Далацин ц капс. 300 мг № 16

594,50 ₴
В наличии
SKU
81986

Інструкція
Лікарська форма капсули.

Основні фізико-хімічні властивості:

капсули по 150 мг: тверді непрозорі желатинові капсули, що містять порошок білого кольору, розмір №1, з білого кольору кришечкою та корпусом, з нанесеним чорним чорнилом логотипом Pfizer та кодом «CLIN 150»;

капсули по 300 мг: тверді непрозорі желатинові капсули, що містять порошок білого кольору, розмір №0, з лавандового кольору кришечкою та корпусом, з нанесеним чорним чорнилом логотипом Pfizer та кодом «CLIN 300».
Фармакотерапевтична група
Антибактеріальні засоби для системного застосування. Лінкозаміди.

Код АТС
J Засоби для лікування інфекцій

J01 Антибактеріальні засоби

J01F Макроліди, лінкозаміди та стрептограміни

J01FF Лінкозаміди

J01FF01 Кліндаміцин
Далацин Ц призначений для лікування гострих і хронічних бактеріальних інфекцій, викликаних чутливими до кліндаміцину мікроорганізмами, зокрема:

інфекції кісток і суглобів;
інфекції ділянки вуха, носа і горла;
інфекції ділянки зубів і щелеп;
інфекції нижніх дихальних шляхів
інфекції тазової і черевної області;
інфекції жіночих статевих органів;
інфекції шкіри та м'яких тканин;
скарлатина
При важкій клінічній картині спочатку слід проводити лікування лікарськими засобами, що містять кліндаміцин і повільно вводять в кровоносну судину (шляхом ін'єкцій).

Кліндаміцин відноситься до антибіотиків групи лінкозамідов. Механізм дії кліндаміцину базується на пригніченні біосинтезу білка шляхом зв'язування з субодиницею 50S і впливом як на збірку рибосом, так і на процес трансляції. Хоча кліндаміцину фосфат неактивний in vitro, швидкий гідроліз in vivo перетворює його в антибактеріальну активний кліндаміцин. У звичайних дозах клиндамицин демонструє бактеріостатичну активність.

Склад
діюча речовина: кліндаміцин;

1 капсула містить 177,515 мг кліндаміцину гідрохлориду, що еквівалентно кліндаміцину 150 мг

1 капсула містить 355,030 мг кліндаміцину гідрохлориду, що еквівалентно кліндаміцину 300 мг

допоміжні речовини: крохмаль кукурудзяний лактоза моногідрат, тальк магнію стеарат оболонка капсули по 150 мг титану діоксид (Е 171), желатин;

оболонка капсули по 300 мг титану діоксид (Е 171), желатин, індиго (Е 132), еритрозин (Е 127).
Протипоказання
Далацин Ц не слід застосовувати пацієнтам з відомою чутливістю до кліндаміцину, лінкоміцину або до будь-якої іншої складової препарату.

Далацин Ц не підходить для лікування менінгіту, оскільки концентрація антибіотика, яка досягається в спинномозковій рідині, занадто низькою.
Спосіб застосування та дози
Далацин Ц слід застосовувати, запиваючи достатньою кількістю рідини (не менше 1 великий склянкою води), щоб уникнути можливого подразнення стравоходу.

У разі підозри на інфекцію, викликану β-гемолітичним стрептококом, або в разі наявності ознак β-гемолітичного стрептокока лікування слід проводити протягом не менше 10 днів.

Капсули по 150 мг.

Дорослі
Залежно від локалізації і ступеня тяжкості інфекції дорослим і дітям старше 14 років застосовувати 4-12 капсул на добу (що еквівалентно 0,6-1,8 г кліндаміцину).

Добова доза розподіляється на 4 прийоми.

Для забезпечення високих доз також існують лікарські засоби з високим вмістом активної речовини.

