Зофран табл. 16мг №5

Зофран табл. 16мг №5
  • Производитель: GlaxoSmithKline
  • нет в наличии


ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Зофран™

(Zofran™)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви :ондансетрон; 1,2,3,9-тетрагідро-9-метил-3-[(2-метил-1Н-імідазол-1-іл)-метил]-4Н-карбазол-4-он, моногідро хлорид, дигідрат;

основні фізико-хімічні властивості:жовті, овальні таблетки, з написом ‘Glaxo’на одному боці і ‘4’ або ‘8’- на іншому;

склад:ондансетрону (у формі дигідрату гідро хлориду) 4 мг або 8 мг;

допоміжні речовини: лактоза, целюлоза мікрокристалічна, крохмальпреже латинізований кукурудзяний, магнію стеарат, метилгідроксипропіл целюлоза, титану діоксид, заліза оксид

Форма випуску.Таблетки.

Фармакотерапевтична група.Проти блювотні засоби та препарати, що усувають нудоту. Код АТС А 04А А 01.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Ондансетрон – сильнодіючий високо селективний антагоніст 5НТ3(серотонін ових) рецепторів. Препарат попереджує або усуває нудоту і блювання, що спричиняються цитотоксичною хіміотерапією та/або променевою терапією, а також після операційнінудоту і блювання. Механізм дії Зофрану не до кінця з`ясований. Очевидно, препарат блокує виникнення блювотного рефлексу, виявляючи антагоністичну дію відносно 5НТ3-рецепторів, які локалізуються у нейронах як периферичної, так і центральної нервової системи. Препарат не зменшує психомоторну активність пацієнта і не чинить седативного ефекту.

Фармакокінетика.

Після внутрішнього застосування біодоступність становить 60 %, а час досягнення максимальної концентрації у плазмі крові становить 1,5 години (після прийому 8 г). Основна частина прийнятої дози піддається метаболізму у печінці. Із сечею у незміненому вигляді виводиться менше 5 % препарату. Періоднапів виведення – приблизно 3 години (у хворих похилого віку - 5 год). Зв`язування з білками плазми – 70 – 76 %.

Показання для застосування.

Лікування нудоти і блювання, що спричинені цитотоксичною хіміотерапією та променевою терапією.

Профілактика та лікування після операційних нудоти і блювання.

Спосіб застосування та дози.

Нудота і блювання, що спричинені хіміотерапією та променевою терапією Дорослі

Еметогенний потенціал терапії раку варіює залежно від дози та комбінації режимів хіміотерапії та променевої терапії, що застосовуються.

Еметогенна хіміотерапія та променева терапія

Рекомендована пероральна доза Зофрану – 8 мг, за 1-2 години долі кування, в подальшому - 8 мг, через 12 годин.

Для профілактики відстроченого або тривалого блювання після перших 24годин застосування Зофрану повинно тривати ще 5 днів після закінчення курсу лікування. Рекомендована пероральна доза – 8 мг, двічі на день.

Високоеметогенна терапія

Зофран випускається у формах для перорального та парентеральногозастосування. Рекомендована пероральна доза – 24 мг, з одночасним пероральним застосуванням дексаметазону натрію фосфату 12 мг, за 1-2 години до лікуванняЗофраном.

Для профілактики відстроченого або тривалого блювання після перших 24годин застосування Зофрану повинно продовжуватися ще 5 днів після завершення курсу лікування. Рекомендована доза – 8 мг, двічі на день.

Діти

Дітям віком від 4 років і старше Зофранможе призначатись увигляді одноразової внутрішньо венної ін`єкції, безпосередньо перед хіміотерапією, з наступним призначенням таблеток Зофрану 4 мг, через 12 годин. Пероральне застосування таблеток 4 мг двічі на день повинно тривати ще 5 днівпісля завершення курсу лікування.

Досвід застосування Зофрану у дітей молодше 4 років на сьогодні обмежений.

Хворі похилого віку

Зофран добре переноситься пацієнтами віком від 65 років і старше. Змінидози, частоти або шляху введення не потребуються.

Після операційні нудота і блювання Дорослі

Для профілактики після операційних нудоти і блювання рекомендована пероральна доза становить 16 мг, за 1 годину до анестезії.

