Бетаспан розчин д/ін. 4мг/мл 1мл № 5

492,00 ₴
В наличии
SKU
115604

Категорія відпуску

За рецептом.

Інструкція
Лікарська форма Розчин для ін’єкцій.

Основні фізико-хімічні властивості: прозорий безбарвний розчин.
Фармакотерапевтична група
Кортикостероїди для системного застосування. Глюкокортикоїди. Бетаметазон.

Код АТС
H Препарати гормонів (крім статевих гормонів)

H02 Гормони кори надниркових залоз

H02A Прості препарати кортикостероїдів для системного застосування

H02AB Глюкокортикоїди

H02AB01 Бетаметазон
Розчин для ін'єкцій Бетаспан показаний при лікуванні різних ендокринних, ревматичних захворювань, колагенозів, дерматологічних, алергічних, офтальмологічних, шлунково-кишкових, респіраторних, гематологічних та інших хвороб, які відповідають на кортикостероидную терапію. Попередження насильства гормональна терапія є супутньою до традиційної терапії і не є замісної. Цей препарат показаний, коли необхідний або бажаний швидкий, інтенсивний ефект кортикостероїду. Бетаспан призначений для швидкого і потужного терапевтичного ефекту.

Склад
Діюча речовина: betamethasone;

1 мл розчину містить бетаметазону натрію фосфату - 5,3 мг в перерахунку на бетаметазон 100% речовину - 4 мг;

Допоміжні речовини: динатрію едетат, натрію гідрофосфату дигідрат, кислота фосфорна концентрована, вода для ін'єкцій.
Протипоказання
Підвищена чутливість до бетаметазону, до інших компонентів препарату або інших глюкокортикостероїдів.
Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки.
Гострі інфекційні процеси: вірусні інфекції та системні грибкові інфекції.
Тропічні паразитарні інфекції.
Після вакцинації живими аттенуированного вірусами.
Спосіб застосування
Бетаспан можна вводити внутрішньовенно, внутрішньом'язово, внутрисуставно, в місця ураження, а також в м'які тканини.

Дози та режим дозування слід визначити індивідуально, залежно від особливостей захворювання, тяжкості та ефективності проведеного лікування.

Початкова доза для дорослих становить до 8 мг бетаметазону на добу. У менш важких випадках можливе застосування в менших дозах. При необхідності початкові разові дози можуть бути збільшені. Початкову дозу слід коригувати до отримання задовільного клінічного відповіді. Якщо клінічний результат не досягається через певний період часу, слід скасувати Бетаспан і переглянути терапію.

Для дітей зазвичай початкова внутрішньом'язова доза бетаметазону становить 20-125 мкг/кг маси тіла на добу. Дозування для дітей молодшого та старшого віку слід встановлювати за тими ж принципами, що і для дорослих (віддаючи перевагу чіткому дотриманню доз, зазначених для віку і маси тіла).

Хоча Бетаспан можна вводити декількома шляхами, в екстрених ситуаціях рекомендується внутрішньовенне введення. Внутрішньовенно крапельно Бетаспан вводити з 0,9% розчином натрію хлориду або глюкози. Бетаспан додавати до інфузійного розчину під час введення. Невикористаний розчин слід зберігати в холодильнику і використати протягом доби.

Після досягнення позитивного клінічного ефекту початкову дозу поступово зменшити через певні інтервали до досягнення найменшої дози, яка дозволяє підтримувати необхідний клінічний результат. Виникнення у пацієнта стресових ситуацій (не пов'язаних з його захворюванням) може вимагати збільшення дози Бетаспана.

При відміні препарату після тривалого його застосування дозу слід зменшувати поступово.
Особливості застосування
Вагітні
Безпека застосування препарату під час вагітності не встановлена, тому Бетаспан слід застосовувати в цей період тільки в тому випадку, коли очікувана користь для матері перевищує можливий ризик для плоду.

