АМБРОКСОЛ 15 СИРОП 100МЛ (ЛВБ)

АМБРОКСОЛ 15 СИРОП 100МЛ (ЛВБ)
  • Производитель: БОРЩАГОВСКИЙ ХФЗ НВЦ ЗАО УКРАИНА КИЕВ
  • Действующее вещество: амброксол
  • Срок годности до: 01.12.2026
  • нет в наличии


ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

Амброксол 15

(Ambroxol 15)

Загальна характеристика:

міжнародна тахімічна назви: Ambroxol; транс-4-[(2-аміно-3,5-дибромбензил) аміно]цик-логексанолу гідро хлорид;

основні фізико-хімічні властивості: безбарвна або злегка жовтувата, прозора, в’язка рідина, зі специфічним запахом;

склад: 5 млсиропу містять 15 мг амброксолу гідро хлориду;

допоміжні речовини: гідроксиетилцелюлоза, сорбіт, сахарину натрій, кислота лимонна безводна, гліцерин, пропіленгліколь, ароматизатор харчовий абрикосовий, ароматизатор харчовий апельсиновий, ментол, натрію бензоат, вода очищена.

Форма випуску. Сироп.

Фармакотерапевтичнагрупа. Муколітичні засоби. Код АТС R05С В 06.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. амброксол –синтетичний секретолітичний та секретомоторний засіб із групи бензиламінів. Препарат проявляє стимулюючу дію відносно серозних клітин залоз слизової оболонки бронхів, що призводить до підвищення секреції слизу і зміни співвідношення серозного і слизового компонентів мокротиння. Це, а також активація гідролізуючих ферментів та підвищення рухової активності миготливого епітелію бронхів обумовлює відокремлення патологічного секрету від стінок бронхів і покращання виведення його з дихальних шляхів. Амброксол підвищує вміст сурфактанту в легенях, а також попереджає його деструкцію в пневмоцитах. Це призводить до нормалізації реологічних показників мокротиння, знижуючи йогов’язкість та адгезивні властивості. Препарат безпосередньо стимулює рухливу активність миготливого епітелію бронхів, попереджує його злипання та покращуємукоциліарну евакуацію мокротиння. Як муколітичний засіб і як експекторант, амброксол покращує функцію зовнішнього дихання. Доведено, що препарат знижуєгіперреактивність м’язів бронхів хворих на бронхіальну астму. Має незначнийпротикашльовий ефект. Амброксол має протизапальний ефект, а також антиоксидантні властивості, стимулює місцевий імунітет. Терапевтична дія розвивається через 30 хвилин и триває від 6 до 12 годин (залежно від прийнятої дози препарату).

Препарат може запобігати розвиткудистрес-синдрому у новонароджених та недоношених дітей, оскільки стимулює утворення сурфактанту.

Фармакокінетика. при пероральному застосуванні амброксол швидко та повністю всмоктується в ШКТ. Добре проникає утканини легенів. Максимальна концентрація амброксолу в плазмі крові спостерігається через 1/2 - 3 години після перорального застосування. Біодоступність препарату становить 70 – 80 %. Періоднапів виведення – 10 - 12 годин. Кумуляції препарату не спостерігається. Ступіньзв’язування з білками крові – близько 90 %. Після прийому внутрішньо швидко проникає у всі органи та тканини, але найбільша концентрація спостерігається влегенях. Добре проходить через ГЕБ, плацентарний бар’єр, секретується з грудним молоком. Метаболізм амброксолу в печінці відбувається шляхом кон’югації з утворенням неактивних метаболітів (глюкуронидів та дибромоантраніловоїкислоти). до 90 % препарату виводиться з сечею.

Показання для застосування. Амброксол 15 призначений для лікування у дітей гострих і хронічних захворювань дихальних шляхів, що супроводжуються утворенням в’язкогомокротиння, яке тяжко відокремлюється: хронічне обструктивне захворювання легенів, бронхіальна астма з повільним відокремленням мокротиння, бронхоектатичнахвороба, пневмонії, запальні захворювання верхніх дихальних шляхів (ларингіт, фарингіт, синусит, риніт); муковісцидоз легень; для профілактики і лікування ускладнень після операцій на легенях; у період підготовки до бронхоскопії іпісля проведеного дослідження.

Спосіб застосування та дози. Амброксол 15 приймають внутрішньо підчас їжі за допомогою мірних ложок. Дітям від 6 до 12 років застосовують по 1мірній ложці (5 мл) 2 – 3 рази на добу, від 2 до 6 років – по ½ мірної ложки (2,5 мл) 3 рази на добу, молодше 2 років – по ½ мірної ложки (2,5мл) 2 рази на добу .

Тривалість лікування – 4-14днів.

Побічна дія.Амброксол 15 добре сприймається організмом, але при тривалому застосуванні таприйомі великих доз препарату може виникнути печія, диспепсія, відчуття переповнення шлунка, нудота, блювання; рідко - алергічні реакції у вигляді шкірних висипів, кропив’янки, ангіо невротичного набряку. Можливагіперсалівація, збільшення секреції слизовою оболонкою носа, гіпертермія, дизурія.

Протипоказання. Виразкова хвороба шлунка та дванадцяти палої кишки, підвищена чутливість до амброксолу таінших компонентів сиропу.

Передозування. Випадки передозування не описані, але можливі розлади травлення, дискомфорт або біль вепігастральній ділянці, відчуття переповнення шлунка, нудота, блювання. У таких випадках слід припинити прийом препарату та провести симптоматичну терапію.

Особливості застосування. Амброксол 15 можна використовувати хворим на цукровий діабет (5 мл сиропу містять сорбіт у кількості, що відповідає 0,1 ХО).

Взаємодія зіншими лікарськими засобами. Препарат посилює терапевтичну ефективність доксицикліну, цефуроксиму та амоксициліну. Амброксол 15 підвищує ефективну концентрацію рифампіцину в легенях; в експериментальних дослідженнях виявлено пригнічення росту мікобактерій туберкульозу. Можливе застосування препарату одночасно з серцевими глікозидами, діуретиками. Терапевтично доцільна комбінація Амброксолу 15 з теофіліном. Не слід приймати одночасно з протикашльовимизасобами.

Умови та термін зберігання. В сухому, захищеному від світла місці при температурі від 15 °С до 25 °С. Термін придатності – 2 роки.


Аналоги:


Товар добавлен в корзину