+38 (063) 595 80 08 - Viber, Telegram, WatsApp

Генсулин Р р-р д/ин.100ЕД/мл 3мл картр. №5*

Главная » Каталог лекарств
Генсулин Р р-р д/ин.100ЕД/мл 3мл картр. №5*

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ГЕНСУЛІН Р

(GENSULIN R)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: Insulin human;

основні фізико-хімічні властивості: прозорий безбарвний розчин;

склад:1 мл розчину містить рекомбінантного людського інсуліну 100 ОД;

допоміжні речовини: м-крезол, гліцерол, 0,1 М кислота хлористоводнева,0,2 Н натрію гідроксид, вода для ін’єкцій.

Форма випуску.Розчин для ін’єкцій.

Фармакотерапевтична група.Інсуліни та аналоги. Код АТС А 10А В 01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Генсулін Р – препарат рекомбінантного людського інсуліну, отриманого методом генної інженерії з використанням модифікованого генетично, але не патогенного штаму E.coli.

Інсулін є гормоном, що виробляється клітинами підшлункової залози. Він бере участь в обміні вуглеводів, білків та жирів, сприяючи, зокрема зниженню концентрації глюкози в крові. Нестача інсуліну в організмі є причиною цукрового діабету. Інсулін, що вводиться шляхом ін’єкції, діє ідентично гормону, що виробляється організмом.

Фармакокінетика.Початок дії препарату настає протягом 30 хв, максимальна дія - через 1-3 год з моменту введення; цукрознижувальна дія препарату зберігається до 8 год і залежить від величини дози.

У здорових людей майже 5% інсуліну зв’язується з білками крові. Констатовано наявність інсуліну в цереброспінальній рідині в концентраціях, що становлять приблизно 25% від концентрацій, виявлених у сироватці крові.

Інсулін метаболізується в печінці та нирках. Незначна його кількість метаболізується у м’язах та жировій тканині. У хворих на цукровий діабет метаболізм відбувається подібно до здорових осіб. Інсулін виводиться нирками. Слідові кількості виділяються з жовчю. Тривалість напів виведеннялюдського інсуліну становить майже 4 хв. Захворювання нирок і печінки можуть затримувати виділення інсуліну. В осіб літнього віку виділення інсуліну відбувається повільніше і час цукрознижувальної дії препарату подовжується.

Показання для застосування.Лікування хворих на цукровий діабет, що потребує застосування інсуліну. Цукровий діабет вагітних.

Спосіб застосування та дози.У клінічній практиці відомо багато схем лікування людським інсуліном. Вибір серед них відповідної для конкретного хворого індивідуальної схеми повинен зробити лікар, виходячи з потреби вінсуліні. На підставі встановленої концентрації глюкози крові лікар визначає необхідне дозування і вид препарату інсуліну для конкретного пацієнта.

Генсулін Р призначений для підшкірних, а також длявнутрішньо венних ін’єкцій. У виключних випадках його можна вводитивнутрішньом’язово. Генсулін Р вводять за 15-30 хв до їжі. За 10-20 хв до запланованого введення слід дістати інсулін з холодильника, щоб він нагрівся докімнатної температури. Перед введенням слід уважно оглянути флакон з інсуліном. Розчин Генсуліну Р має бути безбарвним та прозорим, мати вигляд і консистенцію води. Не можна застосовувати препарат, якщо розчин каламутний, здається густимчи зафарбованим. Перед введенням препарат необхідно кілька разів струснути і перевернути флакон, щоб ретельно змішати його вміст. Не можна різко струшувати! Особливу увагу звернути на те, щоб під час ін’єкції інсуліну не ввести голку впросвіт кровоносної судини.

Введення препарату за допомогою шприців.

Для введення інсуліну існують спеціальні шприци, на яких позначена концентрація інсуліну. При відсутності шприців і голок одноразового використання можна застосовувати шприци та голки багаторазового використання, які слід стерилізувати перед кожною ін’єкцією. Рекомендується застосовувати шприци того самого типу та виробника. Завжди необхідно перевіряти чи проградуйований шприц, що використовується, відповідно до концентрації застосовуваного препарату інсуліну.

