Кальция глюконат раствор д/ин. 10 % амп. 10 мл № 10

123,00 ₴
В наличии
SKU
5156

Інструкція
Код АТС
A Препарати, що впливають на травну систему і обмін речовин

A12 Мінеральні добавки

A12A Препарати кальцію

A12AA Препарати кальцію

A12AA03 Кальцій глюконат
Фармакологічні властивості
Фармакодинаміка. кальцію глюконат (стабілізований) - засіб, що регулює метаболічні процеси, поповнює дефіцит кальцію в організмі; надає гемостатичну, протиалергічну дію і знижує проникність капілярів. іони кальцію беруть участь у передачі нервових імпульсів, скороченні гладких і скелетних м'язів, функціонуванні міокарда, згортанні крові; вони необхідні для формування кісткової тканини, функціонування інших систем і органів. концентрація іонів кальцію в крові знижується при багатьох патологічних процесах, а виражена гіпокальціємія сприяє виникненню тетанії. кальцію глюконат усуває гіпокальціємію, зменшує проникність судин, виявляє протиалергічну, протизапальну, кровоспинну дію.

Фармакокінетика. Після парентерального введення препарат з потоком крові рівномірно розподіляється у всіх тканинах і органах. У плазмі крові кальцій знаходиться в іонізованій формі. Проходить через плацентарний бар'єр, потрапляє в грудне молоко. Виводиться з організму в основному нирками.
Показання
Недостатність функції паращитовидних залоз; посилене виведення кальцію з організму; як допоміжний засіб при алергічних захворюваннях (сироваткова хвороба, кропив'янка, ангіоневротичний набряк) та алергічних ускладненнях медикаментозної терапії; для зменшення проникності судин при патологічних процесах різного генезу (ексудативна фаза запального процесу, геморагічний васкуліт, променева хвороба); паренхіматозний гепатит; токсичні ураження печінки; нефрит; еклампсія; гіперкаліємія; гіперкаліємічна форма пароксизмальної міоплегії, шкірні захворювання (свербіж шкіри, екзема, псоріаз); як кровоспинний засіб; як антидот при отруєннях солями магнію, щавлевою кислотою або її розчинними солями, розчинними солями фтористої кислоти.
Застосування
Вводять в / в і в / м.

Дорослим і дітям віком старше 14 років вводять по 5-10 мл 10% розчину 1 раз на добу, залежно від характеру захворювання і стану хворого - щодня, через день або через 2 дні.

Дітям, залежно від віку, 10% р-р глюконату кальцію вводять тільки в / в в таких дозах:

до 6 міс - 0,1-1 мл;
в 7-12 міс - 1-1,5 мл;
в 1-3 роки - 1,5-2 мл;
в 1-3 роки - 1,5-2 мл;
в 4-6 років - 2-2, 5 мл;
в 7-14 років - 3-5 мл.
Ампулу з розчином перед введенням підігрівають до температури тіла. Дорослим і дітям розчин вводять повільно, протягом 2-3 хв.

Для введення розчину в кількості менше 1 мл разову дозу препарату шляхом розведення доводять до відповідного обсягу (обсягу шприца) 0,9% ізотонічним розчином натрію хлориду або 5% розчином глюкози.
Протипоказання
Гіперчутливість до компонентів препарату; схильність до тромбозів; гіперкальціємія; важка гіперкальціурія; виражений атеросклероз; підвищене згортання крові; одночасне застосування з серцевими глікозидами; тяжка ниркова недостатність.
Побічні ефекти
Іноді можливі нудота, блювота, діарея, брадикардія, відчуття жару в порожнині рота, а потім по всьому тілу, а також зміни з боку шкіри. ці реакції швидко проходять самостійно.

При швидкому введенні можливі нудота, блювання, підвищене потовиділення, артеріальна гіпотензія, колапс, іноді летальний. В результаті екстравазального потрапляння розчину кальцію можлива кальцифікація м'яких тканин.

Вкрай рідко можливі анафілактичні та анафілактоїдні реакції, аж до анафілактичного шоку.

В / м ін'єкції солей кальцію можуть викликати подразнення.
Особливі вказівки
Необхідно контролювати рівень кальцію в крові та екскрецію кальцію, особливо у дітей, пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю або нефролітіазом. якщо рівень кальцію в плазмі крові перевищує 2,75 ммоль / л або добова екскреція кальцію з сечею перевищує 5 мг/кг маси тіла, лікування повинно бути негайно припинено через ризик розвитку аритмій.

Солі кальцію слід застосовувати з обережністю у пацієнтів з порушенням функції нирок, із захворюваннями серця.

Для зниження ризику розвитку нефроуролітіаз рекомендується вживати достатню кількість рідини.

Перед наповненням шприца розчином кальцію глюконату необхідно переконатися, що в ньому відсутні залишки спирту етилового, оскільки внаслідок їх взаємодії кальцію глюконат випадає в осад.

Застосування в період вагітності та годування груддю. Застосування препарату у вагітних і в період годування груддю можливе з урахуванням співвідношення користі для жінки / ризик для плода (дитини).

Діти. Дітям у віці до 14 років вводити препарат в / м не рекомендується через можливе розвитку некрозу.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Немає даних про негативний вплив препарату на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.
Взаємодії
При взаємодії етилового спирту з кальцію глюконатом останній випадає в осад.

Не рекомендується призначати разом з іншими препаратами кальцію.

В / в введення кальцію глюконату до та після прийому верапамілу зменшує його гіпотензивну дію, але не впливає на його антиаритмічний ефект.

Комбінація з тіазидами може викликати розвиток гіперкальціємії.

При одночасному застосуванні з хінідином можливі уповільнення внутрішньошлуночкової провідності та підвищення токсичності хінідину.

Під час лікування серцевими глікозидами парентеральне застосування кальцію глюконату не рекомендується в зв'язку з посиленням кардіотоксичної дії.

При одночасному пероральному застосуванні кальцію глюконату та тетрациклінів дія останніх може знижуватися в зв'язку зі зменшенням їх всмоктування.

Кальцію глюконат усуває пригнічення нервово-м'язової передачі, викликане застосуванням антибіотиків ряду аміноглікозидів.

При одночасному застосуванні з фенігідін препарати кальцію знижують його ефективність.
Передозування
При передозуванні можливий розвиток гіперкальціємії, яка проявляється анорексією, нудотою, блювотою, закрепами, абдомінальної болем, м'язовою слабкістю, полидипсией, поліурією, психічними розладами, нефрокальцинозом, нефролітіазом, в важких випадках - серцеву аритмію, комою.

Лікування. Як антидот застосовують кальцитонін, який вводять в / в з розрахунку 5-10 ME на 1 кг маси тіла на добу (препарат розводять в 500 мл 0,9% розчину натрію хлориду, вводять крапельно протягом 6 ч в 2-4 прийому).
Умови зберігання
В захищеному від світла місці при температурі 15-25 °C.

Характеристики
Производитель Фармак
Страна производителя Украина
Напишите свой собственный отзыв
Отзыв для:Кальция глюконат раствор д/ин. 10 % амп. 10 мл № 10