АЦИКЛОВИР 200 СТАДА ТАБ.№25

АЦИКЛОВИР 200 СТАДА ТАБ.№25


ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АЦИКЛОВІР 200 СТАДА®

(ACYCLOVIR 200 STADA®)


Склад:

діюча речовина: ацикловір;

1 таблетка містить ацикловіру 200 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, кремнію діоксид колоїдний безводний, натрію крохмальгліколят (тип А), коповідон, магнію стеарат.


Лікарська форма. Таблетки.


Фармакотерапевтична група. Противірусні засоби для системного застосування.

Код АТС J05A B01.


Клінічні характеристики.

Показання.

• Лікування інфекцій шкіри та слизових оболонок, спричинених вірусами Herpes simplex

І-го та ІІ-го типів як первинних, так і рецидивуючих, включаючи генітальний герпес.

• Для профілактики рецидиву показаний дорослим з ускладненими формами частих генітальних вірусних інфекцій.


Протипоказання.

Підвищена чутливість до ацикловіру, вацикловіру або до інших компонентів препарату.


Спосіб застосування та дози.

Ацикловір 200 СТАДА® слід приймати якнайшвидше при появі перших проявів хвороби на шкірі. При рецидиві інфекції герпесу простого Ацикловір 200 СТАДА® слід застосовувати при перших ознаках повторної герпесної інфекції (поколювання, свербіж, поява везикул).

Таблетки краще застосовувати після прийому їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини.

Лікування інфекції, спричиненої вірусом простого герпесу.

Дорослим

Ацикловір 200 СТАДА® призначають по 200 мг 5 разів на добу (1000 мг ацикловіру на добу) через кожні 4 години.

Тривалість лікування становить 5 днів, при необхідності можна подовжити до 10 днів.

Дітям віком старше 5 років

Призначають такі ж самі дози, як і дорослим.

Профілактика первинної генітальної герпетичної інфекції

Для профілактики первинної генітальної герпетичної інфекції Ацикловір 200 СТАДА® призначають по 200 мг 4 рази на добу (800 мг ацикловіру на добу) через кожні 6 годин або по 400 мг 2 рази на добу (800 мг ацикловіру на добу) через кожні 12 годин.

Лікування буде ефективним навіть після зменшення дози препарату джо 200 мг 3 рази на добу з 8-годинним інтервалом або навіть 2 рази на добу з 12-годинним інтервалом. У деяких хворих радикальне поліпшення спостерігається після прийому добової дози ацикловіру – 800 мг.

Тривалість лікування залежить від гостроти процесу та частоти рецидивів. Однак курс лікування не має перевищувати термін від 6 місяців до 1 року. Тривалість профілактичного застосування визначається тривалістю періоду ризику.

Ниркова недостатність

У хворих віком старше 65 років ниркова недостатність зустрічається частіше, ніж у молодшої вікової групи. Тому даній віковій групі протягом лікування Ацикловіром

200 СТАДА® необхідно регулювати вживання рідини. Хворим із хронічною нирковою недостатністю слід призначати менші дози ацикловіру.
Показання Кліренс креатині ну
(мл/хв/1,73м2) Рівень креатині ну плазми крові (мкммоль/л чи мг/добу) Режим дозування ацикловіру


Жінки Чоловіки

Інфекції, спричинені вірусом простого герпесу 550
>6,22 >750
>8,45 200 мг 2 рази на добу кожні 12 годин



Побічні реакції.

Частота випадків побічної дії визначається так: дуже часто (≥1/10); часто (≥1/100 до
Порушення з боку лімфатичної системи та системи крові: Дуже рідко: анемія, лейкопенія, тромбоцит опенія.

Порушення з боку імунної системи: Реакції гіпер чутливості (шкірні висипання, фото чутливість, кропив’янка, свербіж, ангіо невротичний набряк, анафілактичні реакції, диспное).

