+38 (063) 595 80 08 - Viber, Telegram, WatsApp

Клексан р-р д/ин.шприц 80мг 0.8мл N2 с защитн.сист.иглы Clexane

Главная » Каталог лекарств
Клексан р-р д/ин.шприц 80мг 0.8мл N2 с защитн.сист.иглы Clexane
  • Код товара: s124668
  • Производитель: Санофі Вінтроп Індастріа, Франція
  • Действующее вещество: эноксапарин натрия
  • Срок годности: до 01.11.24
  • Наличие: есть в наличии

  • Цена: 573,62  грн.    В корзину

ІНСТРУКЦІЯ

  для медичного застосування препарату

КЛЕКСАН®

(CLEXANE®)

Загальна характеристика:

  міжнародна назва:еноксапарин;

основні фізико-хімічні властивості:безбарвний або блідо-жовтий, прозорий розчин;

склад:1 мл розчину містить: 10 000 анти-Ха МО еквівалентно 100 мгеноксапарину натрію.

2 000 анти-Ха МО/ 0,2 мл еквівалентно еноксапарину натрію 20 мг;

4 000 анти-Ха МО/0,4 мл еквівалентно еноксапарину натрію 40 мг;

8 000 анти-Ха МО/0,8 мл еквівалентно еноксапарину натрію 80 мг;

допоможні речовини: вода для ін’єкцій.

Форма випуску.Розчин для ін'єкцій.

Фармакотерапевтична група.Антитромботичні засоби. Група гепарину.

Код АТС В 01А В 05.

Фармакологічні властивості.Фармакодинаміка.Еноксапарин натрію єнизь комолекулярним гепарином (середня молекулярна маса 4 500 дальтон), в якомуроз'єднана антитромботична та антикоагулянт на активність стандартного гепарину. Еноксапарин має високу анти-Ха-активність (100 МО/мл) та низьку анти-ІІа абоанти тромбінову активність (28 МО/мл). При застосуванні у рекомендованих дозахза різними показаннями еноксапарин не збільшує час кровотечі. У профілактичних дозах еноксапарин натрію не призводить до суттєвих змін активованого частковоготромбопластинового часу (aЧТЧ), а також не впливає на агрегацію тромбоцитів ізв’язування фібриногену з тромбоцитами.

Фармакокінетика. Фармакокінетичні параметри препарату оцінюються за змінами анти-Ха- таанти-ІІа-активності у плазмі в часі у рекомендованих діапазонах доз. Біодоступність. Після підшкірного введення еноксапарин натрію швидко і повністю всмоктується. Всмоктування прямо пропорційно введеній дозі та має лінійний характер. Абсолютна біодоступність натрію еноксапарину після підшкірного введення становить майже 100%. Середня величина максимальної анти-Ха- активності вплазмі крові спостерігається між 3-ю і 5-ю годиною після підшкірного введення:0,18+0,04 МО/мл після введення 2 000 анти-Ха МО та 0,43+0,11 МО/мл після введення 4 000 анти-Ха МО) та 1,01+0,14 МО/мл після введення 10 000 анти-Ха МО. Середня величина максимальної анти-ІІа-активності спостерігається приблизно на 4-й годині після підшкірної ін'єкції 4 000 анти-Ха МО, тоді як при дозі 2 000анти-Ха МО цю активність неможливо визначити традиційним амідолітичним методом. Об'єм розподілу анти-Ха- активності натрію еноксапарину майже такий самий, як іоб'єм циркулюючої крові. Біо трансформація. Метаболізм еноксапарину відбувається у печінці шляхом десульфатації та/або де полімеризації до різновидів гепарину низької молекулярної маси із суттєво зменшеним біологічним потенціалом. Періоднапів виведення анти-Ха-активності дорівнює приблизно 4 годинам при однократній ін'єкції та 7 годинам - при повторному введенні. Анти-Ха-активність визначається приблизно до 24-ї години після підшкірного введення 4 000 анти-ХаМО натрію еноксапарину. Нирковий кліренс активних метаболітів становить 10%, загальна ниркова екскреція – 40% дози препарату. Виведення еноксапарину триває довше в осіб похилого віку (період напів виведення становить 6-7 год). У хворихз нирковою недостатністю (кліренс креатині ну <30 мл/хв) AUC суттєво зростає (на 65%) при повторному введенні 4 000 анти-Ха МО 1 раз на добу. Фармакокінетичні параметри залишаються незміненими у пацієнтів з нирковою недостатністю, які перебувають на гемодіалізі.

