Налаштування
Шрифт:
  • А
  • А
  • А
Колір:
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
  • Ц
Фото
  • ЧБ
  • Колір
  • Вимк.
Повна версія
Белара таблетки №21
473,80 ₴
Grunenthal (Німеччина)
Код товару:
187359
У список

Белара таблетки №21

Упаковка В наявності
473,80 ₴
Увага! Ціни дійсні тільки при покупці онлайн
Купити в 1 клік
Кур'єром
від 70 грн
від 48 годин
Самовивіз
Безкоштовно
за 15 хвилин
Нова Пошта
від 70 грн
2-3 днi
Укр Пошта
від 39 грн
2-5 днi
Доставка
На сайті
При отриманні
Оплата
Залишилися питання?
Ми раді допомогти
Ціни дійсні тільки при покупці онлайн, ціни в роздрібній мережі можуть відрізнятися від вказаних на сайті Задати питання фармацевту
Характеристики товара
Виробник Grunenthal (Німеччина)
шт. 1
Діюча речовина препарату Этинилэстрадиол
Назва (рус) Белара® таблетки, п/плен. обол., 2 мг/0,03 мг №21 (21х1)
Фармацевтична форма продукту Таблетки, вкриті оболонкою
Форма продукту Таблетки
Температура зберігання Не вище +25
№ Реєстраційного посвідчення UA/2059/01/01
Інструкція

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування лікарського засобу


БЕЛАРА®

(BELARA® )


Склад:

діючі речовини:  1 таблетка   вкрита  плівковою  оболонкою   містить: хлормадинону ацетату 2 мг етинілестрадіолу 0 03 мг

допоміжні речовини: лактози моногідрат крохмаль кукурудзяний повідон К-30 магнію стеарат   гіпромелоза поліетиленгліколь (макрогол 6000) пропіленгліколь тальк титану діоксид (Е 171) заліза оксид червоний (Е 172).


Лікарська форма. Таблетки вкриті плівковою оболонкою.

Основні фізико-хімічні властивості: світло-рожеві круглі двоопуклі таблетки вкриті плівковою оболонкою. Ядро білого або майже білого кольору.


Фармакотерапевтична група. Гормональні контрацептиви для системного застосування. Прогестагени та естрогени фіксовані комбінації. Код АТХ G03A А15.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Безперервне застосування препарату Белара® протягом 21 дня пригнічує секрецію фолікулостимулюючого гормону (ФСГ) і лютеїнізуючого гормону (ЛГ) гіпофізом і як наслідок пригнічує овуляцію. Спостерігається проліферація ендометрія і його секреторна трансформація. Також змінюється консистенція цервікального слизу. Це ускладнює проходження сперматозоїдів через цервікальний канал і призводить до порушення їх рухливості.

Мінімальна доза хлормадинону ацетату що забезпечує повне пригнічення овуляції становить 1 7 мг. Доза необхідна для трансформації ендометрія становить 25 мг на цикл.

Хлормадинону ацетат є прогестогеном з антиандрогенними властивостями. Механізм його дії заснований на здатності заміщати андрогени на специфічних рецепторах і може мати сприятливий ефект (наприклад контроль  ендогенного андрогену і зменшення вугрів або гірсутизму).

Об&rsquo єднаний результат даних із шести великих неінтервенційних досліджень були проаналізовані з метою оцінки ефективності контрацепції параметрів циклу симптомів дисменореї і захворювань шкіри при застосуванні таблеток які містять 0 03 мг етинілестрадіолу і 2 мг хлормадинону ацетату молодим і дорослим жінкам при стандартному або подовженому циклах.  Дані щодо застосування препарату 60508 жінкам (325937 5 циклу) і їх результати наведені в наступній таблиці:

Параметр

Молоді жінки

Дорослі жінки

Початкові данні

Кінцеві данні

Початкові данні

Кінцеві данні

Стабільний цикл

75 2 %

81 8 %

61 6 %

83 3 %

Міжменструальні кровотечі

29 3 %

23 4 %

33 8 %

25 %

Аменорея

16 9 %

4 2 %

14 8 %

4 8 %

Зниження інтенсивності кровотечі

18 7 %

0 8 %

12 7 %

1 2 %

Дисменорея

62 5 %

18 %

43 7 %

26 6 %

Спочатку поширеність себореї та вугрів   у 73 7 % молодих і у 73 5 %  дорослих жінок було однаковими за віковими підгрупами за винятком дорослих віком &ge 35 років де вона була дещо нижчою (66 %). У кожній підгрупі відбулося значне зниження шкірних проблем протягом періоду спостереження. У  фінальний візит тільки 45 9 % молодих і 47 3 % дорослих жінок мали себорею і вугри.