Діти
При тривалому лікуванні немовлят і дітей необхідно спостерігати за їх ростом і розвитком (з огляду на можливість пригнічення росту і ендогенного продукування кортикостероїдів).

Діти, які отримують імуносупресивні дози кортикостероїдів, повинні уникати контакту з хворими на вітряну віспу та кір.

Водії
Бетаспан не впливає на швидкість реакції пацієнта при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.

Але в поодиноких випадках можуть виникнути м'язова слабкість, судоми, запаморочення, головний біль, психоемоційна нестабільність, важка депресія до появи явних психотичних реакцій, дратівливість, тому рекомендовано утримуватися від керування автотранспортом або іншими механізмами під час лікування препаратом.
Передозування
Гостре передозування кортикостероїдів, включаючи бетаметазон, не передбачає розвиток життєво небезпечних станів. За винятком дуже великих доз надмірне застосування кортикостероїдів не приводить, при відсутності певних протипоказань, до виникнення побічних ефектів за умови відсутності таких станів як діабет, глаукома, активна виразкова хвороба і якщо пацієнт не приймає препарати дигіталісу, кумаринові антикоагулянти та калійвиводящіх діуретики.

Лікування. Симптоматична терапія ускладнень, що виникли в результаті метаболічних ефектів кортикостероїдів, основних або супутніх хвороб, або внаслідок лікарських взаємодій.

Необхідно забезпечити організм достатньою кількістю рідини та контролювати рівень електролітів у сироватці крові та в сечі, особливу увагу звертаючи на баланс натрію і калію. При необхідності слід відновити баланс електролітів.
Побічні ефекти
Частота розвитку і вираженість побічних явищ (як і у всіх глюкокортикоїдів) залежить від дози та тривалості терапії. Зазвичай ці явища оборотні або мінімізуються шляхом зменшення дози, що краще в порівнянні з відміною препарату.

З боку серцево-судинної системи: застійна серцева недостатність у хворих, схильних до цього захворювання; артеріальна гіпертензія.
З боку нервової системи: запаморочення, головний біль, судоми, підвищення внутрішньочерепного тиску з набряком дисків зорових нервів (псевдопухлина головного мозку) зазвичай після завершення лікування, мігрень.
З боку психіки: ейфорія, психоемоційна нестабільність, зміна настрою, важка депресія аж до появи явних психотичних реакцій, зокрема у пацієнтів з психіатричним анамнезом, зміни особистості, підвищена дратівливість, безсоння.
З боку органів зору: субкапсулярна задня катаракта, підвищений внутрішньоочний тиск, глаукома, екзофтальм.
З боку ендокринної системи: вторинна адренокортікальная і гіпофізарно недостатність (особливо під час стресу - травм, хірургічного втручання, захворювань), знижена толерантність до вуглеводів, маніфестація латентного діабету, збільшена потреба в інсуліні та пероральних гіпоглікемічних засобах у пацієнтів, хворих на діабет, порушення менструального циклу , розвиток кушингоїдного стану з гірсутизм, Стрия та акне, пригнічення росту плода або росту дітей.
Взаємодія
Одночасне застосування фенобарбіталу, рифампіцину, фенітоїну або ефедрину може прискорити метаболізм кортикостероїдів, що призведе до ослаблення терапевтичного ефекту.

Надмірний ефект від застосування кортикостероїдів може спостерігатися у хворих, які отримують кортикостероїди та естрогени.

Одночасне застосування кортикостероїдів і діуретиків, що виводять іони калію, може спричинити гіпокаліємію.

Комбіноване застосування кортикостероїдів з серцевими глікозидами може збільшити ймовірність виникнення аритмій або посилити токсичність глікозидів, асоційовану з гіпокаліємією.
Умови зберігання
Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C. Чи не заморожувати.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності - 2 роки.

Характеристики
Производитель Фармак
Страна производителя Україна
Напишите свой собственный отзыв
Отзыв для:Бетаспан розчин д/ін. 4мг/мл 1мл № 5