Показання для застосування.

-Профілактика венозного тромбозу і емболії при ортопедичних або загально хірургічних операціях;

профілактика венозних тромбоемболічних ускладнень у терапевтичних хворих, які перебувають на ліжковому режимі лікування у зв'язку з гострими захворюваннями (серцева недостатність клас ІІІ або ІV за класифікацією NYHA, дихальна недостатність, тяжкий гострий інфекційний процес, ревматичні захворювання);

попередження тромбоутворення в екстракорпоральному контурі пригемодіалізі;

лікування тромбозу глибоких вен, який супроводжується або несу проводжується тромбоемболією легеневої артерії;

лікування нестабільної стенокардії і гострої фази інфаркту міокарда беззубця Q у комбінації з аспірином.

Спосіб застосування та дози.1 мг (0,01 мл) еноксапарину натрію відповідає приблизно 100 одиницям активності анти-Ха МО. Еноксапарин слід вводити підшкірно при профілактичному і лікувальному застосуванні тавнутрішньо венно - для анти коагуляції у практиці гемодіалізу.Еноксапарин не дозволяється вводити внутрішньом'язово.Препарат рекомендовано для застосування тільки при лікуванні дорослих.

Техніка підшкірного введення: попередньо наповнені шприци готові до використання. Щоб запобігти втраті лікарського препарату, пухирець повітря, який міститься у шприці, не слід випускати перед ін'єкцією. Підшкірну ін'єкціюкраще виконувати, коли пацієнт перебуває у лежачому положенні. Препарат вводятьу підшкірно-жирову тканину передньобічної або задньобічної поверхні черевної стінки, чергуючи правий та лівий бік. Ін'єкція полягає у введенні голки (наповну її довжину) перпендикулярно до поверхні складки шкіри, утвореної між великим і вказівним пальцем. Шкірну складку необхідно утримувати протягом усієїін'єкції.

Профілактика венозного тромбозу: при операціях у дорослих з помірним ризиком тромбоутворення (наприклад в абдомінальній хірургії) і у хворих без високого ризику тромбоемболії препарат вводять у дозі 2 000 анти-Ха МО, 1 разна добу, підшкірно.

  Дорослим пацієнтам з високим ризиком тромбоемболій (операції на кульшовому, колінному суглобах; операції в онкологічних хворих) еноксапарин вводять підшкірно, у дозі 4 000 анти-Ха, 1 раз на добу. У загальній хірургії перша доза повинна бути введена за 2 години до оперативного втручання, в ортопедичній хірургії першадоза має бути введена за 12 годин до оперативного втручання. Тривалість профілактичного лікування становить у середньому 7-10 днів. В ортопедії доведена ефективність лікування еноксапарином у дозі 4 000 анти-Ха 1 раз надобу протягом чотирьох тижнів.

У терапевтичних хворих, які перебувають на ліжковому режимі, з метою профілактики венозних тромбоемболічних ускладнень рекомендована дозаеноксапарину натрію становить 4 000 анти-Ха МО (0,4 мл), 1 раз на добу, шляхом підшкірної ін’єкції. Еноксапарин натрію призначають щонайменше на 6 днів, триває лікування не більше 14 днів.

Попередження тромбоутворення в екстракорпоральному кровообігу при проведенні гемодіалізу: рекомендована доза для дорослих – 100 анти-Ха МО/кг маси тіла пацієнта. Еноксапарин вводять в артеріальну магістраль контуру на початку сеансу діалізу. Антикоагулянтногоефекту цієї дози, як правило, достатньо для проведення 4-годинного діалізу; при виявленні кілець фібрину може бути введена додаткова доза 50-100 анти-Ха МО/кг.