EE/CMA призвів до дуже низької частоти вагітностей даючи практично індекс Перля 0 34 [95 % довірчий інтервал (ДІ) 0 27-0 42]:

&bull у молодих пацієнток: практичний індекс Перля 0 36 (95 % ДІ 0 22-0 55) теоретичний індекс Перля 0 09 (95% ДІ 0 03-0 2) включаючи 75761 75 циклу

&bull у дорослих пацієнток: практичний індекс Перля 0 33 (95 % ДІ 0 25-0 42) теоретичний індекс Перля 0 07 (95% ДІ 0 04-0 12) включаючи 246082 50 циклу.

Ефект препарату що містить етинілестрадіол 0 03 мг та  хлормадинону ацетат 2 мг при  помірному папульозно-пустульозному акне оцінювали при плацебо-контрольованому дослідженні (6 циклів лікування 251 жінка)  порівняно з препаратом який містить 0 03 мг етинілестрадіолу у поєднанні з 0 15 мг левоноргестрелу (12 циклів лікування 200 жінок). Основним показником ефективності була частка пацієнтів для яких скорочення на 50 % кількості числа папул та/або пустул на половині обличчя було знайдено між першою експертизою і 6-м або 12-м циклом лікування.

Препарат який містив етинілестрадіол 0 03 мг і хлормадинону ацетат 2 мг досяг статистично значущої високої швидкості відгуку в лікуванні акне  порівняно з плацебо (64 1 % проти 43 7 %). Щодо себореї загальна резолюція по 6-му циклу  становила 41 5 % хворих при застосуванні таблеток етинілестрадіолу 0 03 мг і хлормадинону ацетату 2 мг проти 23 9 % пацієнтів які отримували плацебо. Порівняно з EE/левоноргестрелом таблетки етинілестрадіол 0 03 мг і хлормадинон ацетат 2 мг досягли статистично значущої

вищої швидкості відгуку при лікуванні акне проти препарату порівняння (59 4 % проти 45 9 % ITT аналіз). Відносно себореї повне вирішення на 12-му циклі відбулося у 80 % пацієнтів які застосовували етинілестрадіол 0 03 мг і    хлормадинону ацетат 2 мг проти 76 2 % пацієнтів які приймали  ЕЕ/левоноргестрел.

Клінічна ефективність

У ході клінічних досліджень в яких застосування препарату Белара® тестувалося з участю 1655 жінок протягом 2 років на прикладі більше 22000 циклів було зареєстровано 12 вагітностей. 7 жінок у період запліднення яйцеклітини робили помилки в прийомі препарату страждали супутніми захворюваннями що супроводжуються нудотою або блюванням або одночасно приймали лікарські препарати що знижують контрацептивний ефект гормональних засобів.

Індекс Перля

Кількість вагітностей

Індекс Перля

95 % довірчий інтервал

Звичайне застосування

12

0.698

[0 389 1 183]

Бездоганне

застосування

5

0.291

[0 115 0 65]

Фармакокінетика.

Хлормадинону ацетат (ХМА)

Всмоктування

Після прийому всередину ХМА швидко і практично повністю всмоктується. Системна біодоступність ХМА висока оскільки він не піддається первинному метаболізму в печінці. Максимальна концентрація у плазмі крові досягається через 1-2 години.

Розподіл

Понад 95 % ХМА зв&rsquo язується з білками плазми крові в основному з альбуміном. ХМА не зв&rsquo язується з глобуліном що зв&rsquo язує статеві гормони або з глобуліном який зв&rsquo язує кортизол. ХМА накопичується переважно в жировій тканині.

Метаболізм

Різні процеси відновлення окислення і зв&rsquo язування з глюкуронідами і сульфатами призводять до утворення безлічі метаболітів. Основними метаболітами в плазмі крові є    3&alpha - та 3&beta -гідрокси-ХМА з періодом напіввиведення що істотно не відрізняється від неметаболізованого ХМА. 3-гідрокси- метаболіти мають антиандрогенну активність схожу з активністю самого ХМА. У сечі метаболіти містяться в основному у формі кон&rsquo югатів. Після ферментативного розщеплення основним метаболітом стає 2&alpha -гідрокси- ХМА також утворюються 3-гідроксиметаболіти і дигідроксиметаболіти.