Порядок виконання ін’єкції:

• зірвати захисний ковпачок із флакона;

• протерти пробку флакона спиртовим розчином; не витягаючи пробку!

• набрати в шприц повітря об’ємом, що дорівнює дозі інсуліну;

• вставленою в шприц голкою проколоти гумову пробку і ввести повітря уфлакон;

• перевернути флакон зі шприцом догори дном;

• переконатися, що кінець голки знаходиться в інсуліні;

• набрати в шприц необхідний об’єм розчину інсуліну;

• видалити пухирці повітря із шприца у флакон шляхом нагнітання інсуліну знову у флакон;

• повторно перевірити правильність призначеної дози і витягти голку зфлакона;

• дезінфікувати шкіру в місці запланованої ін’єкції;

• однією рукою стабілізувати шкіру, тобто натягнути чи вщипнути її навеликій поверхні, щоб на шкірі утворилася складка;

• взяти шприц в іншу руку та тримати його яколівець. Устромити голку в шкіру під прямим кутом (кут 90°). Переконатися, щоголка повністю введена та добре розміщена в шарі жиру під шкірою, а не в більш глибоких шарах шкіри (у надто худорлявих осіб голку слід розташувати не перпендикулярно, а під іншим кутом);

• щоб ввести інсулін, слід проштовхнути поршень шприца до самого кінця, вводячи дозу протягом менш 5 сек;

• насичений спиртом ватний тампон тримати близько до голки і вийняти голку зі шкіри. Прикласти на кілька секунд просочений спиртом тампон до місця уколу. Не протирати шкіру в місці виконання ін’єкції!

• шоб уникнути ушкодження тканини рекомендується при кожній ін’єкціїзмінювати місце уколу. Чергове місце ін’єкції повинне бути віддалене від попереднього місця уколу принаймні на 1-2 см.

Змішування розчину Генсулін Р із суспензіямиГенсулін Н, Генсулін М 10 (М 20, М 30, М 40, М 50)

Рішення про змішування Генсуліну Р із вищевказаними суспензіями може приймати лише лікар. Під час приготування сумішей необхідно першим вводити в шприц короткодіючий інсулін - Генсулін Р. При введенні інсуліну слід діяти так само, як описано вище.

Застосування Генсуліну Р у картриджах для пенфілів

Картриджі можна застосовувати з пенфілами багаторазового використання типу “pen” фірми Becton Dickinson. При заповненні пенфіла, кріпленні голки і процедурі ін’єкції препарату слід точно дотримуватися інструкції виробникапенфіла. Не можна застосовувати пенфіли інших фірм. У разі потреби можна набрати інсулін із картриджа у звичайний інсуліновий шприц і діяти так, якописано вище (залежно від концентрації інсуліну і виду препарату).

Побічна дія.До побічних дій, які спостерігаються при інсулінотерапії найчастіше, відносяться гіпоглікемія та гіперглікемія.

Гіпоглікемія. Ознаки помірної гіпоглікемії: надмірне потовиділення, запаморочення, тремтіння, відчуття голоду, занепокоєння, поколювання в долонях, стопах, губах або язиці, розлади концентрування уваги, сонливість, розлади сну, сплутаність свідомості, мідріаз, нечіткість зору, порушення мови, депресія, роздратованість. Ознаки тяжкої гіпоглікемії: порушення орієнтації, втрата свідомості, судоми.

Гіперглікемія. У хворих на цукровий діабет І типу тривала гіперглікемія призводить до кетонацидозу та діабетичної коми, що є небезпечним для життя. Першими симптомами ацидозу, що з’являються поступово протягом декілької годин інавіть доби, є: сонливість, почервоніння обличчя, відчуття спраги, відсутність апетиту, запах ацетону у видихуваному повітрі, збільшена кількість глюкози та кетонових тіл, тахіпное та прискорення пульсу.