Для лікування після операційних нудоти і блювання рекомендується призначення Зофрану у вигляді ін’єкцій.

Діти

Для профілактики і лікування після операційних нудоти і блювання у дітей віком від 4 років і старше Зофран може бути призначений у вигляді повільної внутрішньо венної ін’єкції.

Хворі похилого віку

Досвід застосування Зофрану для профілактики і лікування після операційних нудоти і блювання у людей похилого віку обмежений, однакЗофран добре переноситься хворими віком старше 65 років, які отримують хіміотерапію.

Пацієнти з нирковою недостатністю

Немає необхідності у зміні режиму дозування або шляху призначення препарату пацієнтам з порушенням функції нирок.

Пацієнти з печінковою недостатністю

У пацієнтів з помірними і тяжкими порушеннями функції печінки кліренсЗофрану значно знижується, а період напів виведення із сироватки крові -зростає. Для таких хворих максимальна добова доза препарату не повинна перевищувати 8 мг.

Пацієнти з порушенням метаболізмуспартеїну/дебрисоквіну

Період напів виведення ондансетрону у суб’єктів з порушенням метаболізмуспартеїну і дебрисоквіну не змінюється. У таких пацієнтів повторне введення приводить до такої ж концентрації препарату, що й при непорушеному метаболізмі. Тому зміна дозування або частоти введення не потребується.

Побічна дія.

Спостерігаються такі побічні ефекти: головний біль, відчуття тепла або припливу крові, гикавка, і описані випадки безсимптомного підвищення показників функції печінки.

Відомо, що ондансетрон сповільнює пасаж у товстій кишці, і у деяких пацієнтів може спричинювати запор. Є невелика кількість повідомлень про реакції негайної гіпер чутливості, часом тяжкі, аж до анафілаксії. Є повідомлення проекстра пірамідні реакції, такі як окулогирний криз, дистонічні реакції без стійких клінічних наслідків.

Зрідка спостерігаються судоми. Описані поодинокі випадки болю у ділянці серця (з депресією сегмента ST або без неї), аритмії, гіпотензії та брадикардії.

Протипоказання.

Гіпер чутливість до будь-якого компонента препарату.

Передозування.

Даних про передозування Зофранунедостатньо. В більшості випадків симптоми схожі на ті, що описані у пацієнтів, які вживають рекомендовані дози (див. “Побічна дія”). Специфічного антидоту для препарату не існує, тому у випадках передозування повинна застосовуватися симптоматична та підтримуюча терапія.

Застосування іпекакуани для лікування передозування ондансетрону не рекомендується, оскільки дія її не може виявитися через антиеметичний впливЗофрану.

  Особливості застосування

При лікуванні пацієнтів з проявами гіпер чутливості до інших селективних антагоністів 5НТ3-рецепторів спостерігалися реакції гіпер чутливості.

Оскільки ондансетрон послаблює перистальтику кишечнику, потрібно ретельне спостереження за пацієнтами з ознаками під гострої непрохідності кишечнику під час застосування Зофрану.

Вагітність та лактація

Безпечність застосування Зофрану під час вагітності у людини невстановлена. В експериментальних дослідженнях на тваринах Зофран не порушував розвиток ембріона або плода і не впливав на перебіг вагітності, пери- та постнатальний розвиток. Проте, оскільки дослідження на тваринах не завжди прогностичні для людини, Зофран не рекомендується застосовувати під час вагітності.

В експериментальних дослідженнях було показано, що ондансетронвиділяється з грудним молоком тварин. За необхідності призначення препарату вперіод лактації слід припинити годування груддю.

Вплив на здатність керувати автомобілем і механізмами

У психомоторних тестах ондансетрон не впливає на здатність керувати механізмами і не спричинює седацію.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Ондансетрон не прискорює і не гальмує метаболізм інших препаратів при одночасному з ним застосуванні. Спеціальні дослідження показали, що ондансетронне взаємодіє з алкоголем, темазепамом, фуросемідом, трамадолом і пропофолом.

Умови та термін зберігання.

Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі нижче 30°С.

Термін зберігання - 3 роки.





Товар добавлен в корзину