Кальция глюконат табл.жев.№120 (10х12) яблоко

Кальция глюконат табл.жев.№120 (10х12) яблоко


IНСТРУКЦIЯ

для медичного застосування препарату

КАЛЬЦІЮ ГЛЮКОНАТ ФРУКТОВИЙ

(Calcii gluconas fructosus)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви:calciumgluconate; кальцієва сіль глюконової кислоти;

фiзiко-хiмiчнiвластивостi:таблетки білого кольору, з ароматичним фруктовим запахом, верхня і нижня поверхні яких опуклі. На одну з поверхонь нанесена риска. На поверхні таблеток допускається мармуровість;

склад:1 таблетка містить кальцію глюконатумоногідрату 0,5 г;

допоміжні речовини: сахароза пресуєма, аспартам, крохмаль картопляний, ароматизатор фруктовий, кислота лимонна, магнію стеарат.

Форма випуску.Таблетки для жування.

Фармакотерапевтична група.Препарати кальцію. Код АТС А 12А А 03.

Фармакологічні властивості.Фармакодинаміка.Кальцію глюконат фруктовий як джерело іонів кальцію належить до засобів, що регулюють метаболічні процеси. Чинить вплив на процеси передачі нервових імпульсів, скорочення скелетних ігладких м’язів, скоротність міокарда, формування кісткової тканини, згортання крові, зменшує проникність судин, нормалізує діяльність інших органів і систем. Крім того, справляє антиалергічну та протизапальну дію.

Фармакокiнетика.Всмоктується в травному тракті близько 30% іонізованого кальцію. Препарат проникає крізь плацентарний бар’єр, потрапляє в грудне молоко. Після перорального прийому максимальна концентрація препарату в плазмі крові досягається через 1,2–1,3 години. Період напів виведення іонідів кальцію зплазми крові становить 6,8–7,2 години. Виводиться із організму в основному зкалом (80%) і сечею (20%).

Показання для застосування.Гіпокальціємія різного генезу; недостатність пара щитовидних залоз, що супроводжується тетанією та спазмофілією; захворювання шкіри (свербіж, екзема, псоріаз); паренхіматозний гепатит і токсичні ураження печінки; нефрит; еклампсія; гіперкаліємічна форма пароксизмальної міоплегії. Як засіб, що зменшує проникність судинної стінки, застосовується при геморагічному васкуліті, явищах променевої хвороби, запальних та ексудативних процесах (пневмонія, плеврит, набряк легенів, аднексит, ендометрит).

Кальцію глюконат фруктовий показаний як десенсибілізувальний засіб при лікуванні алергічних захворювань (сироваткова хвороба, бронхіальна астма, кропив’янка, ангіо невротичний набряк, сінна пропасниця) і лікарської алергії. Препарат застосовують як додатковийгемостатичний засіб у разі легеневих, шлунково-кишкових, носових і маткових кровотеч. Кальцію глюконат фруктовий використовується як антидот при отруєннях солями магнію, щавлевою кислотою та розчинами її солей, а також розчинами солей фтористої кислоти.

Спосiб застосування та дози.Приймають перед їдою та ковтають після розжовування, запиваючи невеликою кількістю води. Дози для дорослих становлять 1–3 г (2–6 таблеток) 2–3 рази на добу; для дітей 3–4 років – по 1 г (2таблетки), 5–6 років – по 1–1,5 г (2–3 таблетки), 7–9 років – по 1,5–2,0 г (3–4таблетки), 10–14 років – по 2,0–3,0 г (4–6 таблеток) 2–3 рази на добу. Тривалість курсу лікування – від 10 днів до 1 місяця.

Побiчна дiя.Можливі нудота, блювання, діарея, біль вепігастральній ділянці, брадикардія. Ці явища звичайно минають самостійно. При тривалому застосування кальцію глюконату можливо виникання запорів, іноді в кишечнику утворюються кальцієві камені.

Протипоказання.Гіперкальціємія, тяжка гіперкальціурія, тяжка ниркова недостатність, атеросклероз, схильність до тромбозів. Підвищена чутливість до препарату.

Передозування.Надмірне вживання препаратів кальцію може призвести до гіперкальціємії з відкладанням солей кальцію в органах і судинах.

Симптоми передозування:сонливість, слабкість, анорексія, нудота, блювання, запори, поліурія, дегідратація, можливі порушення серцевого ритму. Якантидот застосовують кальцітонін внутрішньо венно із розрахунку 5,0–10,0 МО на 1кг маси тіла.

Особливості застосування.Пацієнтам з гіперкальціурією, з незначними порушеннями функції нирок або із сечокам’яною хворобою в анамнезі препарат слід призначати з обережністю та регулярно контролю вати рівень екскреції кальцію ізсечею. Пацієнтам зі схильністю до утворення конкрементів у сечі рекомендується збільшити об’єм рідини, що споживається.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.Кальцій може зменшувати абсорбцію тетрациклінових антибіотиків і препаратів фтору при їх одночасному прийомі. Одночасне застосування вітаміну D збільшує всмоктування кальцію. Пероральне застосування великих доз кальцію може збільшити аритмогенну дію дигоксину. Сумісне застосування з ті азиднимидіуретиками може призвести до збільшення вмісту кальцію в сироватці крові. Зменшує дію блокаторів кальцієвих каналів, підвищує токсичність хінідину.

Умови та термін зберігання.Зберігати у сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25оС.Зберігати в недоступному длядітей місці. Термін придатності – 2 роки.


Товар добавлен в корзину