ГЕПАРИН-НОВОФ.5000МЕ/МЛ 5МЛ №5

ГЕПАРИН-НОВОФ.5000МЕ/МЛ 5МЛ №5


IНСТРУКЦIЯ

для медичного застосування препарату

ГЕПАРИН-НОВОФАРМ

(HEPARIN-NOVOFARM)




Склад:

діюча речовина: heparin;

1 мл містить 5 000 МО гепарину натрію з активністю 150 МО/мг;

допоміжні речовини: спирт бензиловий, натрiю хлорид, вода для ін’єкцій.


Лікарська форма. Розчин для ін'єкцій.

Фармакотерапевтична група. Антитромботичні засоби.

Код АТС В 01А В 01.


Клінічні характеристики.

Показання.

- Профілактика та лікування тромбоемболічних захворювань та їх ускладнень (гострий коронарний синдром, тромбози та емболії магістральних вен та артерій, судин мозку, очей, перша фаза синдрому дисемінованого внутрішньо судинного згортання, постійна форма мерехтіння передсердь з емболізацією);

- для попередження після операційних венозних тромбозів та емболії легеневої артерії (в режимі низького дозування) у пацієнтів, які перенесли абдомінальні або тора кальні хірургічні втручання, або у тих, хто через будь-які інші причини має ризик розвитку тромбоемболічної хвороби;

- для попередження згортання крові при лабораторних дослідженнях, діалізі, екстракорпоральному кровообігу, операціях на серці та судинах, прямому переливанні крові.

Протипоказання.

Застосування Гепарину-Новофарм протипоказано:

- при підвищеній чутливості до гепарину та/або спирту бензилового;

- при тромбоцит опенії;

- при енцефаломаляції;

- при вісцеральній карциномі;

- при тяжких захворюваннях підшлункової залози;

- при підозрі на гепарин індуковану імунну тромбоцит опенію;

- при кровотечах будь-якої локалізації (відкрита виразка шлунка, внутрішньо черепна кровотеча), за винятком геморагії, що виникла на ґрунті емболічного інфаркту легенів (кровохаркання) або нирок (гематурія);

- при гемофілії;

- при повторних кровотечах в анамнезі, незалежно від їх локалізації;

- при підвищеній проникності судин (наприклад, при хворобі Верльгофа);

- при неконтрольованій тяжкій артеріальній гіпертензії;

- при геморагічному інсульті;

- при тяжких порушеннях функцій печінки та/або нирок;

- при загрозливому аборті;

- пацієнтам, що вжили високі дози алкоголю.

Гепарин-Новофарм не можна застосовувати:

- у вигляді внутрішньом'язових ін'єкцій;

- при гострих і хронічних лейкозах;

- а пластичних і гіпопластичних анеміях;

- при гострій аневризмі серця;

- під час проведення операцій на головному або спинному мозку, очному яблуці, вухах;

- після проведення хірургічних операцій на ділянках, де розвиток кровотечі є небезпечним для життя пацієнта;

- при бактеріальному ендокардиті, цукровому діабеті, туберкульозі легенів;

- при проведенні епідуральної анестезії під час пологів.

Пацієнтам, яким застосовують гепарин з лікувальною метою, при проведенні планових хірургічних операцій протипоказана провідникова анестезія, оскільки застосування гепарину у рідкісних випадках може викликати епідуральні або спинномозкові гематоми, в результаті чого може розвинутися тривалий або необоротний параліч.


Спосіб застосування та дози.

Гепарин-Новофарм призначають у вигляді струминних або переривчастих внутрішньо венних або підшкірних ін'єкцій. Перед призначенням препарату потрібно визначити час згортання крові, тромбі новий та активований парціальний тромбопластиновий час, кількість тромбоцитів. Дорослим при гострому тромбозі лікування починають із внутрішньо венного введення 10000 - 15000 МО Гепарину-Новофарм під контролем згортання венозної крові, тромбі нового та активованого парціального тромбопластинового часу. Після цього по 5000 - 10000 МО Гепарину-Новофарм вводять внутрішньо венно кожні 4-6 годин. При цьому адекватною вважається доза Гепарину-Новофарм, при якій час згортання крові подовжується у 2,5-3 рази, а активований парціальний тромбопластиновий час - у 1,5-2 рази.

Для профілактики гострого тромбозу Гепарин-Новофарм вводять підшкірно по 5000 МО кожні 6-8 годин. При першій фазі синдрому дисемінованого внутрішньо судинного згортання крові (ДВЗ) у дорослих Гепарин призначають підшкірно тривалий час у добовій дозі 2500-5000 МО під контролем тромбі нового часу. За 1-2 доби до відміни Гепарину-Новофарм добову дозу поступово знижують.