Діти
Капсули препарату Далацин Ц не підходять для застосування у дітей, які не можуть проковтнути їх цілком. Капсули дозволяють точно дозувати препарат в мг/кг, тому в деяких випадках може знадобитися застосування препарату в інший, більш зручною лікарській формі.

Залежно від локалізації і ступеня тяжкості інфекції дітям до 14 років слід застосовувати 8-25 мг кліндаміцину на кілограм маси тіла на добу.

Добова доза розподіляється на 3-4 окремих дози. Як правило, перевага віддається застосуванню у вигляді 4 доз.
Особливості застосування
Застосування в період вагітності
Результати великого дослідження за участю вагітних жінок, які отримували кліндаміцин протягом I триместру вагітності (впливу клиндамицина отримали приблизно 650 новонароджених), не продемонстрували підвищення частоти вад розвитку у новонароджених. Однак наявні дані про безпеку застосування кліндаміцину в період вагітності недостатні.

Результати експериментальних досліджень на тваринах не припускають наявності прямого чи непрямого шкідливого впливу на перебіг вагітності, розвиток ембріона / плода, перебіг пологів або постнатальний розвиток.

Кліндаміцин проникає через плаценту. Передбачається, що в організмі плода досягається терапевтична, ефективна концентрація. При застосуванні препарату в період вагітності слід ретельно зважувати користь і можливі ризики, пов'язані з лікуванням.

Застосування в період годування грудьми
Кліндаміцин виводиться в грудне молоко. Повідомлялося, про наявність клиндамицина в грудному молоці людини в концентраціях від <0,5 до 3,8 мкг/мл при системному застосуванні. Тому у новонароджених, які перебувають на грудному вигодовуванні, не можна виключити появу таких небажаних ефектів на мікрофлору шлунково-кишкового тракту як діарея або кров у калі, сенсибілізація, висипання і колонізація слизових оболонок дріжджовими грибами. Внаслідок ризику розвитку важких побічних реакцій у новонароджених, які перебувають на грудному вигодовуванні, які годують груддю, не слід застосовувати кліндаміцин.

Репродуктивна функція.

Результати досліджень на тваринах не показали ніяких ознак порушень репродуктивної функції. Даних про вплив кліндаміцину на репродуктивну функцію людини немає.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.
Кліндаміцин має легкий або помірний вплив на здатність керувати транспортними засобами або працювати зі складними механізмами. Деякі побічні реакції можуть впливати на здатність концентрувати увагу і на швидкість реакції; тому вони можуть впливати на здатність керувати транспортними засобами або працювати зі складними механізмами.
Передозування
До сих пір симптомів передозування не спостерігалося. При необхідності показано промивання шлунка. Гемодіаліз і перитонеальний діаліз не ефективні у виведенні кліндаміцину із сироватки крові. Специфічний антидот не відомий.
Побічні реакції
Побічні реакції, наведені нижче, були виявлені в ході клінічних досліджень і в протягом спостережень після виходу препарату на ринок. У кожній категорії побічні реакції наведені за частотою і з клінічної значущості.

За частотою побічні реакції діляться на наступні категорії: дуже часто (≥ 1/10), часто (від ≥ 1/100 до <1/10), нечасто (від ≥ 1/1000 до <1/100), рідко (від ≥ 1/10000 до <1/1000), дуже рідко (<1/10000), частота невідома (не можна встановити на підставі наявних даних). Побічні реакції перераховані в кожній категорії по зниженню ступеня тяжкості.

Інфекції та інвазії.

Часто псевдомембранознийколіт.

Частота невідома: коліт, викликаний Clostridium difficile вагінальні інфекції.

З боку системи крові та лімфатичної системи.

Часто агранулоцитоз, нейтропенія, тромбоцитопенія, лейкопенія, еозинофілія.

З боку імунної системи.

Рідко медикаментозна лихоманка.

Дуже рідко анафілактичні реакції.