До інших небажаних ефектів, що з’являються спорадично при застосуваннібіосинтетичних інсулінів, є: інсулінова ліподистрофія (атрофія або гіпертрофія жирової тканини в місці здійснення ін’єкції), алергія до інсуліну, інсулінорезистентність.

Протипоказання.Гіпоглікемія. Підвищена індивідуальна чутливість до людського інсуліну або будь-якої допоміжної речовини.

Передозування.При передозуванні Генсуліну Р можуть з’явитися симптоми гіпоглікемії, зокрема, відчуття голоду, апатія, запаморочення, посмикування м’язів, порушення орієнтації, занепокоєння, прискорене серцебиття, підвищене потовиділення, блювання. При помірній гіпоглікемії достатньо прийняти внутрішньо солодку рідину або їжу, багату на вуглеводи. Рекомендується відпочинок. Хворі повинні мати при собі кусковий цукор, глюкозу або цукерки. Не рекомендується їсти шоколад, тому що жир, що міститься в ньому, затримує всмоктування глюкози.

Тяжка форма гіпоглікемії може призвести до судом та втрати свідомості, і навіть до смерті. Якщо хворий знаходиться у стані коми, необхідно ввестивнутрішньо венно глюкозу.

Після передозування Генсуліну Р до гіпоглікемії можуть приєднатися симптоми гіпокаліємії (зниження концентрації калію в крові) з наступною міопатією. При інтенсивній гіпоглікемії, коли хворий не в змозі приймати їжучерез рот, слід ввести 1 мг глюкагону внутрішньом’язово і/або розчин глюкози внутрішньо венно.

Особливості застосування.Пацієнтам, у яких з’явилися генералізовані реакціїна інсулін, слід провести шкірні тести до початку лікування новим препаратом. Під час застосування інсуліну проводити моніторинг концентрації глюкози в сироватці крові і сечі, концентрації гліколізованого гемоглобіну (HbA1)) та фруктоза міну. Пацієнтів слід навчити самостійно перевіряти концентрацію глюкози в крові і сечі за допомогою простих тестів (напр. тест-пасків). Пацієнтам, яких переводять з інсуліну тваринного походження на людський інсулін, можливо виникне необхідність знизити дозу інсуліну (через можливість появи гіпоглікемії). У частини пацієнтів ранні симптоми гіпоглікемії після переходу на рекомбінантний людський інсулін можуть бути слабше виражені, ніжпісля інсулінів тваринного походження. Ранні ознаки гіпоглікемії можуть бути слабше виражені також у пацієнтів, у яких концентрація глюкози збалансувалася при тривалому цукровому діабеті, діабетичній невропатії або у разі одночасного застосування β-адренолітичних лікарських препаратів. Як гіпоглікемія, такі гіперглікемія, якщо їх не лікувати, можуть стати причиною втрати свідомості, коми або смерті.

Дуже важливе значення має дотримання регулярності прийому їжі та відповідної її кількості. Збільшене фізичне навантаження знижує потребу вінсуліні. Підвищена інтенсивність роботи м’язів навколо місця ін’єкції інсуліну прискорює появу гіпоглікемії (напр. ін’єкція інсуліну в стегно перед бігом). Особам, які збираються перетнути принаймні дві часові зони, необхідно змінити схему прийому інсуліну. Рівень потреби в інсуліні може змінюватися внаслідок впливу високих температур, тяжкої інфекції (може значно підвищитися потреба вінсуліні), емоційних хвилювань, хвороб та порушень функцій шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються нудотою і блюванням, діареєю, запорами, порушенням всмоктування. Наявність таких станів завжди вимагає втручання лікаря. У таких випадках слідчасто контролю вати концентрацію глюкози в крові і сечі. При нирковій недостатності секреція інсуліну зменшується, а тривалість його дії збільшується.