Психічні розлади: Нечасто: безсоння. Дуже рідко: деперсоналізація та/чи дереалізація (минає після відміни препарату). Минущий психоз, особливо після внутрішньо венного введення ацикловіру при прогресу ванні хвороби, збудженість, сплутаність свідомості, тремор, атаксія, дизартрія, галюцинації, психотичні симптоми, судоми, енцефалопатія.

Порушення з боку нервової системи: Часто: неврологічні прояви, у т. ч. запаморочення, головний біль, сонливість, тривога. Дані побічні реакції частіше зустрічаються у хворих із нирковою недостатністю та зникають після відміни препарату. Нечасто: виснаження. Тимчасові судомні напади, особливо після внутрішньо венного введення ацикловіру при прогресу ванні хвороби. Також втрата свідомості та, можливо, кома.

Порушення з боку дихальної системи: Дуже рідко: задишка.

Порушення з боку травного тракту: Часто: біль у животі, нудота, діарея, блювання.

Гепатобіліарні порушення: Дуже рідко: гепатит, жовтяниця.

Порушення з боку шкіри: Часто: дифузна алопеція.

Порушення з боку сечовидільної системи: Дуже рідко: гостра ниркова недостатність, біль у нирках.

Загальні розлади: Дуже рідко: ожиріння, стомлюваність, гарячка.

Тести: Дуже рідко: тимчасове підвищення рівня білірубіну, ферментів печінки, сечовини та креатині ну, та невеликі зміни показників крові.

Передозування. Ацикловір лише частково всмоктується у шлунково-кишковому тракті.

У разі перорального прийому ≤ 20 г ацикловіру токсичний ефект не розвивається. Випадково повторюване передозування ацикловіру при пероральному прийомі протягом кількох днів може супроводжуватися порушеннями з боку гастро-інтестинального тракту – у т. ч. нудота, блювання та з боку нервової системи – у т. ч. головний біль, сплутаність свідомості, дискомфорт, галюцинації, збудження, судоми та кома.

Лікування: промивання шлунка, симптоматична терапія.

У зв’язку з тим, що рівень ацикловіру у крові добре елімінується за допомогою гемодіалізу, його слід застосовувати у разі передозування.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Застосування препарату у період вагітності можливе тільки після оцінки переваги користі над потенційним ризиком. При необхідності призначення препарату на період лікування необхідно припинити годування груддю.

Діти. Дітям віком до 5 років дану лікарську форму препарату не застосовують.

Особливості застосування. Необхідно коригувати дозу препарату пацієнтам із нирковою недостатністю (див. розділ «Спосіб застосування та дози»).

Оскільки відсутні дані щодо застосування ацикловіру для профілактики інфекції хворим із нирковою недостатністю чи анурією, Ацикловір 200 СТАДА® не слід застосовувати пацієнтам даної групи.

У хворих старше 65 років ниркова недостатність зустрічається частіше, ніж у молодшої вікової групи. Тому даній віковій групі протягом лікування Ацикловіром 200 СТАДА® необхідно проводити постійний моніторинг ниркової функції та регулювати вживання рідини. При необхідності – коригувати дозу препарату.

Довготривале або повторне лікування ацикловіром хворих зі зниженим імунітетом може спричинити появу штамів вірусів, нечутливих до його дії.

Пацієнтам із порушенням видільної функції нирок і особам літнього віку дозу зменшують з урахуванням кліренсу креатині ну.

У разі виникнення алергічних реакцій препарат слід відмінити.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні авто транспортом або роботі з іншими механізмами. Оскільки при застосуванні препарату можливі побічні ефекти з боку нервової системи, рекомендується дотримуватися обережності при керуванні авто транспортом або роботі зі складними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

При одночасному застосуванні препарату з циметидином та пробенецидом підвищується концентрація ацикловіру у плазмі крові.

Також концентрація ацикловіру у плазмі крові підвищується при одночасному застосуванні препарату з неактивним метаболітом мікофеноляту (імунодепресант, який застосовують при трансплантації органів).

При одночасному застосуванні препарату з зидовудином можливий розвиток нейропатії, судом та летаргії.

