онлайн аптека Контакты:

+38 (063) 595 80 08 - Viber, Telegram, WatsApp
+38 (063)982 79 79


Топ препаратов



Флуконазол табл.п/о 100мг №10

Флуконазол табл.п/о 100мг №10
  • Код товара: 220294
  • Производитель: Технолог ПрАТ
  • Срок годности: до 01.06.25
  • Наличие: есть в наличии


Быстрый заказ Флуконазол табл.п/о 100мг №10

Оставьте ваши данные, мы Вам перезвоним!

Ваше имя:
Номер телефона:
   

 

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ФЛУКОНАЗОЛ - ФАРМАСАЙНС

(FLUCONASOLE - PHARMACIENCE)



Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: fluconazol; 2-(2,4-дифторфеніл)-1,3-біс (1Н-1,2,4-триазол-

1-іл)-2-пропанол;

основні фізико-хімічні властивості:

таблетки по 50 мг світло-рожевого кольору, трапецієподібної форми з відтиском логотипу “Р” з одного боку і відтиском “50” – з іншого;

таблетки по 100 мг світло-рожевого кольору, трапецієподібної форми з відтиском логотипу “Р” з одного боку і відтиском “100” – з іншого;

склад: 1 таблетка містить 50 мг або 100 мг флуконазолу;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, кальцію фосфат двозаміщений безводний, повідон К-30, натрію кроскармелоза, магнію стеарат, барвник FD&C червоний № 3 лаковий 15 % (Е 127), барвник F& С червоний № 40 лаковий 14 %.


Форма випуску. Таблетки.


Фармакотерапевтична група. Протигрибкові засоби для системного застосування.

Код АТС J02A C01.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Флуконазол – протигрибковий засіб для системного застосування, високоактивний селективний інгібітор синтезу стеролів у клітинах грибків. Флуконазол діє на грибкові ферменти, котрі залежать від цитохрому Р450, який бере участь у деметилюванні 14-альфа-метил стероїдів, внаслідок чого вони накопичуються у грибках. Цей механізм і є відповідальним за фунгістатичну активність флуконазолу.

Встановлена активність препарату відносно опортуністичних грибкових інфекцій, наприклад, при кандидозах, включаючи системні кандидози та кандидози у хворих з ослабленою імунною відповіддю. Флуконазол також ефективно діє відносно Cryptococcus neoformans, Aspergillus (у тому числі при ослабленому імунітеті), Microsporum і Trichophyton. Активність також виявлена на моделях ендемічних мікозів, включаючи інфекції Blastomyces dermatitidis, Coccidiodes immitis, Histoplasma capsulatus (у хворих з нормальним та ослабленим імунітетом).

Фармакокінетика.

При застосуванні внутрішньо препарат добре абсорбується з травного тракту, рН шлунка практично не впливає на його фармакокінетичні параметри. Абсолютна біодоступність при пероральному прийомі становить більше 90 % рівня флуконазолу у плазмі при внутрішньо венному введені. Майже вся доза застосованого перорально препарату потрапляє у системний кровотік і практично не метаболізує при первинному проходженні крізь печінку. Прийом їжі не впливає на абсорбцію препарату.

Максимальна концентрація препарату в плазмі крові при прийомі натщесерце досягається через 1–2 години. Концентрація у плазмі крові пропорційна застосованій дозі. 90 % рівноважного стану досягається на 4-5 добу лікування препаратом при прийомі 1 раз на добу. Введення ударної подвійної добової дози в перший день дозволяє прискорити досягнення 90 % рівноважного стану на 2 добу. Час кінцевого напів виведення з плазми крові становить біля 30 годин (від 20 до 50 годин). Оскільки час напів виведення великий, препарат можна застосовувати один раз на добу.

Об’єм розподілу флуконазолу наближається до загального вмісту води в організмі. Зв’язок з білками плазми крові незначний і не має суттєвого клінічного значення.

Флуконазол проникає в усі біологічні рідини організму. Концентрація у слині та мокротинні така, як у плазмі крові. У хворих на грибковий менінгіт рівень флуконазолу у спинномозковій рідині становить 80 % від рівня у плазмі крові. Концентрація препарату в роговому шарі, епідермісі, дермі і потових залозах шкіри перевищує концентрацію в плазмі крові. Препарат майже повністю виводиться нирками, причому до 80 % від введеної дози виводиться з сечею в незміненому вигляді, 11 % − у вигляді метаболітів,

2 % − з калом.