Під час операції на відкритому серці з підключенням апарату екстракорпорального кровообігу пацієнтам вводять Гепарин-Новофарм у початковій дозі не менше 150 МО на 1 кг маси тіла. Коли процедура триває менше 60 хв, призначають дозу 300 МО/кг, а коли процедура триває більше 60 хв, призначають 400 МО/кг.

З профілактичною метою Гепарин-Новофарм вводять підшкірно в дозі 5000 МО за 2 години до операції, потім по 5000 МО кожні 6-8 годин протягом 7 днів.

Дітям призначають Гепарин-Новофарм за такою схемою: початкова доза становить 50 МО/кг (внутрішньо венна ін'єкція/інфузія), підтримуюча доза - 100 МО/кг кожні 4 години. Середня добова доза для дітей становить 300 МО/кг.

Немовлятам призначають від 2 до 10 МО/кг/год внутрішньо венно (постійно або переривчасто). Підшкірно немовлятам Гепарин вводять у добовій дозі 200-300 МО/кг, розподіляючи її на 4 - 6 ін'єкцій.

Як доповнення до стрептокінази Гепарин-Новофарм - по 5000 МО 3 рази на добу або 10000 -

12500 МО 2 рази на добу може бути показаний при підвищеному ризику розвитку тромболітичних ускладнень у хворих:

- при повторному інфаркті міокарда;

- з постійною формою мерехтіння передсердь з емболізацією.

При гострому коронарному синдромі (нестабільній стенокардії або інфаркті міокарда) спочатку струминно внутрішньо венно вводять 5000 МО Гепарину-Новофарм, потім переходять на внутрішньо венне краплинне введення препарату зі швидкістю 1000 МО/год. Швидкість інфузії необхідно підбирати таким чином, щоб протягом перших 2 - 3 діб підтримувати активований парціальний тромбопластиновий час на рівні в 1,5-2 рази більшому, ніж його нормальне значення.

У всіх випадках при застосуванні Гепарину-Новофарм за 1 - 3 дні до його відміни призначають непрямі антикоагулянти.


Побічні реакції.

Спричинені застосуванням препарату побічні реакції наведені далі згідно зі стандартною класифікацією систем організму MedDRA. У межах кожної системи органів побічні реакції поділені відповідно до частоти їх виникнення. Відповідно до конвенції СІОМS III, частота виникнення ПР оцінюється за наступними критеріями: дуже часті: понад 10%; часті: 1% - 10%; нечасті: 0,1-1%; поодинокі: 0,01-0,1%; рідкісні: менше 0,01%.

До найбільш розповсюджених побічних реакцій належать крововиливи, підвищення рівня печінкових ферментів, оборотна тромбоцит опенія та різноманітні дерматологічні порушення. Також повідомлялося про поодинокі випадки генералізованих алергічних реакцій, некрозу шкіри та пріапізму.

З боку системи крові:


часті: тромбоцит опенія І типу;


поодинокі: тромбоцит опенія II типу;


рідкісні: епідуральні та спинномозкові гематоми.

Психічні порушення:


рідкісні: депресія.

З боку ЦНС:


нечасті: головний біль.

З боку травного тракту:


поодинокі: нудота, блювання, діарея.

З боку гепатобіліарної системи:


часті: підвищення рівня печінкових трансаміназ (АЛТ і АСТ), лактатдегідрогенази, гамма-глутамілтрансфер ази та гіперліпідемія. Дані порушення є оборотними і зникають при відміні препарату.

Дерматологічні порушення:


нечасті: висипання (еритематозні, макулопапульозні та інші), кропив'янка, свербіж, свербіж і печіння в ділянці шкіри стоп;


поодинокі: некроз шкіри, мультиформна еритема, алопеція.

З боку опорно-рухового апарату:


нечасті: остеопороз;


поодинокі: де мінералізація кісток.

З боку статевої системи:


рідкісні: пріапізм.

З боку імунної системи:


поодинокі: шкірні висипання, кон'юнктивіт, сльозотеча, риніт, бронхоспазм, астма, тахіпное, ціаноз, кропив'янка;


рідкісні: алергічний ангіоспазм у кінцівках, анафілактоїдні реакції, анафілактичний шок. З боку ендокринної системи та метаболізму:


поодинокі: гіпоальдостеронізм, гіперкаліємія, підвищення рівня тироксину;


рідкісні: зниження рівня холестерину, підвищення рівня глюкози в крові.

З боку серцево-судинної системи:


часті: крововиливи та гематоми у будь-якому органі чи системі органів (підшкірні,

внутрішньом'язові, заочеревинпі, носові, внутрішньо кишкові, шлункові, маткові).