Для пацієнтів звисоким ризиком кровотечі доза еноксапарину повинна бути знижена до 50 анти-ХаМО/кг при подвійному судинному доступі та до 75 анти-Ха МО/кг - при єдиному доступі. Якщо виникають фібринові кільця, можна призначити наступну дозу від 50до 100 анти-Ха МО/кг.

Лікування тромбозу глибоких вен, який супроводжується або несу проводжується тромбоемболією легеневої артерії:еноксапарин натрію призначають підшкірно, 1 раз на добу, в дозі 150 анти-Ха МО/кг або двічі надобу, в разовій дозі 100 анти-Ха МО/кг, кожні 12 годин. Тривалість лікування становить у середньому 10 діб. За необхідності одночасно призначають пероральні антикоагулянти. Лікування продовжують до досягнення терапевтичногоантикоагулянтного ефекту цих препаратів (міжнародне нормалізаційнеспіввідношення - від 2 до 3).

Лікування нестабільної стенокардії і інфаркту міокарда без зубця Q

Рекомендована разова доза еноксапарину натрію становить 100 анти-Ха МО/кг підшкірно, через кожні 12годин; одночасно призначають аспірин перорально (по 100-325 мг, 1 раз на добу). Еноксапарин натрію призначають таким пацієнтам щонайменше на 2 доби і продовжують лікування до досягнення клінічної стабілізації. Звичайно тривалість лікування становить 2-8 діб до стабілізації клінічного стану хворого. Згідно зданими багато центрових досліджень, середня тривалість лікування становила 3-4доби.

Особливі групи хворих

Немає необхідності зменшувати дози для осіб похилого віку при збереженні функції нирок.

Застосування еноксапарину натрію для лікування дітей не рекомендують.

Для пацієнтів з нирковою недостатністю (кліренс креатині ну <30мл/хв) потрібна корекція дози препарату, оскільки дія еноксапарину у ційпопуляції пацієнтів суттєво зростає. Рекомендують таку корекцію доз з профілактичною метою: 2 000 анти-Ха МО, 1 раз на добу; з терапевтичною метою:100 анти-Ха МО/кг, 1 раз на добу.

Введення препарату пацієнтам з печінковою недостатністю вимагає ретельного контролю та спостереження лікаря.

Побічна дія.Можливо виникнення кровоточивості (в тому числі поодинокі випадки масивних кровотеч, зокрема за очеревинних тавнутрішньо черепних; деякі з таких випадків були летальними); можливий розвиток місцевих або загальних алергічних реакцій; тромбоцит опенія (м'яка, транзиторна, безсимптомна під час перших днів терапії; можлива імуноалергічнатромбоцит опенія з тромбозом, який у деяких випадках ускладнювався інфарктом органа або ішемією кінцівок); при тривалому лікуванні (більше п’яти тижнів) –можливий ранній розвиток остеопорозу; можливо підвищення активності трансаміназу крові; випадки нейроаксіальних гематом при застосуванні еноксапарину на фоні проведення епідуральної або спинномозкової анестезії можуть призвести дорізного ступеня неврологічних ушкоджень, у тому числі до формування довготривалих або постійних паралічів. Місцеві реакції у місці введення препарату (від легкого подразнення до болю, синці у місцях ін'єкцій, виникнення гематом, а у виняткових випадках – некроз шкіри; шкірні бульозні висипання або системні алергічні реакції, в тому числі анафілактоїдні). При виникненні подібних побічних ефектів лікування препаратом необхідно припинити.

Повідомляли про поодинокі випадки гіпер чутливості з шкірним васкулітом; безсимптомне та оборотне збільшення кількості тромбоцитів і рівнів печінкових ферментів.

Протипоказання.

Надмірна чутливість до еноксапарину, гепарину або інших гепаринів низької молекулярної маси;

гостра кровотеча або високий ризик виникнення неконтрольованої кровотечі, включаючи нещодавно перенесений геморагічний інсульт.

Передозування.