Вік не впливає на параметри фармакокінетики флуконазолу. Порушення функції нирок суттєво впливає на ці параметри, існує зворотний зв’язок між часом напів виведення флуконазолу і кліренсом креатині ну.


Показання для застосування.

Кандидоз   ротової порожнини, глотки, стравоходу, сечовивідних шляхів, генітальний кандидоз, перитоніт і пневмонії, асоційовані з кандидами, генералізований кандидоз.

Для зниження ризику розвитку кандидозу у хворих, котрим була проведена трансплантація кісткового мозку і які застосовують цитотоксичну хіміо- або променеву терапію.

Криптококоз, у тому числі криптококовий менінгіт та інфекції іншої локалізації. Криптококоз   у носіїв та хворих на СНІД, пацієнтів після трансплантації органів та інших пацієнтів, які застосовують терапію імуносупресантами.

Профілактика рецидиву менінгіту, спричиненого Cryptococcus, у хворих на СНІД.

Дерматомікози – мікоз стоп, гладенької шкіри, пахової ділянки, оніхомікоз, різнобарвний лишай.

Глибокі ендемічні мікози у хворих з неушкодженою імунною системою, кокцидіомікоз, паракокцидіомікоз, споротрихоз і гістоплазмоз.


Спосіб застосування та дози.

Таблетки флуконазолу застосовують перорально.

Добова доза залежить від виду мікро організму, стану хворого та відповіді на терапію. Лікування припиняють тільки при відсутності ознак активної грибкової інфекції як клінічно, так і за лабораторними дослідженнями. Недостатній курс лікування може призвести до рецидиву активної інфекції. У хворих на СНІД, а також на криптококовий менінгіт або кандидоз ротової порожнини і глотки, який повторюється, необхідно проводити підтримуючу терапію для попередження рецидиву. Терапія   може бути розпочата до отримання результатів культурального або інших лабораторних досліджень, а при їх отриманні проводиться корекція призначень.

Ударна доза.

Застосування ударної дози, яка становить подвійну добову дозу, у перший день дає концентрацію препарату в плазмі крові близько до рівноважної концентрації другої доби.



Застосування ударної дози у перший день лікування рекомендоване при гострих інфекціях, при цьому ця доза не повинна перевищувати максимальну разову дозу:

для дорослих – 400 мг, для дітей – 12 мг/кг.


Дорослі.

Криптококовий менінгіт та криптококові інфекції інших локалізацій.

У перший день призначають 400 мг, потім продовжують лікування, застосовуючи

від 200 до 400 мг 1 раз на добу. Тривалість лікування залежить від клінічного антимікотичного ефекту, але має становити щонайменше 6 – 8 тижнів при криптококовому менінгіті.

З метою профілактики криптококового менінгіту у хворих на СНІД після проведення повного курсу первинного лікування терапію флуконазолом у дозі 200 мг/добу можна продовжувати протягом тривалого часу, враховуючи медичні показники.

Кандидемії, дисемінований кандидоз та інші форми інвазивної кандидозної інфекції.

У першу добу доза становить 400 мг, а далі – по 200 мг/добу. Залежно від ступеня вираженості клінічного ефекту дозу можна збільшити до 400 мг/добу. Тривалість терапії залежить від клінічного ефекту.

Орофарингеальний кандидоз.

Звичайна доза становить від 50 до 100 мг 1 раз на добу протягом 7 – 10 днів. Для   пацієнтів з тяжкими порушеннями імунної системи, за необхідності, терапія може бути подовжена.

Атрофічний кандидоз ротової порожнини, пов’язаний із зубними протезами.

Звичайна доза становить 50 мг 1 раз на добу протягом 14 днів, одночасно потрібно застосовувати місцеві антисептичні засоби для протезів.

Інші кандидозні інфекції слизової кандидозний езофагіт, неінвазивна бронхопульмональна інфекція, шкірно-слизовий кандидоз, кандидурія, генітальний кандидоз тощо.

Звичайна ефективна доза становить від 50 до 100 мг/добу протягом 14 – 30 днів.

Запобігання рецидиву орофарингеального кандидозу у хворих на СНІД.

Після повного курсу основної терапії флуконазол можна призначати по 150 мг/добу протягом 7 днів.

Вагінальний кандидоз.

Препарат приймають одноразово у дозі 150 мг.

Для зменшення частоти виникнення повторного вагінального кандидозу можна застосовувати препарат у дозі 150 мг 1 раз на місяць. Тривалість лікування визначається індивідуально, але повинна становити від 4 до 12 місяців, а деяким пацієнтам потрібне більш часте застосування.

Кандидозний баланіт.

Для лікування препарат застосовують в одноразовій дозі 150 мг.

Профілактика кандидозу.

Рекомендована доза препарату становить 50 – 400 мг 1 раз на добу, залежно від ступеня ризику розвитку грибкової інфекції. За наявності високого ризику генералізованої інфекції (наприклад, у хворих з очікуваною, вираженою або довго тривалою нейтропенією) рекомендована доза становить 400 мг 1 раз на добу. Препарат призначають за кілька днів до очікуваної нейтропенії; після того, як кількість нейтрофілів перевищить 1000 в 1 мм3, лікування продовжують ще протягом 7 днів.

Дерматомікози – мікоз стоп, гладенької шкіри, пахової ділянки і різні кандидозні інфекції.

Рекомендована доза становить 150 мг 1 раз на тиждень або 50 мг 1 раз на добу протягом

2 – 4 тижнів, але при мікозі стоп може тривати до 6 тижнів.

Різнобарвний лишай.

Рекомендована доза становить 300 мг 1 раз на тиждень протягом 2 тижнів; окремим пацієнтам лікування може бути продовжено до 3 тижнів у тій же дозі, тоді як іншим може бути достатньою і разова доза від 300 до 400 мг.

Мікози нігтів оніхомікоз.

Рекомендована доза становить 150 мг 1 раз на тиждень. Лікування слід проводити, доки не зміниться уражений ніготь (виросте здоровий ніготь). Період відновлення росту нігтів рук та ніг зазвичай триває від 3 до 6 місяців та від 6 до 12 місяців відповідно. Цей процес може варіювати залежно від індивідуальних особливостей та віку пацієнтів. Після успішного лікування довго тривалої хронічної інфекції нігті зостаються неправильної форми.

Грибкові ендемічні мікози.

Можуть знадобитися дози препарату від 200 до 400 мг на добу протягом аж до 2 років. Тривалість лікування визначається індивідуально, але, як правило, становить

11 – 24 місяці для лікування кокцидіомікозу, 2 – 17 місяців – паракокцидіомікозу, 1 – 16 місяців – споротрихозу і 3 – 17 місяців – гістоплазмозу.


Діти старше 5 років.

Тривалість терапії у дітей, як і при відповідних інфекціях у дорослих, залежить від клінічного та антимікотичного ефекту. Препарат застосовують щодня 1 раз на добу.

Максимальна добова доза – 12 мг/кг маси тіла.

Кандидози слизових оболонок.

Рекомендована доза становить 3 мг/кг/добу. У перший день може бути призначена ударна доза – 6 мг/кг/добу – з метою швидкого досягнення постійних рівноважних концентрацій.

Генералізований кандидоз та криптококова інфекція.

Рекомендована доза становить 6 – 12 мг/кг/добу залежно від тяжкості захворювання.

Профілактика грибкових інфекцій.

У хворих із ослабленим імунітетом, у яких ризик розвитку інфекції пов’язаний із нейтропенією, що розвивається внаслідок цитотоксичної хіміотерапії або променевої терапії, препарат призначають по 3 – 12 мг/кг/добу залежно від вираженості та тривалості індукованої нейтропенії.


Пацієнти літнього віку.

Пацієнтам з нормальною функцією нирок слід рекомендувати звичайний режим дозування. Для пацієнтів з порушенням ниркової функції (кліренс креатині ну < 50 мл/хв) режим дозування повинен відповідати наведеному нижче.


Пацієнти з порушеннями функції нирок.

Флуконазол виводиться в основному з сечею у незміненому стані. При одноразовому прийомі змінювати дозу не потрібно. Хворим (включаючи дітей) з порушеннями функції нирок при багаторазовому застосуванні препарату потрібно спочатку прийняти ударну дозу, яка становить від 50 до 400 мг. Після ударної дози добову дозу (залежно від показань) визначають за таблицею.


Кліренс креатині ну (мл/хв) % рекомендованої дози >50 100 % ≤50 (без діалізу) 50 % Хворі, які регулярно перебувають на діалізі 100 % після кожного сеансу діалізу


Побічна дія.

При клінічних дослідженнях спостерігались такі побічні ефекти:

З частотою вище 1 %– головний біль, висип, нудота, блювання, біль у животі, діарея.

З частотою 0,2 – 1 % – свербіж, міалгія, запаморочення, тремор, парестезії, судоми, сухість у роті, посилене потовиділення, безсоння або сонливість, анорексія, запор, диспепсія, метеоризм, холестаз, ураження печінки, жовтяниця, порушення смаку, анемія, втомлюваність, астенія, пропасниця.

У поодиноких випадках – анафілаксія.

У деяких хворих, особливо з тяжкими супутніми захворюваннями (СНІД, пухлини), відмічалися зміни показників крові, функціональних показників печінки та нирок, але клінічне значення цих змін і їх зв’язок із застосуванням препарату не було встановлено.

У дітей частіше за все відмічалось блювання, біль у животі, нудота, діарея.


Протипоказання.

Підвищена   чутливість до флуконазолу чи будь-якого з компонентів препарату або інших азольних протигрибкових препаратів.

Протипоказане сумісне застосування з терфенадином при багаторазовому застосуванні препарату у дозах 400 мг і вище та з цизапридом.

Вагітність, період годування груддю, дитячий вік до 5 років.


Передозування.

Повідомлялось про поодинокі випадки передозування у ВІЛ-інфікованих хворих, що супроводжувались галюцинаціями та ознаками параноїдальної поведінки.

Лікування. При передозуванні необхідно провести промивання шлунка та симптоматичну терапію. Препарат виводиться з сечею, тому при передозуванні можна застосувати гемодіаліз, який при 3-годинному застосуванні знижує вміст препарату на 50 %.


Особливості застосування.

З обережністю слід призначати препарат хворим із порушеннями функції печінки, нирок, зі зміненими показниками функціональних печінкових проб і хворим на СНІД. При появі симптомів жовтяниці (поява жовтизни шкіри та склер) препарат необхідно відмінити.

З обережністю застосовувати хворим, у яких є небезпека розвитку аритмії, оскільки деякі азоли, в тому числі й флуконазол, можуть збільшувати тривалість інтервалу QT на   електрокардіограмі.

При довго тривалому застосуванні препарату необхідно враховувати ризик появи стійких штамів грибків.

Вагітність і період годування груддю.

Не застосовувати препарат при вагітності, за винятком грибкових інфекцій, які потенційно загрожують життю (коли очікувана користь від лікування перевищує можливий ризик для плода). Жінкам дітородного віку при застосуванні препарату необхідно застосовувати надійні засоби контрацепції.

Оскільки флуконазол виявляється у молоці в концентраціях, аналогічних таким у плазмі крові, застосовувати препарат в період годування груддю не рекомендовано.

Хворі старше 65 років препарат переносять задовільно.


Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

При сумісному застосуванні була відмічена клінічна або потенційно значуща взаємодія з нижченаведеними препаратами.

Засоби, які збільшують тривалість інтервалу QT.

Сумісне застосування препаратів, які метаболізуються системою цитохрому Р450, може призвести до підвищеного вмісту в сироватці вказаних препаратів. Тому їх сумісне застосування потребує обережності.


Антацидні препарати.

Взаємодія при сумісному застосуванні не відмічена.

Циметидин.

Не впливає на біодоступність та параметри фармакокінетики флуконазолу.

Бензодіазепіни.

При сумісному застосуванні відмічене підвищення вмісту мідазоламу, що призводить до психомоторних ефектів. При застосуванні мідазоламу або триазоламу разом із флуконазолом необхідно знизити дозу бензодіазепінів та спостерігати за хворим.

Антикоагулянти кумаринового типу.

При ліцензійному моніторингу відмічено деяке збільшення кількості кровотеч (крововиливи, носова і шлунково-кишкова кровотеча, гематурія, мелена) у хворих, які одночасно застосовували флуконазол і варфарин. При сумісному застосуванні цих препаратів рекомендовано проводити контроль протромбі нового часу.

Циклоспорин.

За результатами досліджень, у реципієнтів нирок застосування флуконазолу підвищувало концентрацію циклоспорину в сироватці крові, однак у реципієнтів кісткового мозку при багаторазовому застосуванні флуконазолу зміна концентрації циклоспорину не відмічена. При застосуванні флуконазолу в таких пацієнтів необхідно контролю вати концентрацію циклоспорину і креатині ну.

Астемізол.

Спеціальні дослідження не проводились, однак застосування флуконазолу може призвести до підвищення вмісту астемізолу в сироватці крові. При сумісному застосуванні необхідно бути обережними.

Цизаприд.

У поодиноких випадках відмічені побічні ефекти з боку серцево-судинної системи – пароксизми шлуночкової тахікардії. Пацієнтам, які застосовують флуконазол, цизаприд протипоказаний.

Терфенадин.

Сумісне застосування терфенадину і флуконазолу у дозі 400 мг і вище протипоказане. Можливе порушення серцевого ритму та збільшення тривалості інтервалу QT. Хворі, які одночасно застосовують ці препарати, повинні знаходитися під постійним наглядом.

Гідрохлоротіазид.

При клінічних дослідженнях сумісне застосування флуконазолу та гідрохлоротіазиду призводило до підвищення концентрації флуконазолу в плазмі крові на 40 %. Це не потребує зменшення дози флуконазолу, але лікар повинен це враховувати.

Пероральні контрацептиви.

Вивчення фармакокінетики комбінованого перорального протизаплідного засобу сумісно з багаторазовим застосуванням флуконазолу у дозі 50 мг/добу не впливало суттєво на рівень гормонів, коли при дозі 200 мг/добу спостерігалось збільшення AUC етилест радіолу на 40 % і левоногестролу – на 24 %. Це свідчить, що вказані дози флуконазолу суттєво   не впливають на ефективність комбінованих протизаплідних засобів.

Пероральні гіпоглікемічні препарати.

Застосування флуконазолу сумісно з пероральними гіпоглікемічними препаратами може призвести до розвитку клінічно значущої гіпоглікемії. Флуконазол призводить до сповільнення метаболізації тол бутаміду, гліпізиду і глібуриду та підвищення цих препаратів в плазмі крові. При сумісному їх застосуванні необхідно стежити за концентрацією глюкози у крові і за необхідності, змінити дозу гіпоглікемічного препарату.



Фенітоїн.

Флуконазол підвищує концентрацію фенітоїну в плазмі крові, тому при сумісному застосуванні цих препаратів необхідно встановити дозу фенітоїну та слідкувати за його вмістом у крові.

Рифабутин.

Флуконазол підвищує концентрацію рифабутину в плазмі крові. Сумісне застосування цих препаратів треба проводити з обережністю, оскільки існує ризик розвитку увеїту.

Такролімус.

Взаємодія між флуконазолом і такролімусом призводить до підвищення вмісту останнього в сироватці крові. У разі сумісного їх застосування потрібен постійний нагляд за хворим.

Теофілін.

Хворі, які застосовують великі дози теофіліну, або з підвищеною чутливістю до нього повинні знаходитися під постійним наглядом при сумісному застосуванні цих препаратів, щоб попередити розвиток теофілінової токсичності.

Зидовудин.

Хворі, які сумісно застосовують зидовудин і флуконазол, повинні знаходитися під постійним наглядом, щоб попередити розвиток побічних ефектів, пов’язаних з підвищенням концентрації зидовудину, що обумовлено зменшенням його трансформації в основний метаболіт.

Взаємодія з продуктами харчування рослинного походження не встановлена. Вплив на показники лабораторних досліджень також не встановлений.


Умови та термін зберігання.

Зберігати при температурі не вище 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Термін придатності – 3 роки.

Не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.


Умови відпуску. За рецептом.


Упаковка.

Таблетки по 50 мг: по 7 таблеток у блістері, по 1 блістеру у картонній коробці; по 50 таблеток у поліетиленових флаконах.

Таблетки по 100 мг: по 7 таблеток у блістері, по 1 блістеру у картонній коробці; по 50 таблеток у поліетиленових флаконах.




Интернет аптека, лекарства

online apteka вход в интернет магазин:

Электронная почта

Пароль

 востановить пароль

  Отмена
Нет учетной записи?
Зарегистрироваться