Реакції у місці введення:


часті: подразнення, виразки, болючість, крововиливи, гематоми та атрофія у місцях ін'єкції.

Інші:

часті: нежить, гарячка.

Внаслідок тромбоцит опенії можуть з'являтися некрози шкіри й тромбози в артеріях («білий тромб»), які супроводжуються рецидивом венозних тромбоемболій, розвитком гангрени, інфаркту міокарда, інсульту і навіть можуть призвести до летального наслідку. При появі тяжкої тромбоцит опенії (зниження кількості тромбоцитів у 2 рази від початкового числа або нижче 100000) необхідно припинити застосування гепарину.

Передозування. При передозуванні можливо виникнення кровотеч.

Лікування: При незначних кровотечах може бути достатнім зменшення дози препарату або тимчасове припинення його введення. При значних кровотечах терміново відміняють введення Гепарину-Новофарм та призначають антидот - 1% розчин протаміну сульфату (вводять повільно внутрішньо венно) із розрахунку, що 1 мг протаміну сульфату нейтралізує 85 МО Гепарину-Новофарм.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Гепарин-Новофарм не протипоказаний при вагітності. Препарат не проникає через плаценту. Гепарин-Новофарм не виділяється у молоко матері. Доцільність застосування препарату вирішується індивідуально з урахуванням співвідношення користь для матері/ризик для плода.

Діти. Препарат застосовують дітям відповідно до маси їх тіла.

Особливості застосування.

Гепарин-Новофарм не призначений для внутрішньом'язового введення. Слід також по можливості уникати біопсій, епідуральних анестезій та діагностичних люмбальних пункцій.

З обережністю варто застосовувати Гепарин-Новофарм пацієнтам, у яких в анамнезі відмічалися реакції гіпер чутливості до низь комолекулярних гепаринів.

Кількість тромбоцитів слід визначити перед початком лікування, в перший день лікування і через короткі проміжки часу протягом всього періоду призначення гепарину, особливо між 6 і 14 днем після початку лікування. Раптове зниження кількості тромбоцитів потребує негайної відміни препарату, а також подальшого дослідження з метою уточнення етіології тромбоцит опенії. При підозрі на гепарин індуковану тромбоцит опенію типу I або II лікування гепарином слід припинити.

За виключенням низькодозового режиму введення, перед початком терапії завжди слід проводити коагуляцій ні тести.

З великою обережністю Гепарин-Новофарм призначають пацієнтам із захворюваннями, під час яких збільшений ризик виникнення кровотеч (наприклад, при артеріальній гіпертензії).

З обережністю застосовують під час менструацій.

При переході з терапії Гепарином-Новофарм на прийом непрямих антикоагулянтів Гепарин-Новофарм відміняють тільки тоді, коли непрямі антикоагулянти забезпечують збільшення протромбі нового часу до терапевтичних меж протягом не менше 2 днів поспіль.

З метою запобігання значній гіпокоагуляції потрібно зменшити дозу Гепарину-Новофарм, не збільшуючи інтервалів між ін'єкціями.

Гепарин-Новофарм може спричинити розвиток геморагії у пацієнтів старше 60 років (особливо у жінок) та в пацієнтів з порушеними функціями нирок.

Пацієнти, чутливі до білків тваринного походження, можуть бути чутливими і до Гепарину-Новофарм.

При підозрі на реакцію гіпер чутливості за декілька хвилин до введення повної дози слід повільно внутрішньо венно ввести розведену пробну дозу 1000 МО.

Особливої обережності слід дотримуватися протягом 36 годин після пологів.

У хворих з артеріальною гіпертензією слід контролю вати артеріальний тиск.

У пацієнтів з метаболічним ацидозом, підвищеною концентрацією калію в крові або тим, хто застосовує препарати калію, під час застосування Гепарину-Новофарм рекомендується часто контролю вати рівень калію в крові, зважаючи на збільшену небезпеку розвитку гіперкаліємії.

Здатність впливати па швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Антикоагулянти прямої та непрямої дії посилюють дію Гепарину-Новофарм.

Антигістамінні препарати та препарати групи дигіталісу, тетрацикліни, антигістамінні засоби, аскорбінова кислота, нікотин, нітрогліцерин, кортикотропін, тироксин зменшують антикоагулянт ну дію препарату.

Засоби, що зменшують агрегацію тромбоцитів (ацетил саліцилова кислота, декстран, фенілбутазон, індометацин, сульфінперазон, пробенецид, цефалоспорини, кеторолак. епопростинол, клопідогрель, тиклопідин, стрептокіназа, ібупрофен, метиндол, дипіридамол, гідроксихлорохін, фібринолітики, внутрішньо венне введення пеніциліні в, етакринової кислоти, цитостатиків), при одночасній терапії з Гепарином-Новофарм можуть спричинювати крововиливи, тому повинні застосовуватися дуже обережно.