Виведення

Середній період напіввиведення ХМА з плазми крові становить приблизно 34 години (після одноразової дози) і близько 36-39 годин (після багаторазового застосування). Після перорального застосування ХМА та його метаболіти виводяться у приблизно рівних кількостях як через нирки так і через кишечник.

Етинілестрадіол (ЕЕ)

Всмоктування

ЕЕ швидко і практично повністю всмоктується після прийому всередину досягаючи максимальної концентрації у плазмі крові через 1 5 години. Внаслідок пресистемного зв&rsquo язування та метаболізму в печінці абсолютна біодоступність становить лише близько  40 % і схильна до сильної індивідуальної варіабельності (20-65 %).

Розподіл

Наявні в літературі відомості про концентрацію ЕЕ в плазмі крові сильно варіюють. Близько 98 % етинілестрадіолу зв&rsquo язується з білками плазми крові практично винятково з альбуміном.

Метаболізм

Як і природні естрогени ЕЕ біотрансформується через гідроксилювання ароматичного кільця (медіатором є система цитохрому Р450). Основним метаболітом є 2-гідрокси-ЕЕ який трансформується до інших метаболітів і кон&rsquo югатів. Етинілестрадіол піддається пресистемному зв&rsquo язуванню як у слизовій оболонці тонкого кишечнику так і в печінці. У сечі знаходять в основному глюкуроніди а в жовчі і плазмі крові &minus сульфати.

Виведення

Середній період напіввиведення ЕЕ з плазми крові становить приблизно 12-14 годин. ЕЕ виводиться нирками і через кишечник у співвідношенні 2:3. Сульфат ЕЕ виведений з жовчю після гідролізу кишковими бактеріями піддається печінково-кишковій рециркуляції.

Дані доклінічних досліджень безпеки

Естрогени мають низьку гостру токсичність. Внаслідок виражених відмінностей між видами експериментальних тварин а також відмінностей що існують між тваринами і людиною результати дослідження естрогенів на тваринах мають обмежену прогностичну цінність для людини. Етинілестрадіол є синтетичним естрогеном який часто використовують у пероральних контрацептивах. Лабораторні дослідження на тваринах показали що навіть у відносно низьких дозах ця речовина володіє ембріолетальною дією у приплода чоловічої статі спостерігалися аномалії розвитку органів сечостатевої системи та ознаки фемінізації. Ці ефекти розглядаються як видоспецифічні.

Було виявлено що хлормадинону ацетат має ембріолетальну дію при введенні кроликам щурам і мишам. Більш того тератогенна дія спостерігалася при введенні ембріотоксичних доз кроликам і найнижчих досліджуваних доз (1 мг/кг/добу) &minus мишам. Значущість отриманих даних щодо застосування препарату людиною невстановлена.

У ході загальноприйнятих доклінічних досліджень безпеки які вивчали хронічну токсичність генотоксичність і онкогенний потенціал препарату не було виявлено особливих ризиків для людини за винятком тих що вже описані в інших розділах інструкції для медичного застосування препарату.




Клінічні характеристики.

Показання. Гормональна контрацепція.

Лікування помірних звичайних  вугрів у жінок для яких показана гормональна контрацепція  етинілестрадіолом та хлормадиноном ацетатом.


Протипоказання. Комбіновані пероральні контрацептиви (КПК) не можна застосовувати при наявності захворювань зазначених нижче. При виникненні одного з таких станів на тлі прийому препарату Белара® слід негайно припинити прийом препарату.

·               Наявність або ризик виникнення венозної тромбоемболії (ВТЕ):

&minus             наявна венозна тромбоемболія (на антикоагулянтах) або посилання  в історії хвороби (наприклад тромбоз глибоких вен емболія легеневої артерії)

&minus             відома спадкова або набута схильність до розвитку ВТЕ такі як  резистентність до активованого протеїну С включаючи лейденівську мутацію V фактора дефіцит антитромбіну III дефіцит протеїну С дефіцит протеїну S

&minus             запланована операція з довготривалою іммобілізацією (див. розділ « Особливості застосування» )

&minus             високий ризик  венозної тромбоемболії у зв&rsquo язку з наявністю множинних факторів ризику (див. розділ « Особливості застосування» ).

·               Наявність або ризик виникнення артеріальної тромбоемболії (АТЕ):

&minus             наявна  артеріальна тромбоемболія або посилання  в історії хвороби (наприклад інфаркт міокарда) або продромальні стани (стенокардія)

&minus             цереброваскулярні захворювання &minus наявний або в анамнезу інсульт або продромальні стани (транзиторна ішемічна атака)

&minus             відома спадкова або набута схильність до розвитку АТЕ такі як гіпергомоцистеїнемія антитіла до фосфоліпідів (антитіла до антикардіоліпіну вовчаковий антикоагулянт)

&minus             мігрень в анамнезі з вогнищевою  неврологічною симптоматикою

&minus             високий ризик  артеріальної тромбоемболії у зв&rsquo язку з наявністю множинних факторів ризику (див. розділ « Особливості застосування» ) або наявних факторів ризику таких як  цукровий діабет що супроводжується судинними ускладненнями   тяжка артеріальна гіпертензія тяжка дисліпопротеїнемія.

·                 Втрата контролю над цукровим діабетом.

·                 Неконтрольована артеріальна гіпертензія або значне підвищення артеріального тиску (значення що постійно перевищують 140/90 мм рт.ст.).

·                 Гепатит жовтяниця порушення функції печінки до нормалізації показників функції печінки.

·                 Генералізований свербіж холестаз зокрема під час попередньої вагітності або терапії естрогенами.

·                 Синдром Дубіна-Джонсона синдром Ротора порушення виділення жовчі.

·                 Пухлини печінки в анамнезі або існуючі.

·                 Сильний біль в епігастрії збільшення печінки або симптоми внутрішньочеревної кровотечі (див. розділ « Побічні реакції» ).

·                 Порфірія що виникла вперше або рецидивуюча (всі три форми особливо набута порфірія).

·                 Злоякісні гормонозалежні пухлини в анамнезі або існуючі наприклад пухлини молочних залоз або матки.

·                 Тяжкі порушення обміну ліпідів.

·                 Панкреатит в анамнезі або поточний що супроводжується тяжкою гіпертригліцеридемією.

·                 Симптоми мігрені які виникли вперше а також частіший і надзвичайно сильний головний біль.

·                 Гострі сенсорні розлади   наприклад порушення зору або слуху.

·                 Рухові порушення (зокрема парези).

·                 Посилення епілептичних нападів.

·                 Важка депресія.

·                 Отосклероз що прогресував протягом попередніх вагітностей.

·                 Аменорея нез&rsquo ясованої етіології.

·                 Гіперплазія ендометрія.

·                 Кровотечі з піхви нез&rsquo ясованої етіології.

·                 Підвищена чутливість до діючих речовин або до будь-якого іншого компонента препарату.

Протипоказанням є наявність одного серйозного або декількох факторів ризику розвитку тромбозу вен або артерій (див. розділ « Особливості застосування» ).


Особливі заходи безпеки.

При призначенні препарату Белара® слід брати до уваги наявні фактори ризику у кожної жінки особливо стосовно венозної тромбоемболії (ВТЕ) та ризики розвитку ВТЕ при застосуванні препарату Белара® порівняно з іншими комбінованими пероральними контрацептивами (див. розділи « Протипоказання» та « Особливості застосування» ).

Прийом препаратів що містять естроген або естроген/прогестин може негативно вплинути на деякі захворювання/стан. У наступних випадках необхідне ретельне медичне спостереження:

-              епілепсія

-              розсіяний склероз

-              тетанія

-              мігрень (див. розділ « Особливості застосування» )

-              астма

-              серцева або ниркова недостатність

-              хорея

-              цукровий діабет (див. розділ « Особливості застосування» )

-              захворювання печінки (див. розділ « Особливості застосування» )

-              дисліпопротеїнемія (див. розділ « Особливості застосування» )

-              аутоімунні захворювання включаючи системний червоний вовчак

-              ожиріння

-              артеріальна гіпертензія (див. розділ « Особливості застосування» )

-              ендометріоз

-              варикозне розширення вен

-              тромбофлебіт (див. розділ « Особливості застосування» )

-              порушення згортання крові (див. розділ « Особливості застосування» )

-              мастопатія

-              міома матки

-              герпес вагітних

-              депресія (див. розділ « Особливості застосування» )

-              хронічні запальні захворювання кишечнику (хвороба Крона виразковий коліт див. розділ « Побічні реакції» ).


Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Взаємодія етинілестрадіолу естрогенного компонента препарату Белара® з іншими лікарськими засобами може спричинити підвищення або зниження концентрації етинілестрадіолу в сироватці крові. При необхідності тривалого лікування цими речовинами слід використовувати негормональні методи контрацепції. Зниження концентрації етинілестрадіолу в сироватці крові може привести до почастішання епізодів проривних кровотеч порушення циклу і зниження контрацептивної ефективності препарату Белара® підвищення концентрації етинілестрадіолу в сироватці крові може привести до підвищення частоти і тяжкості побічних ефектів.

Наступні лікарські засоби/діючі речовини можуть зменшити концентрацію етинілестрадіолу в сироватці крові:

-            всі лікарські засоби що посилюють моторику шлунково-кишкового тракту (наприклад метоклопрамід) або порушують абсорбцію (наприклад активоване вугілля)

-            речовини що індукують мікросомальні ферменти печінки такі як рифампіцин рифабутин барбітурати протисудомні препарати (наприклад карбамазепін фенітоїн або топірамат) гризеофульвін барбексаклон примідон модафиніл деякі інгібітори протеаз (наприклад ритонавір) і препарати звіробою звичайного

-            деякі антибіотики (наприклад ампіцилін тетрациклін) у деяких жінок можливо завдяки зниженню кишково-печінкової циркуляції естрогенів.

При одночасному короткостроковому застосуванні цих лікарських засобів/діючих речовин з препаратом Белара® необхідно використовувати додаткові бар&rsquo єрні методи контрацепції як під час лікування так і протягом перших семи днів після його закінчення. При прийомі діючих речовин що знижують концентрацію етинілестрадіолу в сироватці крові за рахунок індукції мікросомальних ферментів печінки додаткові бар&rsquo єрні методи слід застосовувати протягом 28 днів після завершення лікування.

Якщо прийом супутнього лікарського засобу необхідно продовжити після закінчення таблеток у блістерній упаковці КПК то слід почати прийом таблеток з наступної упаковки не роблячи звичайної семиденної перерви.

Наступні лікарські засоби/активні речовини можуть підвищувати концентрацію етинілестрадіолу в сироватці крові:

-            діючі речовини що пригнічують сульфатування етинілестрадіолу в стінці кишечнику наприклад аскорбінова кислота або парацетамол

-            аторвастатин (збільшує AUC етинілестрадіолу на 20 %)

-            діючі речовини що пригнічують активність печінкових ферментів такі як протигрибкові засоби що є похідними імідазолу (наприклад флуконазол) індинавір або тролеандоміцин.

Етинілестрадіол може впливати на метаболізм інших речовин:

-            пригнічувати активність ферментів печінки і відповідно підвищувати концентрацію в сироватці крові таких діючих речовин як діазепам (та інших бензодіазепінів метаболізм яких здійснюється за допомогою гідроксилювання) циклоспорин теофілін і преднізолон

-            індукувати глюкуронідацію в печінці і відповідно знижувати концентрацію в сироватці крові таких речовин як клофібрат парацетамол морфін і лоразепам.

Може змінитися потреба в інсуліні і пероральних протидіабетичних засобах оскільки препарат впливає на толерантність до глюкози.

Це також може відноситися до лікарських препаратів які застосовували в останній час.

Слід вивчити коротку характеристику лікарського препарату (SPC) який призначив лікар з метою виявлення можливої взаємодії з препаратом Белара® .

Лабораторні дослідження

Показники деяких лабораторних досліджень можуть змінитися на тлі прийому КПК наприклад показники функції печінки щитовидної залози надниркових залоз рівні білків переносників у плазмі (наприклад глобуліну що зв&rsquo язує статеві гормони (ГЗСГ) ліпопротеїнів) а також параметри вуглеводного обміну коагуляції і фібринолізу. Характер і ступінь зміни лабораторних показників залежать від того які гормони використовують і в яких дозах.


Особливості застосування.

Особливі попередження.

Куріння збільшує ризик розвитку серйозних побічних реакцій з боку серцево-судинної системи на тлі застосування КПК. Цей ризик підвищується з віком залежить від кількості викурених цигарок і особливо високий у жінок віком від 35 років. Жінкам       віком     від       35 років які курять слід розглянути можливість призначення інших методів контрацепції.