Ацикловір виділяється головним чином у незміненому вигляді нирками шляхом канальцевої секреції, тому будь-які ліки, що мають аналогічний механізм виділення, можуть збільшувати концентрацію ацикловіру у плазмі крові. При одночасному застосуванні з імуносупресантами також підвищується рівень ацикловіру у плазмі крові та неактивного метаболіту імуносупресивного препарату, але внаслідок широкого терапевтичного індексу ацикловіру коригувати дозу не потрібно.


Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

Ацикловір є синтетичним аналогом пуринового нуклеозиду з інгібіторною активністю in vitro та in vivo відносно вірусу герпесу людини, що включає вірус простого герпесу І та ІІ типу. У культурі клітин ацикловір виявляє найбільшу активність проти вірусу простого герпесу І і далі, у міру зменшення активності, проти вірусу простого герпесу ІІ типу. Інгібітор на активність ацикловіру проти вищезазначених вірусів є високо селективною. Фермент тимідинкіназа у нормальній неінфікованій клітині не використовує ацикловір як субстрат, тому токсична дія відносно клітин орагнізму-господаря є мінімальною. Проте

тимідинкіназа, закодована у вірусах простого герпесу, перетворює ацикловір на моно фосфат ацикловіру – аналог нуклеозиду, який потім перетворюється послідовно на дифосфат і трифосфат за допомогою ферментів клітини. Слідом за вбудовуванням у вірусну ДНК ацикловіру трифосфат взаємодіє з вірусною ДНК-полімеразою, результатом чого є припинення синтезу ланцюга вірусної ДНК.

При тривалих або повторних курсах лікування тяжких хворих зі зниженим імунітетом можуть траплятися випадки зменшеної чутливості окремих штамів вірусу, які не завжди відповідають на лікування ацикловіром. Більшість клінічних випадків нечутливості пов’язані з дефіцитом вірусної тимідинкінази, однак існують повідомлення про ушкодження вірусної тимідинкінази та ДНК. Іn vitro взаємодія окремих вірусів простого герпесу з ацикловіром може також призводити до формування менш чутливих штамів. Взаємозалежність між чутливістю окремих вірусів простого герпесу in vitro та клінічними

результатами лікування ацикловіром до кінця не з’ясована.

Фармакокінетика.

Після перорального застосування ацикловір частково всмоктується у кишечнику, через низьку ліпофільність абсорбція після перорального застосування 200 мг – близько 20 %, при цьому утворюються дозозалежні концентрації, достатні для ефективного лікування вірусних захворювань. Максимальна концентрація після перорального застосування на добу 200 мг – 0,7 мкг/мл, мінімальна – 0,4 мкг/мл. Проникає крізь гематоенцефалічний та плацентарний бар’єр, виділяється у грудне молоко. Добре проникає в органи і тканини, концентрація у спинномозковій рідині – 50 % від рівня у крові. Зв’язок з білками плазми крові – 9-33 %. Метаболізується у печінці з утворенням метаболіту 9-карбоксиметил гуаніну. Виводиться нирками у незміненому стані, шляхом клуб очкової і канальцевої секреції, у вигляді метаболіту – 10-15 %. Швидкість виведення з віком уповільнюється, а період напі виведення активної речовини збільшується. У хворих із тяжкою нирковою недостатністю період напі виведення – 19,5 години, при гемодіалізі – 5,7 години (при цьому концентрація ацикловіру у плазмі крові зменшується до 60 % від початкового значення).

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: білі, круглі, двоопуклі таблетки з відтиском «VS 1».

Термін придатності. 5 років. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності.

Умови зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка. По 25 таблеток у блістері, по 1 або 4 блістери у картонній коробці.

Категорія вiдпycку. За рецептом.


Аналоги:

Быстрый заказ АЦИКЛОВИР 200 СТАДА ТАБ.№25

Оставьте ваши данные, мы Вам перезвоним!

Ваше имя:
Номер телефона:
   

Товар добавлен в корзину