Лужні лікарські засоби, енаприлат, трициклічні антидепресанти: при одночасному застосуванні дані препарати можуть зв'язуватися з гепарином, що призводить до взаємного зниження ефективності.

Фенітоїн, хінідин, пропранолол, бензодіазепіни та білірубін: гепарин може витісняти дані препарати з місць зв'язування з білками плазми.

Інгібітори АПФ, антагоністи ангіотензину II: можливий розвиток гіперкаліємії.

Алкоголь: одночасне вживання спиртних напоїв може значно підвищити ризик розвитку

кровотеч.

Небезпека також підвищується при одночасному застосуванні Гепарину-Новофарм з ульцерогенними, імунодепресивними та тромболітичними препаратами.

Вплив на результати лабораторних досліджень. Хибне збільшення рівня загального тироксину і трийодтироніну. Хибно позитивний метаболічний ацидоз та гіпокальціємія (у пацієнтів, які перебувають на гемодіалізі). Пригнічення хромогенних лізат тестів на виявлення ендотоксинів. Гепарин-Новофарм може впливати на визначення аміноглікозидів за допомогою імуноферментного аналізу.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Гепарин - кислий мукополісахарид, відносна молекулярна маса якого становить близько 16000 дальтон. Гепарин - антикоагулянт прямої дії. У розчині гепарин має негативний заряд, що сприяє його взаємодії з білками, які беруть участь у процесі згортання крові. Гепарин зв'язується з анти тромбіном III (кофактор гепарину) й інгібує процес згортання крові шляхом інактивації факторів V, VII, IX, X. При цьому нейтралізується низка факторів, які активують згортання крові (калікреїн, ІХа, Ха, ХІа, XIІа), порушується перехід протромбіну в тромбін. Коли процес тромбоутворення вже почався, великі кількості гепарину можуть гальмувати подальшу коагуляцію шляхом інактивації тромбіну і гальмування перетворення фібриногену у фібрин. Гепарин також попереджає утворення стабільних фібринових згустків шляхом гальмування активації фібрин стабілізуючого фактора. При парентеральному введенні гепарин уповільнює згортання крові, активує процес фібринолізу, пригнічує активність деяких ензимів (гіалуронідази, фосфатази, трипсину), уповільнюючи дію проста цикліну на агрегацію тромбоцитів, спричинену дією аденозиндифосфату. Активуючи ліпопротеїнову ліпазу, гепарин незначно знижує рівень ліпідів і холестерину в крові.

Фармакокінетика. Розподіл. Антикоагулянт на дія гепарину розвивається відразу ж після внутрішньо венного введення та зберігається протягом 4 -5 годин. При підшкірному введенні антикоагулянт ний ефект розвивається через 40 - 60 хв і продовжується 8-12 годин. Пікові плазмові рівні гепарину натрію досягаються через 2-4 години після підшкірної ін'єкції, хоча бувають суттєві індивідуальні варіації. Гепарин не проникає крізь плаценту, не потрапляє в грудне молоко.

Метаболізм. Гепарин біотрансформується в печінці гепариназою та в ретикуло-ендотеліальній системі. Період біологічного напіврозпаду становить 1,32-1,72 години.

Виведення. Екскретується переважно із сечею. Період напів виведення з плазми становить 30 - 60 хв.

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: безбарвна або світло-жовтого кольору прозора рідина, без сторонніх частинок.

Несумісність.

У зв'язку з можливою преципітацією активних речовин Гепарин-Новофарм не повинен змішуватися з іншими лікарськими засобами.

Гепарин-Новофарм утворює нерозчинні комплекси з пеніциліном, тетрацикліном, еритроміцином, гентаміцином, канаміцином, коліс тином, повобіоцином, ванкоміцином, хлордіазепоксидом, хлорпромазином, гідроксизином, прохлорпромазином, гідросукцинатом гідрокортизону, а також морфіном і його похідними. Ці препарати не можна додавати до ін фузійних розчинів, що містять Гепарин-Новофарм.

Термін придатності. 2 роки.

Умови зберігання.

Зберігати в захищеному від світла місці при температурі не вище 25 0С. Зберігати в недоступному для дітей місці.


Упаковка. Флакони по 2 мл або 4 мл, або 5 мл (5 000 МО/мл); по 5 флаконів у картонній пачці.

Категорія відпуску. За рецептом.


Аналоги:

Быстрый заказ ГЕПАРИН-НОВОФ.5000МЕ/МЛ 5МЛ №5

Оставьте ваши данные, мы Вам перезвоним!

Ваше имя:
Номер телефона:
   

Товар добавлен в корзину