Прийом КПК  був асоційований із підвищеним ризиком розвитку серйозних захворювань таких як  інфаркт міокарда тромбоемболія інсульт або новоутворення печінки. Інші фактори ризику такі як артеріальна гіпертензія гіперліпідемія ожиріння і діабет істотно збільшують ризик захворювань та летальності.

При наявності одного з захворювань або факторів ризику зазначених нижче застосування препарату Белара® слід обговорити з пацієнткою.

Якщо ці захворювання або фактори ризику виникають або прогресують під час застосування препарату жінці рекомендується звернутися до лікаря   щоб визначитися чи слід припинити застосування препарату.

Застосування більше 1 лікарського засобу який може підвищувати ризик розвитку тромбозу не рекомендовано.

Тромбоемболія або інші судинні захворювання

Результати епідеміологічних досліджень показують що є взаємозв&rsquo язок між прийомом пероральних контрацептивів і збільшенням ризику венозних та артеріальних тромбоемболічних захворювань наприклад інфаркту міокарда крововиливу в мозок тромбозу глибоких вен та емболії легеневої артерії. Ці захворювання розвиваються рідко.

Вкрай рідко надходили повідомлення про тромбози інших кровоносних судин наприклад печінкових мезентеріальних   ниркових вен вен сітківки та артерій у жінок які застосовували КПК.

Ризик появи венозної тромбоемболії (ВТЕ).

Застосування комбінованих пероральних контрацептивів (КПК) збільшує ризик венозної тромбоемболії (ВТЕ).

Препарати які містять  левоноргестрел норгестимат або норетистерон мають низький рівень ризику ВТЕ. Невідомо як прийом препарату Белара® впливає на ризик ВТЕ порівняно з препаратами з низьким ризиком ВТЕ.

Рішення про застосування будь-якого препарату крім відомих які мають низький ризик ВТЕ слід приймати тільки після обговорення з жінкою щоб гарантувати що вона розуміє ризик виникнення ВТЕ з застосуванням КПК а також які її  фактори ризику впливають на цей ризик і що ризик розвитку ВТЕ найбільш високий у жінок протягом першого року застосування комбінованих пероральних контрацептивів. Існують також докази що ризик виникнення ВТЕ збільшується при застосуванні КПК повторно після перерви у використанні 4-х тижнів і більше.

У жінок які не використовували КПК і не були вагітні близько двох випадків з 10000  ВТЕ розвивалася протягом року. Проте в будь-якої конкретної жінки ризик може бути набагато вищий залежно від її основних факторів ризику (див. нижче).

Епідеміологічні дослідження у жінок які використовували низькодозовані КПК (< 50 мкг етинілестрадіолу) виявили що з 10000 жінок у 6-12-ти розвивалася ВТЕ протягом одного року.

З 10000 жінок які застосовували  КПК що містять левоноргестрел у близько шести розвивалася  ВТЕ протягом одного року.

Невідомо як порівнюється ризик   появи тромбоемболічних захворювань при застосуванні КПК що містять левоноргестрел порівняно з КПК які містять   хлормадинон.

Кількість ВТЕ в рік при застосуванні КПК з низькою дозою є меншою ніж кількість у жінок у період вагітності або в післяпологовому періоді.

ВТЕ може привести до летального наслідку у  1-2 % випадків.

Фактори ризику розвитку ВТЕ.

Ризик для венозних тромбоемболічних ускладнень у жінок які застосовують КПК може  збільшитися у жінок з додатковими факторами ризику особливо якщо є декілька факторів ризику наведених у таблиці.

Препарат Белара® протипоказаний якщо у жінки є декілька факторів ризику які відносять  її до високого ризику розвитку венозного тромбозу (див. розділ « Протипоказання» ).

Цілком можливо якщо жінка має більше одного фактора ризику - це призводить до підвищення вірогідності збільшення загального ризику виникнення ВТЕ в порівнянні з тим коли ці фактори діють окремо. Якщо баланс « користь і ризик» вважається негативним КПК не слід призначати (див. розділ « Протипоказання» ).

Таблиця. Фактори розвитку ВТЕ.

Фактор ризику

Пояснення

Ожиріння (індекс маси тіла більше

30 кг/м2).

В основному ризик розвитку збільшується при збільшенні індексу маси тіла.