Частота невідома: анафілактичний шок, анафілактоїдні реакції, гіперчутливість.

З боку нервової системи.

Нечасто збочення смаку, блокада нервово-м'язової передачі.

Частота невідома: запаморочення, сонливість, головний біль.

З боку шлунково-кишкового тракту.

Дуже часто роздратування стравоходу, езофагіт, стоматит, діарея, біль в животі, нудота, блювота.

Частота невідома: виразка стравоходу.

Гепатобіліарні порушення.

Дуже рідко тимчасовий гепатит з холестатичної жовтяницею.

Частота невідома: жовтяниця.

З боку шкіри та підшкірної тканини.

Часто макулопапулярний висип, коре подібна висипка, кропив'янка.

Рідко токсичний епідермальний некроліз, синдром Стівенса-Джонсона, синдром Лайєлла, набряк Квінке / ангіоневротичний набряк, ексфоліативний дерматит, бульозний дерматит, мультиформна еритема, свербіж, вагініт.

Дуже рідко висипання і освіти пухирів, реакції гіперчутливості.

Частота невідома: реакція на лікарський засіб з еозинофілією і системними проявами (DRESS-синдром) гострий генералізований екзантематозний пустульоз

З боку опорно-рухової системи та сполучної тканини.

Дуже рідко поліартрит.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій
Антагонізм (індукована резистентність) спостерігався in vitro між кліндаміцином і еритроміцином по підгрупи макролідорезістентніх бактеріальних ізолятів. Обидва препарати не повинні застосовуватися одночасно з огляду на потенційне клінічне значення, за винятком випадків, коли проводилися відповідні тести на чутливість.

Патогенні мікроорганізми демонструють перехресну резистентність до кліндаміцину і лінкоміцину.

Внаслідок притаманних препарату Далацин Ц властивостей з блокування нервово-м'язової передачі він може посилювати ефект міорелаксантів (наприклад ефіру, тубокурарином, панкуронію галіда). Це може призводити до виникнення під час операцій несподіваних загрожують життю ситуацій. Таким чином, Далацин Ц слід застосовувати з обережністю пацієнтам, які отримують зазначені вище лікарські засоби.

При одночасному застосуванні препарату Далацин Ц надійність протизаплідного ефекту пероральних контрацептивів сумнівна. Тому під час лікування Далацин Ц слід додатково застосовувати інші методи контрацепції.

Антагоністи вітаміну К. Для пацієнтів, які приймають клиндамицин в поєднанні з антагоністами вітаміну К (наприклад варфарин, аценокумарол і флуіндіон), повідомляли про підвищені показники досліджень коагуляції (протромбіновий час / міжнародне нормалізоване відношення) і / або кровотеча. Тому таким пацієнтам слід регулярно проводити моніторинг результатів досліджень коагуляції.

Кліндаміцин метаболізується за допомогою CYP3A4 і в меншій мірі - за допомогою CYP3A5 з утворенням основного метаболіту клиндамицина сульфоксиду і другорядного метаболіту N-десметил-клиндамицина. Таким чином, інгібітори CYP3A4 і CYP3A5 можуть зменшити кліренс клиндамицина, а індуктори цих ізоферментів - підвищити кліренс клиндамицина. При застосуванні потужних індукторів CYP3A4, наприклад рифампіцину, слід здійснювати моніторинг втрати ефективності.

Дослідження in vitro показують, що кліндаміцин не інгібує CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2E1 або CYP2D6 і лише помірно інгібує CYP3A4. Отже, клінічно важливі взаємодії між кліндаміцином і препаратами, які застосовуються одночасно і метаболізуються цими CYP-ферментами, малоймовірні.
Умови зберігання
Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25°C.

Термін придатності - 5 років.

Характеристики
Производитель Pfizer
Страна производителя Бельгия
Напишите свой собственный отзыв
Отзыв для:Далацин ц капс. 300 мг № 16