Випадкове передозування еноксапарину натрію при внутрішньо венному, екстракорпоральному або підшкірному введенні може призвести до геморагічнихускладнень. Після перорального введення абсорбція еноксапарину натрію малоймовірна (навіть у великих дозах).

Антидот і лікування передозування. Нейтралізація дії еноксапарину можебути досягнута повільною внутрішньо венною ін'єкцією протаміну сульфату. Доза протаміну сульфату залежить від дози введенного еноксапарину: 1 мг протаміну нейтралізує 1 мг еноксапарину, якщо еноксапарин натрію ввели протягом попередніх 8 годин. Інфузію 0,5 мг протаміну на 1 мл еноксапарину натрію призначають у випадках, коли еноксапарин натрію призначався раніше як за 8годин до введення протаміну або якщо виникла необхідність у повторному введенні протаміну. Через 12 годин після ін'єкції еноксапарину натрію введення протаміну може бути недоцільним. Проте навіть при введенні високих доз протаміну сульфату ефект еноксапарину нейтралізується не повністю (максимально – до 60%). Оскільки нейтралізація може бути тимчасовою (внаслідок особливостей кінетики всмоктування низь комолекулярних гепаринів) дозу протаміну необхідно розділити на декілька ін'єкцій (від 2 до 4) протягом 24 годин.

Особливості застосування.Препарат не дозволяється вводитивнутрішньом'язово.

Низь комолекулярні гепарини не є взаємозамінними препаратами, оскільки вони відрізняються за молекулярною масою, питомими значеннями активності проти фактора Ха, дозуванням. Потрібно приділяти увагу та дотримуватися конкретних способів застосування, рекомендованих для кожного з препаратівнизь комолекулярних гепаринів.

Клексан(R), як і інші антикоагулянти, слід застосовувати з обережністю при таких станах, які супроводжуються підвищеним ризиком кровотечі, а саме: порушенням гемостазу, наявністю в анамнезі виразкової хвороби, нещодавно перенесеного інсульту, неконтрольованої тяжкої артеріальної гіпертензії, діабетичної ретинопатії, нейрохірургічних або офтальмологічних оперативних втручань, при одночасному застосуванні ліків, які впливають на гемостаз (див. розділ“Взаємодія з іншими лікарськими засобами”).

Застосування для лікування хворих похилого віку.

При профілактичному лікуванні пацієнтів старше 65 років, підвищеної кровоточивості не спостерігалося. При застосуванні лікувальних доз може виникнути ризик геморагічних ускладнень, що потребує ретельного нагляду.

Застосування для лікування вагітних і жінок, які годують груддю. Улюдей не виявлено проникнення натрію еноксапарину крізь плацентарний бар’єрпротягом другого триместру вагітності. Оскільки не існує достатньої кількості контрольованих клінічних досліджень у вагітних жінок, еноксапарин натрію слід призначати вагітним лише за наявності суворих показань. Не рекомендується застосовувати Клексан(R)для лікування вагітних з про тезованимиклапанами серця. Як застереження жінкам, які годують груддю та приймаютьеноксапарин натрію, рекомендують уникати годування груддю.

Застосування для лікування дітей не рекомендовано.

Застосування при порушеній функції нирок. Пацієнтам з нирковою недостатністю рекомендовано коригувати дозу препарату, оскільки діяеноксапарину у такій групі посилена, внаслідок чого виникає підвищений ризик кровотечі. Хоча для пацієнтів з легким і помірним ураженням нирок корекція дози непотрібна, необхідний ретельний моніторинг стану пацієнта.

При лікуванні хворих з малою масою тіла (менше 45 кг у жінок і 57 кг -у чоловіків) ризик геморагічних ускладнень підвищується, що потребує ретельного спостереження за пацієнтом.

Застосування при через шкірній коронаропластиці. З метою зменшення ризику кровотечі після інструментальних втручань для лікування нестабільної стенокардії катетер, що забезпечує судинний доступ, слід видаляти не раніше, ніж через 6-8годин після підшкірного введення еноксапарину. Наступна доза еноксапарину можебути введена лише через 6-8 годин після видалення катетера.

