Дуовит таблетки п/о комби-уп. № 40

250,10 ₴
В наличии
SKU
4197

Інструкція
Склад
діючі речовини:

1 червона таблетка, вкрита оболонкою, містить:

вітаміну А (ретинол пальмітат) 5000 МО;

вітаміну D3 (холекальциферол) 200 МО;

вітаміну C (кислота аскорбінова) 60 мг;

вітаміну РР (нікотинамід) 13 мг;

вітаміну E (a-токоферолу ацетат) 10 мг;

кальцію пантотенату 5 мг;

вітаміну B6 (піридоксину гідрохлорид) 2 мг;

вітаміну B2 (рибофлавін) 1,2 мг;

вітаміну B1 (тіаміну нітрат) 1 мг;

кислоти фолієвої 0,4 мг;

вітаміну B12 (ціанокобаламін) 3 мкг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, ароматизатор олія апельсинова, полісорбат 80, гліцерин, олія рицинова, сорбіт (Е 420), глюкози розчин, магнію стеарат, капол 600 фарма (містить віск жовтий, віск карнаубський, шелак), протипінний реактив, Орalux AS-F-2833G (містить барвник жовтий захід FCF (Е 110), повідон, сахарозу, барвник понсо 4R (Е 124), титану діоксид, натрію бензоат (E 211), воду очищену), сахароза, маніт (Е 421);

діючі речовини:

1 блакитна таблетка, вкрита оболонкою, містить:

магнію (Mg2+ у вигляді магнію лактату) 20 мг;

кальцію (Са2+у вигляді кальцію гідрофосфату) 15 мг;

фосфору (Р5+ у вигляді кальцію гідрофосфату) 12 мг;

заліза (Fe2+ у вигляді заліза фумарату) 10 мг;

цинку (Zn2+ у вигляді цинку сульфату) 3 мг;

міді (Cu2+ у вигляді міді сульфату) 1 мг;

марганцю (Mn2+у вигляді марганцю сульфату) 1 мг;

молібдену (Mo6+у вигляді натрію молібдату) 0,1 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, ароматизатор олія апельсинова, полісорбат 80, гліцерин, олія рицинова, сорбіт (Е 420), глюкози розчин, магнію стеарат, капол 600 фарма (містить віск жовтий, віск карнаубський, шелак), протипінний реактив, олія мінеральна, повідон, Opalux AS-20912 Blue (містить барвник індигокармін, повідон, сахарозу, титану діоксид, натрію бензоат (E 211), воду очищену), сахароза.
Лікарська форма
Таблетки, вкриті оболонкою.

Основні фізико-хімічні властивості: тверді гладенькі червоні таблетки, вкриті оболонкою, з кисло-солодким смаком та можливими вкрапленнями на поверхні; тверді гладенькі блакитні таблетки, вкриті оболонкою з можливими вкрапленнями на поверхні.
Фармакотерапевтична група

Код АТС
A Препарати, що впливають на травну систему і обмін речовин

A11 Вітаміни

A11A Полівітаміни з добавками

A11AA Полівітаміни з мінералами

A11AA04 Полівітаміни з мікроелементами
Фармакологічні властивості
Вітаміни групи в (b1, b2, b6, пантотенова кислота та нікотинамід) беруть участь в процесах обміну вуглеводів, білків і жирів, вони також важливі для функціонування нервової системи. вітамін а необхідний для розвитку клітин епітелію та синтезу зорового пігменту. вітамін d регулює засвоєння кальцію і сприяє належній мінералізації кісток і зубів. вітамін з контролює всмоктування заліза та бере участь в окисно-відновних процесах в організмі. вітамін е, фізіологічний антиоксидант, захищає мембрани клітин від ушкоджень і зберігає їх функціональність.

Мінеральні речовини та олігоелементи дуже важливі для організму. Вони є складовими тканин або активаторами та складовими ферментів і гормонів. Кальцій і фосфор, що входять до складу препарату Дуовіт, - основні мінеральні компоненти кісткової тканини та зубів. Іони кальцію активують багато ферментів, беруть участь в регуляції тонусу серцевого м'яза, передачі нервових імпульсів і регулюють проникність клітинних мембран. Залізо і мідь разом з вітамінами групи В необхідні для еритропоезу. Магній, марганець, цинк і молібден входять до складу більшості ферментів, які каталізують найважливіші біохімічні реакції в організмі.