Особливо важливо враховувати якщо також присутні  інші чинники ризику.

Тривала іммобілізація широке оперативне втручання будь-яка операція на ногах або у ділянці тазу нейрохірургія або травми голови


Примітка: тимчасова мобілізація включаючи повітряний переліт більше  

4 годин також може бути фактором ризику для ВТЕ особливо для жінок з іншими ризиками розвитку ВТЕ

У таких випадках рекомендується припинити застосування пластиру/таблеток/вагінального кільця (у разі планової операції принаймні за 4 тижні до) і розпочинати  застосування через 2 тижні після повної ремобілізації хворої. Інший метод контрацепції слід використовувати щоб уникнути вагітності.

Антикоагулянтна терапія  має бути розглянута якщо застосування препарату Белара®   не було припинено заздалегідь.

Позитивний сімейний анамнез (венозна тромбоемболія будь-коли в рідного брата/сестри або батьків особливо у відносно ранньому віці наприклад до 50).

Якщо спадкова схильність підозрюється жінці слід з&rsquo явитися на прийом до фахівця на консультацію щодо прийняття рішення про прийом КПК

Інші медичні стани пов&rsquo язані з ВТЕ

Рак системний червоний вовчак гемолітикоуремічний синдром хронічна запальна хвороба кишечнику (хвороба Крона або виразковий коліт) та серпоподібноклітинна анемія.

Вік

Особливо від 35.


Єдиної думки щодо того чи є взаємозв&rsquo язок між поверхневим тромбофлебітом і/або варикозним розширенням вен та етіологією венозної тромбоемболії немає.

Слід також враховувати що ризик тромбоемболічних ускладнень збільшується у період вагітності і 6 тижнів після пологів (див. розділ « Застосування в період вагітності або годування груддю» ).

Симптоми ВТЕ (тромбозу глибоких вен і тромбоемболії легеневої артерії)

У разі симптомів жінці слід звернутися за терміновою медичною допомогою а також інформувати лікаря що вона приймає КПК.

Симптоми тромбозу глибоких вен (ТГВ) можуть включати в себе:

- односторонній набряк ноги та/або стопи або уздовж вени на нозі

- біль або хвороблива чутливість яка може відчуватися тільки при стоянні або ходьбі

- підвищене почуття тепла в ураженій нозі червона або знебарвлена шкіра на нозі.

Симптоми легеневої емболії (ЛE) можуть включати в себе:

- раптовий напад задишки з невідомої причини або прискореного дихання

- раптовий кашель який може супроводжуватися  кровохарканням

- різкий біль у грудях

- сильний головний біль або запаморочення

- швидке або нерегулярне серцебиття.

Деякі з цих симптомів (наприклад задишка кашель) є неспецифічними і можуть бути неправильно тлумачено як більш поширені або менш тяжкі симптоми (наприклад інфекції дихальних шляхів).

Інші ознаки оклюзії судин можуть включати: раптовий біль набряк і незначне  знебарвлення кінцівок у синій колір.

Якщо оклюзія відбувається в судинах ока   симптоми можуть варіюватися від безболісної нечіткості зору яка може прогресувати до втрати зору. Іноді втрата зору може виникати одразу.

Фактори ризику артеріальної тромбоемболії (ATE).

Епідеміологічні дослідження виявили що з застосуванням КПК  підвищується ризик розвитку артеріальної тромбоемболії (інфаркт міокарда) або порушення мозкового кровообігу (наприклад транзиторна ішемічна атака інсульт). Артеріальна тромбоемболія може бути летальною.

Фактори ризику для АТЕ.

Ризик розвитку артеріальних тромбоемболічних ускладнень або гостре порушення кровообігу головного мозку (інсульт) збільшується у жінок які застосовують КПК з факторами ризику описаними в таблиці. Препарат Белара® протипоказаний якщо у жінки є один серйозний або декілька факторів ризику ATE які відносять  її до високого ризику розвитку артеріального тромбозу (див. розділ « П

Відгуки користувачів

Цей продукт ще не має відгуків.
Залишити відгук
Моя оцінка
Зверніть увагу
Інформація / інструкція до препарату призначена тільки в інформаційних цілях і призначена виключно в інформаційних цілях.
Повідомлення
Зворотний дзвінок
Розшифрувати рецепт
Онлайн чат
Як вам зручніше з нами звʹязатися?
Скасувати
Кнопка зв'язку