Пацієнти, у яких цукровий діабет пов’язаний із захворюваннями підшлункової залози, або супроводжується хворобою Аддісона або недостатністю функції гіпофіза - дуже чутливі до інсуліну і, як правило, потребують дуже малих доз препарату. При порушенні функції гіпофіза, надниркових залоз або щитовидної залози може змінюватися потреба організму вінсуліні.

В процесі тривалого лікування інсуліном може розвинутися резистентність до інсуліну. У разі появи інсулінорезистентності слід застосовувати більші дози інсуліну.

Вагітність у хворих на цукровий діабет є показанням до застосування інсуліну. Під час вагітності особливо важливе значення має правильний підбір концентрації глюкози в крові, тому що гіперглікемія вагітних може призвести до аномалій розвитку у плода. У першому триместрі вагітності знижується потреба в інсуліні і тоді необхідно знизити його дозу, однак уже протягом 2-го і 3-го триместрів потреба в інсуліні зростає і потрібно збільшити його дозу в середньому до 75% дози, що застосовувалася перед вагітністю. Одразу після пологів потреба в інсуліні різко знижується.

Годування груддю під час лікування інсуліном допустиме, оскільки гормон розкладається в шлунково-кишковому тракті. Під час лактації потреба в інсуліні буде меншою, ніж при вагітності, а вирівнювання первинної потреби спостерігається через 6-9 місяців.

Вплив Генсуліну Р на здатність керувати авто транспортом та працювати зі складними механізмами не досліджувався. Здатність керувати транспортними засобами може бути ослаблена внаслідокгіпоглікемії, що призводить до порушень з боку периферичної нервової системи і супроводжується головним болем, занепокоєнням, диплопією, порушенням асоціативності й оцінки відстані. У початковому періоді лікування інсуліном, під час зміни препарату, у разі стресу або надмірного фізичного навантаження, коли мають місце великі коливання концентрації глюкози в крові, може послабитися здатність керувати транспортними засобами й обслуговувати механізми.

Рекомендується контролю вати концентрацію глюкози вкрові під час тривалої подорожі.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.Генсулін Н не слід змішувати з інсулінами тваринного походження, а також з біосинтетичними інсулінами інших виробників. Більшість лікарських препаратів (зокрема, деякі гіпотензивні та серцеві засоби, лікарські препарати, що знижують рівень ліпідів у сироватці крові, що застосовуються при захворюваннях підшлункової залози, деякі антидепресанти, проти епілептичні засоби, саліцилати, антибактеріальні препарати, оральні контрацептиви) можуть впливати на дію інсуліну й ефективність інсулінотерапії.

Лікарські засоби та речовини, що посилюють дію інсуліну:b-адренолітики, хлорохін, інгібітори конверт ази ангіотензину, інгібітори МАО (антидепресанти), метилдопа, клонідин, пентамідин, саліцилати, анаболічні стероїди, циклофосфамід, сульфонаміди, тетрацикліни, антибіотики хінолонового ряду та етиловий спирт.

Лікарські засоби, що послаблюють дію інсуліну: дилтіазем, добутамін, естрогени (також оральні контрацептиви), фенотіазини, фенітоїн, гормони підшлункової залози, гепарин, кальцитонін, кортикостероїди, антивірусні лікарські засоби, що застосовуються при ВІЛ-інфекції, ніацин, тіазиднідіуретики.

Умови та термін зберігання.Зберігати при температурі 2-8 °С, у недоступному для дітей місці. Не заморожувати. Термін придатності - 2 роки.





Важно! Изображение упаковок товаров приведено в иллюстративных целях и не всегда соответствует внешнему виду упаковок имеющихся в наличии товаров разных производителей и дозировок.
Уточняйте интересующую Вас информацию, в том числе о наличии, производителе и цене товара по телефонам интернет-аптеки.


Данная страница содержит информацию, которая не является основанием для самолечения.
Обязательно получите консультацию специалиста и внимательно ознакомьтесь с инструкцией, находящейся в упаковке с препаратом, перед его применением!


Аналоги: