон у пачці.
Категорія відпуску
За рецептом.

Характеристики
Производитель Киевмедпрепарат
Страна производителя Украина
Напишите свой собственный отзыв
Отзыв для:Кимацеф пор. д/п ин. раствора 1,5 грамм фл.