Застосування при спинномозковій та епідуральній анестезії.

При проведенні спинномозкової або епідуральної анестезії на фоні застосування еноксапарину спостерігалися випадки розвитку нейроаксіальнихгематом, які могли призвести до виникнення довго тривалого або постійного паралічу. При застосуванні режиму дозування еноксапарину натрію 4 000 анти-ХаМО 1 раз на добу або менше такі випадки трапляються рідко. Ризик таких ускладнень збільшується при застосуванні вищих доз еноксапарину натрію, застосуванні постійних після операційних епідуральних катетерів або при одночасному застосуванні ліків, які впливають на гемостаз, зокрема не стероїднихпротизапальних препаратів, при травматичних або повторних нейроаксіальнихпункціях. При поєднаному застосуванні спинномозкової або епідуральної анестезії з еноксапарином встановлення та видалення катетера краще виконувати перед введенням еноксапарину. Встановлення та видалення катетера при епідуральній або спинномозковій анестезії найкраще виконувати тоді, коли антикоагулянт ний ефектеноксапарину натрію низький: через 10-12 годин після введення 4000 анти-Ха МОчи менших добових доз еноксапарину натрію або через 24 години після застосування препарату у високих дозах (100 анти-Ха МО/кг двічі на добу або 150анти-Ха МО/кг 1 раз на добу). Наступне введення еноксапарину слід здійснювати не раніше, ніж через 2 години після видалення катетера. Необхідним є найсуворіший контроль неврологічного статусу пацієнта. При підозрі на ознаки спинномозкової гематоми потрібно негайно застосувати відповідне лікування ( за необхідності- декомпресію спинного мозку).

При застосуванніеноксапарину необхідний суворий нагляд за хворими, які мають в анамнезі індуковані гепарином тромбоцит опенії з тромбозами або без них.

Інші особливості.

Потрібно уважно ставитись до введення ін'єкції еноксапарину.

Моніторинг кількості тромбоцитів необхідний незалежно від показань, заякими призначається препарат та його дозування. Рекомендується визначати кількість тромбоцитів до початку лікування і протягом усього курсу лікування. При зменшенні кількості тромбоцитів на 30-50% від вихідного показника лікування слід негайно припинити.

У дозах, які застосовують для профілактики венозних тромбоемболій, еноксапарин натрію суттєво не впливає на час кровотечі та інші показники крові, у тому числі – агрегацію тромбоцитів або зв'язування фібриногену з тромбоцитами. При застосуванні вищих доз препарату може зростати аЧТЧ і АЧЗ (активованний час утворення згустка). Проте збільшення цих показників не має характеру прямої залежності від збільшення антитромботичної активностіеноксапарину і не потребує моніторингу активності препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.У зв'язку з підвищеним ризиком виникнення кровотечі не слід застосовувати Клексан(R), за винятком гострої потреби, разом з такими препаратами, як ацетил саліцилова кислота та її похідні; не стероїдні протизапальні засоби, у тому числі кеторолак, а також тиклопідин, клопідогрель, декстран- 40; глюкокортикостероїди, тромболітики, антикоагулянти, інші антитромботичні препарати, у тому числі антагоністи глікопротеїнуІІb/IIIa. При застосуванні подібних комбінацій слід проводити ретельний клінічний та лабораторний моніторинг. Однак на сьогодні отримано досвід безпечного комбінування еноксапарину з вище переліченими лікарськими засобами.

Умови та термін зберігання.Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі не вище +25?C. Не заморожувати.

Термін придатності - 3 роки.


Важно! Изображение упаковок товаров приведено в иллюстративных целях и не всегда соответствует внешнему виду упаковок имеющихся в наличии товаров разных производителей и дозировок.
Уточняйте интересующую Вас информацию, в том числе о наличии, производителе и цене товара по телефонам интернет-аптеки.


Данная страница содержит информацию, которая не является основанием для самолечения.
Обязательно получите консультацию специалиста и внимательно ознакомьтесь с инструкцией, находящейся в упаковке с препаратом, перед его применением!


Аналоги: