Амантин табл. 100мг N60*

Амантин табл. 100мг N60*


І Н С Т Р У К Ц І Я

для медичного застосування препарату

АМАНТИН

(AMANТIN)

 

Склад:

діюча речовина: амантадину сульфат;

1 таблетка містить амантадину сульфату 100 мг;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль картопляний, желатин, повідон, кремнію діоксид колоїдний безводний, натрію кроскармелоза, тальк, магнію стеарат, Opadry II White.

 

Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Протипаркінсонічні препарати. Допамінергічні засоби.

Код АТС N04В В 01.

 

Клінічні характеристики.

Показання.

  • Хвороба Паркінсона, паркінсонізм різної етіології;

  • невралгія при оперізувальному лишаї (Herpes zoster);

  • профілактика та лікування грипу (спричиненого вірусом грипу А).

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до будь-якого компонента препарату.

Стан делірію та передделірію, наявність психозів в анамнезі, епілепсія, тиреотоксикоз, закрито кутова глаукома, аденома передміхурової залози, ниркова та/або печінкова недостатність, періоди вагітності та годування груддю, виразка шлунка та дванадцяти палої кишки.

 

Спосіб застосування та дози.

Застосовують внутрішньо. Режим дозування індивідуальний. Таблетки треба приймати після їжі з невеликою кількістю рідини, бажано вранці та/або вдень. У зв’язку з можливим активуючим впливом на центральну нервову систему останню дозу препарату   бажано прийняти не пізніше 16 години.

Рекомендована початкова доза для дорослих - 1 таблетка Амантину   1 раз на день у перші  4 - 7 днів, потім можливе збільшення добової дози на 100 мг щотижня, доки не буде досягнуто потрібної дози, яку слід приймати за  2 - 3 прийоми.

Максимальна добова доза  – 600 мг.

 

Тривалість лікування залежить від природи та тяжкості хвороби і визначається лікарем. Пацієнти не повинні самостійно переривати лікування.

Необхідно також уникати раптового переривання лікування, оскільки у цьому випадку у пацієнтів з хворобою Паркінсона може спостерігатися значне посилення екстра пірамідних симптомів, аж до а кінетичної кризи.

Зазвичай Амантин призначають у комбінації з іншими протипаркінсонічними засобами.   У такому випадку дозу Амантину підбирають індивідуально.

Для профілактики та лікування грипу дорослим призначають по 100 мг препарату кожні  12 год, пацієнтам віком старше 65 років – не більше 100 мг на добу.

З лікувальною метою препарат застосовують не пізніше ніж через 18 – 24 год. після появи перших симптомів грипу, тривалість лікування  – 5 днів.

Для профілактики грипу Амантин застосовують протягом  2 - 4 тижнів.

 

Побічні реакції.

З боку нервової системи і органів чуття: психічні розлади, що супроводжуються зоровими галюцинаціями, зниження гостроти зору, запаморочення, розлади сну, рухове або психічне збудження, занепокоєння, дратівливість, тремор, судоми, головний біль.

З боку серцево-судинної системи: серцева недостатність, тахікардія, аритмія.  

З боку травного тракту: нудота,   відчуття сухості в роті, анорексія, диспепсія.

Інші: затримка сечі у хворих з гіперплазією передміхурової залози, поліурія, ніктурія, периферичні набряки, в поодиноких випадках – поява синюватого відтінку шкіри верхніх та нижніх кінцівок.

 

Передозування.

Симптоми: мідріаз, відсутність реакції зіниць на світло, затримка сечі, порушення кислотно-лужної рівноваги, гострий психоз з дезорієнтацією, зоровими галюцинаціями та агресивною поведінкою, порушення дихання та аритмія. Можлива кома, зупинка дихання та серця протягом декількох годин після передозування.

Лікування: промивання шлунка, призначення активованого вугілля; забезпечення підтримки життєво важливих функцій організму, адекватна гідратація.

Для швидкого виведення препарату забезпечують кислу реакцію сечі. За допомогою гемодіалізу виводиться невелика кількість препарату. Для зменшення вираженості симптомів з боку ЦНС дорослим ефективно призначати фізостигмін у дозах 1 - 2 мг внутрішньо венно, за необхідності повторно, але не більше 2 мг на годину.

Для купірування психозу застосовують хлорпромазин.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Незважаючи на те, що загроза   для розвитку ембріона (тератогенна дія) оцінюється як низька, Амантин не слід застосовувати для вагітних, особливо у І триместрі вагітності. Амантин протипоказаний у період годування груддю, оскільки він проникає у грудне молоко.

 

Дети.

Досвіду застосування препарату для лікування детей недостатньо.

 

Особливості застосування.

Лікування Амантином не можна припиняти   раптово, оскільки це може призвести до погіршення симптоматики.

При призначенні Амантину пацієнти з серцевою недостатністю або порушеннями кровообігу повинні перебувати під постійним наглядом лікарів.

При порушенні функції нирок дозу Амантину слід знизити.


Дозування для пацієнтів з ураженнями нирок.

Дозування для пацієнтів з ураженнями нирок необхідно здійснювати залежно від ступеня зниження очисної функції нирок (виміряного як рівень клуб очкової фільтрації - РКФ), як показано в таблиці:

 

РКФ,
мл/хв. Дозування препарату,
Мг Інтервал між прийомами 80 - 60 100 кожні 12 годин 60 - 50 200 або 100*
або  
150** 1 раз на день *

1 раз на день** 50 - 30 100 1 раз на день 30 - 20 200 2 рази на тиждень 20 - 10 100 3 рази на тиждень < 10
та пацієнти на гемодіалізі 100
200 1 раз на тиждень або
1 раз кожні 2 тижні

 

* -   досягається чергуванням щоденного приймання 1 таблетки або 2 таблеток;

** - досягається прийманням 1½ таблетки 1 раз на день щодня.

 

Рівень клуб очкової фільтрації (РКФ) можна приблизно вирахувати за таким рівнянням:

Сlсг = (140-вік) ? маса

          72 ?   креатинін

де:

              Сlcг      -   кліренс креатині ну в мл/хв.;

              креатинін - креатинін сироватки в мг/100 мл.

 

Кліренс креатині ну, який обчислюють за цією формулою, застосовують виключно до чоловіків (відповідне значення для жінок становить 85 %   цього показника) та може бути прирівняний до кліренсу інуліну для визначення РКФ (120 мл/хв для дорослих).

Дозування для пацієнтів   літнього віку.

Для пацієнтів літнього віку (у тому числі тих, які перебувають у стані збудження, передделірію або делірію тощо) рекомендовано знижувати дозу під наглядом лікаря, доза має визначатися з урахуванням ступеня зниження очисної функції   нирок (відповідно до показників РКФ).

 

Препарат містить лактозу, тому пацієнтам зі спадковою непереносимістю галактози   застосовувати   Амантин   не рекомендується.

 

Здатність впливати на швидкість реакцій при керуванні авто транспортом або іншими механізмами.

Препарат може знижувати концентрацію уваги та швидкість реагування, тому при керуванні автомобілем та іншими механізмами слід бути обережним.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші форми взаємодій.

Протипоказане   одночасне   застосування   Амантину   та   ліків,   які   подовжують   QT інтервал, таких як:

  • анти аритмічні засоби класу ІА (хінідин, дизопірамід, прокаїнамід) та
    класу III ( аміодарон, соталол);

  • антипсихотичні   препарати   (тіоридазин,   хлорпромазин,   галоперидол,
    пімозид);

  • трициклічні та тетрациклічні антидепресанти ( амітриптилін);

  • антигістамінні препарати ( астемізол, терфенадин);

  • макролідні антибіотики (еритроміцин, ковритроміцин);

  • інгібітори гірази (спарфлоксацин);

  • азолові протигрибкові препарати та інші ліки, такі як будипін, галофантрин, котримоксазол, пентамідин, цизаприд і бепридил.

Перед застосуванням інших ліків одночасно з Амантином слід ретельно вивчити короткий виклад характеристики препарату щодо можливої взаємодії між цими ліками та Амантином, яка спричиняє подовження QT інтервалу.

Можливе використання таблеток Амантину   з іншими протипаркінсонічними засобами. Для зниження побічної дії (такої, як психотичні реакції) може бути необхідним зменшення дози інших препаратів або їх комбінації.

Одночасне лікування Амантином   і будь-яким типом лікарських засобів або активних речовин, з наведених нижче, може   призвести до таких видів взаємодії:

Антихолінергічні засоби. Може посилюватись їх побічна дія (сплутаність свідомості і галюцинації).

Непрямо ЦНС-активуючі симпатоміметики. Підсилення основної дії Амантину.

Алкоголь. Зниження переносимості алкоголю.

Леводопа (протипаркінсонічний препарат). Взаємне підсилення терапевтичної дії. Леводопа може призначатися одночасно з   Амантином.

Мемантин. Мемантин може підсилювати дію та побічні ефекти Амантину.

Інші ліки. Одночасне використання діуретиків типу триамтерен/гідрохлоротіазид та Амантину може знизити виведення амантадину з плазми крові, що призведе до токсичних концентрацій останнього в плазмі. Слід уникати одночасного застосування Амантину та діуретиків.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Протипаркінсонічний, противірусний засіб. Трициклічний симетричний адамант амін. Блокує глутаматні NMDA-рецептори, знижуючи надмірний стимулюючий вплив кортикальних глутаматних нейронів на неостріатум, який розвивається на фоні недостатнього виділення дофаміну. Зменшуючи надходження іонізованого Са2+ у нейрони, знижує можливість їх деструкції.   Значною мірою впливає на скутість (ригідність та брадикінезію).

Противірусна дія можливо пов’язана зі здатністю амантадину блокувати проникнення вірусу грипу типу А до клітин.

Фармакокінетика. Після застосування внутрішньо препарат добре всмоктується у травному тракті. Максимальна концентрація у плазмі крові досягається приблизно через  4 год. Проникає через гематоенцефалічний бар’єр, плацентарний бар’єр, у грудне молоко.

Період напів виведення у дорослих в середньому становить 15 год.

Виводиться головним чином у незміненому стані, переважно з сечею.

 

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості.

Круглі,   двоопуклі таблетки   з рискою, вкриті оболонкою білого кольору.

 

Несумісність. Невідома.

 

Термін придатності. 3 роки.

 

Умови зберігання.

Зберігати у недоступному для дітей місці при температурі   не вище 25 °C.

 

Упаковка. По 10 таблеток у контурній чарунковій упаковці; по 3 упаковки в пачці картонній.

 

Категорія відпуску. За рецептом.

 

Быстрый заказ Амантин табл. 100мг N60*

Оставьте ваши данные, мы Вам перезвоним!

Ваше имя:
Номер телефона:
   

Товар добавлен в корзину