Водорозчинні вітаміни (вітаміни групи В, вітамін С і біотин) дуже добре всмоктуються в межах щоденної потреби. Кількості, які перевищують поглинання тканинами, виводяться із сечею, в деяких випадках - також з калом.

Після перорального застосування жиророзчинні вітаміни А і D добре абсорбуються в тонкому кишечнику в присутності жирів. Абсорбція вітаміну Е відносно низька (25-85% дози). Ці вітаміни накопичуються в великих кількостях в печінці та тому вони більш токсичні, ніж водорозчинні вітаміни.
Показання
Дуовіт, таблетки, вкриті оболонкою, рекомендовані при:

фізичних і психічних перевантаженнях (при навчанні, на роботі чи вдома);
заняттях активними видами спорту та активним відпочинком;
недостатньому вживанні їжі (люди похилого віку, курці та пацієнти з алкоголізмом);
нерегулярному і одноманітному харчуванні (в основному їжа швидкого приготування, суха їжа);
дотриманні дієти для схуднення (при зменшенні маси тіла, цукровому діабеті та т.п.);
в період вагітності та годування груддю;
в період сезонного дефіциту фруктів та овочів в раціоні;
при значній втраті мінеральних речовин (внаслідок блювання, діареї, рясної менструальної крововтрати, підвищеного потовиділення).
Застосування
Дорослим і дітям віком старше 10 років рекомендують приймати по 1 таблетці дуовіт червоного кольору з вітамінами та по 1 таблетці дуовіт синього кольору з мінералами 1 раз на добу. таблетки приймають після сніданку, цілими не розжовуючи, запиваючи рідиною. тривалість лікування визначається лікарем індивідуально.
Протипоказання
Підвищена чутливість до компонентів препарату, гіпервітаміноз а, е і d, ниркова недостатність. нефролітіаз, подагра, гіперурикемія, еритремія, еритроцитоз, тромбофлебіт, тромбоемболії, непереносимість фруктози, синдром мальабсорбції глюкози-галактози, порушення обміну заліза або міді, гіперкальціємія, гіперкальціурія, тиреотоксикоз, хронічний громерулонефріт, хронічна серцева недостатність, саркоїдоз в анамнезі, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки (у зв'язку з можливим підвищенням кислотності шлункового соку), активні форми туберкульозу. дитячий вік до 10 років.
Побічні ефекти
Побічні ефекти, які можуть виникати при застосуванні препарату дуовіт, класифіковані в наступні групи згідно з частотою виникнення: дуже часто (1/10); часто (1/100, 1/10); нечасто (1/1000, 1/100); рідко (1/10 000, 1/1000); дуже рідко (10 000); частота невідома (неможливо визначити за наявними даними).

У кожній групі побічні ефекти представлені в порядку зменшення серйозності.

Якщо приймати таблетки Дуовіт за призначенням, то вони не викликають побічних ефектів.

З боку імунної системи: в осіб з підвищеною чутливістю можливі алергічні реакції, включаючи анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк, бронхоспазм.

З боку метаболізму та травлення: гіперкальціємія.

З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, сонливість.

З боку органу зору: порушення зору.

З боку шлунково-кишкового тракту: диспепсичні порушення, нудота, блювота, біль у шлунку, відрижка, запор, діарея, підвищення секреції шлункового соку.

З боку шкіри та підшкірної клітковини: шкірні висипання, кропив'янка, свербіж, почервоніння шкіри.

З боку нирок і сечового міхура: знебарвлення сечі, гіперкальціурія.

Загальні порушення: гіпертермія, підвищена збудливість, підвищене потовиділення.

При тривалому застосуванні у високих дозах виникають такі побічні ефекти:

з боку метаболізму і травлення: гіперурикемія, зниження толерантності до глюкози, гіперглікемія.

З боку нервової системи: парестезії.

З боку серцево-судинної системи: аритмії.

З боку шлунково-кишкового тракту: подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.

З боку шкіри та підшкірної клітковини: сухість і тріщини на долонях і ступнях, випадання волосся, себорейні висипання.

З боку нирок і сечового міхура: порушення функції нирок.

