Домидон табл. 0.01 N30

Домидон табл. 0.01 N30


Домідон (Domidonе)
Загальна характеристика

Міжнародна та хімічна назви: domperidone,

 5-хлор-1-[1-[3-(2,3-дигідро-2-оксо-1Н-бензімідазол-1-їл)пропіл]-4-піперидиніл]-

 1,3-дигідро-2Н-бензімідазол-2-он;

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки, вкриті плівковою оболонкою, білого або майже білого кольору, круглої форми з двоопуклою поверхнею;

Склад: 1 таблетка містить домперидону 10 мг;

допоміжні речовини:  лактози моногідрат, крохмаль кукурудзяний, целюлоза мікрокристалічна 101, крохмаль переджелатинізований, повідон, магнію стеарат, Sepifilm 752 Blanc або гідроксипропілметилцелюлоза, титану диоксид, поліетиленгліколь 4000, натрію лаурилсульфат.

Форма випуску

 Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група

 Препарати для лікування функціональних порушень шлунково-кишкового тракту. Стимулятори моторики шлунково-кишкового тракту. Домперидон. Код АТС А03FА03.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка. Стимулятор моторики шлунково-кишкового тракту, протиікотний, протиблювальний засіб. Механізм дії зумовлений блокадою допамінових (Д2) рецепторів, завдяки чому усувається гальмуючий вплив допаміну на моторну функцію шлунково-кишкового тракта. Збільшує тривалість перистальтичних скорочень антрального відділу шлунка і дванадцятипалої кишки, прискорює спорожнення шлунка, підвищує тонус нижнього травного сфінктера. Не впливає на шлункову секрецію. Протиблювальна дія зумовлена сполученням гастрокінетичного ефекту і антагонізму до рецепторів допаміну у тригерній зоні хеморецепторів, розташованій поза гематоенцефалічним бар'єром. Усуває нудоту та ікавку.

Фармакокінетика

 Швидко і достатньо повно всмоктується у шлунково-кишковому тракті. Підлягає інтенсивному метаболізму у стінці кишечнику і печінки, внаслідок чого має низьку біодоступність — близько 15%. Прийом їжі і зниження кислотності шлункового соку уповільнюють та зменшують всмоктування домперидону. Максимальна концентрація у крові досягається через 60 хвилин. Зв'язування з білками плазми — 91—93%. Погано проникає крізь гематоенцефалічний бар'єр. Надходить у грудне молоко, де його рівень становить близько ¼ від концентрації в плазмі крові. Біотрансформується шляхом гідроксилювання і N-дезалкілірування. Період напіввиведення становить 7—9 годин, при вираженій нирковій недостатності збільшується. Виводиться з організму кишечником (66%) і нирками (33%), у тому числі у незмінному вигляді — 7—10% і 0,4—1%, відповідно.

Показання для застосування

 Функціональні розлади шлунково-дуоденальної ділянки, рефлюкс-езофагіт, післяопераційна гіпотонія і атонія шлунка і кишечнику, гикавка, дискінезія жовчовивідних шляхів, холецистит, диспепсичний синдром (нудота, відрижка, печія, відчуття переповнення шлунка, тяжкість в епігастральній ділянці, відчуття здуття живота, метеоризм). Нудота і блювання функціонального, органічного, інфекційного або аліментарного генезу, а також викликані променевою або еметогенною хіміотерапією, агоністами допаміну. Ендоскопічні і рентгеноконтрастні дослідження.

Спосіб застосування та дози

 Дорослим і дітям старше 5 років призначають по 1 таблетці (10 мг) 3—4 рази на добу за 15—30 хвилин до їди. При гострих станах дозу можна підвищити: по 2 таблетки (20 мг) 3—4 рази на добу.

Дітям до 5 років препарат в даній лікарській формі не призначають.

При нирковій недостатності кратність застосування препарату слід зменшити.

Побічна дія

 Екстрапірамідні розлади, прохідні спазми гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту, алергічні реакції (шкірний свербіж, висип, кропив'янка), підвищення рівня пролактину в плазмі крові, дуже рідко — галакторея, гінекомастія.

Протипоказання

 Шлунково-кишкові кровотечі, механічна кишкова непрохідність, перфорація шлунка або кишечнику, пролактинома, гіперпролактинемія, вагітність, період грудного вигодовування, дитячий вік до 1 року, підвищена чутливість до компонентів препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

 При одночасному застосуванні з м-холінолітиками і наркотичними аналгетиками знижується вплив домперидону на моторно-евакуаторну діяльність шлунка і кишечнику. Антацидні та антисекреторні препарати знижують біодоступність домперідону. Домперидон знижує гіпопролактинемічний ефект бромокриптину і каберголіну.

Передозування

Симптоми: сонливість, дезорієнтація, екстрапірамідні розлади. Лікування: припинення прийому препарату, прийом активованого вугілля, симптоматична терапія, спрямована на підтримку життєво важливих функцій. Для усунення екстрапірамідної симптоматики застосовують холіноблокуючі препарати, засоби для лікування паркінсонізму або антигістамінні препарати з антихолінергічною дією.

Особливості застосування

 З обережністю слід застосовувати при порушеннях функції печінки. В період лікування домперідоном грудне вигодовування необхідно припинити.

Умови та термін зберігання

 Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці при температурі не вище 25°С. Термін придатності — 2 роки.

Умови відпуску

 Без рецепта.

Упаковка

 По 10 таблеток у контурних чарункових упаковках, по 1 або 3 контурні чарункові упаковки в пачці.

Аналоги:

Быстрый заказ Домидон табл. 0.01 N30

Оставьте ваши данные, мы Вам перезвоним!

Ваше имя:
Номер телефона:
   

Товар добавлен в корзину