Лабораторні показники: тимчасове підвищення активності АсАТ, ЛДГ, ЛФ.
Особливі вказівки
Дуовит приймають після їжі, інакше можуть виникати неприємні відчуття в шлунку.

Пацієнти з цукровим діабетом можуть застосовувати Дуовіт, але їм слід враховувати, що в добовій дозі міститься 1,6 г цукру. У кожній таблетці, вкритій оболонкою, міститься 0,8 г цукру.

З обережністю призначають при ураженнях печінки, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в анамнезі, пацієнтам з гострим нефритом, при декомпенсації серцевої діяльності, жовчнокам'яній хворобі, хронічному панкреатиті, алергічних захворюваннях, ідіосинкразії, хворим на цукровий діабет, пацієнтам з новоутвореннями.

Жінкам, які брали ретинол в високих дозах (10 000 МО), можна планувати вагітність не раніше, ніж через 6-12 міс. Це пов'язано з тим, що протягом цього періоду існує ризик неправильного розвитку плоду під впливом високого вмісту вітаміну А в організмі. Можливе забарвлення сечі в жовтий колір, що повністю нешкідливо і пояснюється наявністю в препараті рибофлавіну.

Препарат не рекомендують призначати одночасно з іншими полівітамінами, оскільки можливе передозування останніх в організмі.

Особливі застереження щодо неактивних інгредієнтів. Дуовіт містить лактозу, сорбітол, глюкозу і сахарозу. Пацієнтам з рідкісними спадковими формами фруктозно або галактозної непереносимості, дефіцитом лактази Лаппа або глюкозо-галактозної мальабсорбції, або сахарази-ізомальтазной недостатністю не можна приймати цей препарат. Азобарвники Е124 і Е110 можуть викликати алергічні реакції.

У період вагітності та годування груддю приймати вітаміни та мінерали можна тільки за призначенням лікаря.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Немає повідомлень про те, що препарат впливає на здатність керувати транспортними засобами та роботі з іншими механізмами.

Діти. Дуовит не рекомендують приймати дітям віком до 10 років.
Взаємодії
Не рекомендується застосовувати препарат одночасно з тетрациклінами та антацидними засобами, оскільки при цьому знижується абсорбція мінералів і тетрацикліну. деякі антацидні засоби знижують абсорбцію мінералів. якщо необхідний одночасний прийом таких препаратів, то інтервал між застосуванням таблеток Дуовіт і тетрацикліну або антацидного засобу повинен становити не менше 3 ч.

Внаслідок можливого виникнення гіпервітамінозу А одночасне застосування Дуовіта з іншими препаратами, що містять вітамін А або пероральні ретиноїди, не рекомендують.

Слід уникати застосування вітаміну Е при застосуванні пероральних антикоагулянтів через підвищену схильність до кровотечі.

Під час терапії сульфаніламідами для попередження кристалурії не слід приймати вітамін С у високих дозах.

Піридоксин послаблює дію леводопи, якщо пацієнт приймає тільки леводопу.

Рибофлавін зменшує всмоктування та ефективність антибіотиків. Його слід приймати щонайменше за 3 год до або через 3 години після прийому антибіотика.
Передозування
При рекомендованому дозуванні ніякої інтоксикації НЕ передбачається. тривало, застосування в високих дозах може викликати гіпервітаміноз а й d, хоча ймовірність передозування мінімальна. при передозуванні вітаміну d виникають слабкість, анорексія, нудота, блювання, діарея, зменшення маси тіла, лихоманка, судоми. передозування вітаміну а може призвести до головного болю, запаморочення, порушення сну, нудоти, блювоти, сонливості, світлобоязні та судом. при виникненні вищевказаних симптомів слід припинити прийом препарату і негайно звернутися до лікаря. при застосуванні вітаміну е в високих дозах можуть виникати головний біль, стомлюваність, нудота, диплопія, м'язова слабкість, легка креатинурія і шлунково-кишкові порушення.
Умови зберігання
В оригінальній упаковці для захисту від вологи та світла при температурі не вище 25 °C.
 

Характеристики
Производитель KRKA
Страна производителя Словения
Напишите свой собственный отзыв
Отзыв для:Дуовит таблетки п/о комби-уп. № 40